Hobi bahçesi mi? Fobi bahçesi mi?

Hobi bahçesi mi? Fobi bahçesi mi?

Ali Eyce yazdı; Hobi bahçesi mi? Fobi bahçesi mi?

Efendim tarımsal aktivite, doğayla iç içe yaşam, sosyal etkinlik, küçük ve hatta minik üretim.

Hobi bahçelerinin sayısını attıran sosyolojik nedenler.

Psikolojik nedeni ise, bir işe yarıyor, bir iş yapıyor, aynı zamanda yaşıyor duygusallığını hissetme.

Büyükşehirlerde, insanların beton yığınlarına sıkışmasından kaynaklı, balkonlarda saksılarda bir tutam biber, bir demet maydanoz, bir kilo bile gelmeyen sebze ve çiçek yetiştirebilmenin hazzından çıkan sonuçtan başka bir şey değil.

Önlerine koysanız bir dönem, beş bin dönüm ekilecek, dikilecek, bakılacak ve üretilecek arsa, kaçacak delik arayanların küçük süs bahçelerindeki bu uğraşının adına tarım da denmez, üretim de denmez.

Bu şehir psikolojisini iyi yakalayanlar ise işin ticari kısmını yasal olmayacak şekilde hazırlayıp, pazarlayıp, büyük paralar kazanma derdinde.

Torbalı'da başlayan, Menderes, Kuşadası, Selçuk sınırlarına kadar yayılan orman yangınlarının bir nedeninin de hobi bahçesinden çıkan ateş olduğunun açıklanması, bardağı taşıran son damla oldu.

Tarım Bakanlığı tarafından, tarım alanlarını yok ettiği gerekçesiyle yapımı yasaklanan, yapılmışı hakkında ise yıkım kararları verilen hobi bahçelerinin, sadece tarım alanları için değil, ormanlık alanlar içinde tehdit oluşturduğu artık net şekilde görünüyor.

Bir tutam bir şey ekmek heyecanıyla kendisini doğanın etkin ve yetkin insanı olarak görenlerin, bir tutam akşam ateşiyle yakılmasına neden oldukları güzelim ormanların zararını kim ödeyecek?

Bir tutam bir şey ekip, üretim heyecanını yaşamak, hayatta bir işe yaradığı hissini yaşamak için hobi bahçeleriyle koca tarım arazilerini hiç edenlerin, gelecekte yaşanabilecek gıda azlığına karşı zararını kim ödeyecek?

İzmir'in çevre ilçelerinden geçerken gördüğümüz o güzelim tarım arazilerinin paramparça edilmiş, çitlerle çevrilmiş, içine baraka bile denilmeyecek kadar küçük yapılardan çıkan geleceğe dair dehşet sorular bunlar.

Bu yerel anlamda belediyelerin çözmesi gereken sorun.

Bu genel anlamda Tarım Bakanlığı'nı çözmesi gereken sorun

Bu fiziksel anlamda Orman Bakanlığı'nın bilmesi gereken sorun.

Ama hepsinden önemlisi bir insan olarak, gelecekte yaşayacak çocuklarımızın gıdaya rahat ulaşması ve doğayla baş başa yaşayabilmesi açısından yaşamsal sorun.

Bugünkü bu hobilerimiz, gelecekte yaşayacak insanların fobileri olmamalı.

Vesselam.

gq6wgauwgaa-5to.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.