HUDER İzmir’in Yazdığını Bakanlık Projelendirdi !
Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi’nin dergisi olan Avukatlife’de geçtiğimiz yıl bir yazılı kaleme alan ve Hakim Yardımcılığı’nın olması gerektiğini savunan yazı Adalet Bakanlığı tarafından projelendirildi.
Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi’nin dergisi olan Avukatlife’de geçtiğimiz yıl bir yazılı kaleme alan ve Hakim Yardımcılığı’nın olması gerektiğini savunan yazı Adalet Bakanlığı tarafından projelendirildi. Adalet Bakanlığı, yeni adli yıl açılışında açıkladığı, Hakim Yardımcılığı görevi önümüzdeki günlerde adliyelerde görülmeye başlanacak.
Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi tarafından yayınlanan Avukatlife Dergisi’nin son sayısında Şube Başkanı Avukat Abdulvahap Karakuş, bir köşe yazısı ele almıştı. ‘Yargının Sorunlarının Tespiti ve Çözüm Önerileri’ başlıkla yazıyı kaleme alan Avukat Karakuş, yargının içinde bulunduğu sorunları tespit ettiği gibi, bu sorunların çözülmesi konusunda da görüşlerini paylaştı.
Avukat Abdulvahap Karakuş, Avukatlife Dergisi’ndeki yazısında, hakimlerin yeterliliği konusuna da değinerek, Hakim Yardımcılığı sisteminin Türk Hukuk sistemine girmesi gerektiğini savunmuştu. Avukat Karakuş yazısında Hakim Yardımcılığıyla ilgili önerisini şöyle yazmıştı : “Ülkemiz yargı sisteminde, hakim/savcı başına düşen, dosya sayısının çokluğu; davaların uzamasına, gerekli dikkat ve özeni içermeyen, eksik incelemelere, savunma hakkının, kısıtlanmasına, delillerinin yeterince tartışılmamasına, adil yargılama hakkının ihlaline ve toplum vicdanında kabul görmeyen, insanları tatmin etmeyen, adaletten ari hükümlerin verilmesine, sebep olduğu aşikardır.
Söz konusu sorunun çözümü noktasında, ABD, Almanya, İngiltere, Avusturya ve Fransa’da olduğu gibi, ‘’Hakim Yardımcılığı’’ sisteminin, Türk yargı sisteminde yerini alması kaçınılmazdır.
Hakim Yardımcılığı Sistemi ile mesleğe kabulü yapılan kişilerin, tecrübe ve sosyal olgunlaşmalarından doğan eksiklikleri, tamamlanacağı gibi, Hakim yardımcılarından, adeta bir raportör üye gibi, dosyalara ilişkin tespitler, çekişmesiz yargı işlerinin çözümü, keşiflerin icrası, tensip tutanaklarının hazırlanması , delillerin toplanması gibi işler dolayısı ile yardımlar alınarak, yargının yumak haline gelen iş yükü sorunu hafifletilmiş olacaktır.
Hakim yardımcılığı sistemi ile, sayıları on binleri bulan, hukuk mezunlarına istihdam olanağı yaratılmış olacağı gibi, Yargıda usta çırak ilişkisi yaratılarak, geleceğin, tecrübeli yargıçları/savcıları yetiştirilecektir.
Daha da önemlisi, Hakim Yardımcılığı sistemi ile, tek yargıçlı mahkemelerde, hüküm tesis edilirken, müzakere kültüründen faydalanılmış olacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.