Hükümet Ekonomik Durgunluğa Savaş Açtı!
Hükümet ve Merkez Bankası ekonomik durgunluğa karşı savaş açtı.
Üçüncü çeyrekte belirginleşen durgunluğa karşı gerek hükümet gerekse Merkez Bankası adeta savaş açtı. Bireysel kredi ile kredi kartlarında sağlanan gevşemenin son çeyrekte büyümeyi yüzde 4’e çıkarabileceği belirtildi. Faiz indirimlerini sürdüren Merkez Bankası’nın da destek için yeni adımlar atması bekleniyor
Joepolitik riskler, küresel ekonomideki belirsizlikler ve FETÖ/ PKK'nın hain saldırıları ile mücadelesini kararlı bir biçimde sürdüren Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde beklentinin altında kalan büyümeyi canlandırmak için de harekete geçti. Üçüncü çeyrekte derinleşmeye başlayan durgunluğa karşı proaktif davranan hükümet, yapısal reformları sürdürürken, iç talebi canlandırmak için de kredilerde sınırları gevşetti. Hükümetin adımlarına ek olarak, Merkez Bankası da dün büyümeye destek olmak için bir faiz indirimi daha yaptı.
SON ÇEYREK İÇİN HAMLE
Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki gün açıkladığı düzenlemelere göre kredi kartıyla yapılan harcamalarda genel taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarılırken, tüketici kredilerinde de maksimum vade 36 aydan 48'e yükseltildi. Konutta kredilendirme oranı yüzde 80'e çıkarken, bankalara bir defaya mahsus kredi katı borçlarını ve genel tüketici kredilerini 72 aya kadar yeniden yapılandırabilme imkânı getirildi. Analistler, alınan önlemler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ile, özellikle son çeyrekte tüketimin büyümeye katkısının artmasını bekliyor. İlk çeyrekte yüzde 4.8 olan ikinci çeyrekte yüzde 3.1'e inen, üçüncü çeyrekte ise yüzde 3'ün altında olması beklenen büyümenin, son çeyrekte yüzde 4'ü geçebileceği belirtiliyor. İş Yatırım tarafından hazırlanan raporda da pozitif etkinin kredi kartına alt limit getirilmesi ile harcamalarda artışın sağlaması, taksit sayısı ve tüketici kredilerinin vadesinin artması kanalından olacağına vurgu yapıldı. Hükümetin tedbir alırken elektronik eşya, cep telefonu gibi ithalat ağırlıklı ürünlere yönelik ihtiyatlı tutumunu koruması ise cari açıkta sorun yaşanmamasını sağlayacak. İş Yatırım yıl sonuna ilişkin yüzde 3.5'lik büyüme beklentisini ise değiştirmedi. Özellikle son 1.5 yılda yüksek faizden kredi alan tüketicilerin kredilerini yeniden yapılandıracağını belirten Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu durumun aylık ödemeleri azaltarak iç talebi gelir üzerinden canlandıracağını söyledi.
KREDİLER YÜZDE 5 ARTAR
Tüketici kredilerinde artan vade süresinin, bankaların kredi büyümesine yüzde 5'lik bir katkı sağlayacağına dikkat çeken Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, gayrimenkulde kredilendirme oranının yüzde 80'e çıkarılmasının büyümeyi de destekleyeceğini ifade etti. Üçüncü çeyrekte büyüme açısından aşağı risklerin ağırlıkta olduğunu hatırlatan Erkan, söz konusu önlemlerin iç talebi ve konut sektörünü hedeflendiği ölçüde desteklemesi durumunda bu yılki büyümenin yüzde 4'e ulaşabileceğini kaydetti.
7 AYDA 2.5 PUANLIK İNDİRİM
Merkez Bankası, mart ayında başladığı faiz indirimine dün de ara vermedi. Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranını 0.25 puan düşürürek yüzde 8.25'e çekti.
DOLAR VE FAİZ ÇAKILDI
Faiz kararının ardından dolar 2.9350 TL ile 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Gösterge faiz ise yüzde 8.77 ile 2 ayın dibini gördü. Borsa İstanbul da kredilerdeki düzenlemenin banka hisselerine alımları artırmasıyla yüzde 2.41 yükseldi. PPK sonrası yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin, iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiğine dikkat çekilerek, mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğunun değerlendirildiği bildirildi. Duyuruda, kısa vadede enflasyonda düşüş öngörüldüğü dile getirildi.
BÜYÜMEYE ODAKLANDI
Büyümeye yönelik yavaşlamanın metne girdiğine dikkat çeken İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Alınan önlemlerin yılın son çeyreğinde ekonomide iç talepte toparlanma yaratabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası net bir şekilde büyüme odaklı bir görünüm içerisinde bulunuyor. Üst bantta faiz indirimi, gelecek aylarda da sıkı para politikası duruşunu bozmadan devam edebilir" dedi. Büyümeye odaklanan Merkez Bankası'nın karşılıklarda indirim yaparak bankaların kredi iştahını artırıcı önlemler almaya devam edeceğine dikkat çekilirken, mevduat faizlerindeki düşüşün de belirginleşmesi bekleniyor.
1.4 PUAN KATKI SAĞLAYABİLİR
2014'te yürürlüğe konan tedbirlerin etkisiyle, bireysel krediler ile kredi kartında büyüme son iki yılda yavaş seyrediyor. Ödenemeyen borçlara 72 aylık yeniden yapılandırma imkânı sağlanırken, Merkez Bankası verilerine göre, tüketicilerin batık kredilerinin toplamı 19.5 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Bunun 8.1 milyar lirasını yaklaşık 2 milyon kişiye ait kredi kartı borçları oluşturuyor. Türkiye için makul kredi büyüme oranının yüzde 15 olduğuna dikkat çeken analistler, tüketici kredilerindeki yüzde 1'lik artışın büyümeye 0.08- 0.09 puan katkı yaptığına dikkat çekti. Tüketici kredilerinin yüzde 15 artması durumunda son çeyrekte büyümeye 1.2-1.4 puan katkı sağlanmış olacak.
Nail Olpak/ MÜSİAD Başkanı GELİŞMELER UMUT VERİCİ
Merkez Bankası ve Fed'in açıkladığı faiz kararları sonrası piyasalarda meydana gelen pozitif hava korunacak. Bunlar ekonomimiz adına memnuniyet verici gelişmeler. Alınan önlemler de ekonomik aktiviteye olumlu tesir edecek.
Bendevi Palandöken/ TESK Genel Başkanı DÜŞÜK FAİZLE YAPILMALI
Kredi kartlarının ve kredi borçlarının taksit sayılarının artırılması ekonomiyi olumlu etkileyecek. Bankalar borçlarda bir kereye mahsus sağlanan yapılandırmasını düşük faizle yapmalı.
İbrahim Çağlar/ İTO Başkanı PİYASALAR İÇİN İLKBAHAR
Taksit kolaylığıyla piyasalar sonbahar alışverişinde 'ilkbahar'ı yaşayacak. Kart borçlarının 72 aya kadar yapılandırılması ödeme güçlüğü çeken tüketicinin ödeme kabiliyetini güçlendirecek.
(Sabah)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.