HÜKÜMET YÜZBİNLERCE İŞÇİNİN UMUDUNU SÖMÜRDÜ!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP’nin 1 Kasım seçim vaatlerinden biri olan
taşeronu kaldıracağız’ sözü ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla hazırlanan mevsimlik işçileriyle ilgili düzenlemeyi hatırlatmış ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti.
CHP’li Bakan’ın soru önergesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan yanıt geldi.
Gelen cevapta, 2016 yılında merkezi yönetim kapsamındaki kurumlarda çalışan geçici işçi sayısı 11 bin 211 olarak belirtilirken; mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvence ve hakları bağlamında yapılmakta olan bir çalışma olup olmadığı sorusuna; “mevsimlik tarım işçilerine yönelik, daha önce Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) yürütüldüğü ve 2017 yılında projenin tekrar hayata geçirilmesi için çalışmalara devam edildiği” cevabı geldi.
Hükümetin ‘taşeronu kaldıracağız’ sözünü tutup tutmayacağına dair soruya verilen yanıt ise, “4734 sayılı Kamu İhale Kurumu ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan personele yönelik yasal düzenleme çalışmları Maliye Bakanlığı koordinasyonunda devam etmektedir” şeklinde oldu.
SOSYAL GÜVENCE VE HAK ‘PROJE’ KONUSU DEĞİLDİR!
Bakanlıktan gelen cevabı değerlendiren CHP’li Bakan, “Bakanlık, sorduğum sorulara tatmin edici cevaplar vermemiş, genelleme yapmak suretiyle soruları geçiştirmiştir. Geçici işçi sayısını belirtmiş, ancak yılda 5 ay 29 gün çalışan bu işçilerin çalıştırılmadığı dönemlerde kaç taşeron işçinin çalıştırıldığına cevap vermemiş. Hükümet işçiye bir söz verdi, ‘Taşeronu kaldıracağım’ dedi ve sözünü tutmadı. Hükümet yüzbinlerce işçinin umudunu sömürdü. Ayrıca, çok zor şartlar altında yaşamaya çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvence ve hakları bir ‘proje’ konusu değildir. Hükümet, bu insanların haklarını kanunlarla belirlemelidir. Konuyla ilgili daha önce verilmiş kanun teklifleri var. Bunlar değerlendirilmeli ve mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvence ve hakları kanunlarla güvence altına alınmalı” diye konuştu.
NE SORMUŞTU?
CHP’li Bakan, Başbakan’a şu soruları sormuştu:
1 - Şeker fabrikaları, köy hizmetleri, il özel idareleri, demiryolları, Çay-Kur ile Tarım ve Orman Bakanlıkları gibi kamu kurumlarında dahil olmak üzere 5620 sayılı kanuna tabi çalışan mevsimlik işçi sayısı kaçtır?
2 - Örneğin 24 saat 365 gün açık olan demiryollarında işçi 5 ay 29 gün çalışmakta; sonrasında yerine taşeron işçi alınmaktadır. Şeker fabrikaları, köy hizmetleri, il özel idareleri, demiryolları, Çay-Kur ile Tarım ve Orman Bakanlıkları gibi kamu kurumlarında 5620 sayılı kanuna tabi çalışan mevsimlik işçiler çalıştırılmadığı dönemlerde kaç taşeron işçi çalışmaktadır?
3 - Hükümet ‘taşeronu kaldıracağız’ sözünü yerine getirecek midir?
4 - Şehir şehir dolaşarak çalışan mevsimlik tarım işçilerinin -barınma, sağlık, çocuklarının eğitimi, iş güvenliği, ulaşım gibi- sosyal güvence ve hakları bağlamında bir çalışma yapılmakta mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.