İlker Önel, “Reel sektörün hareket kabiliyeti zayıflıyor”

İlker Önel, “Reel sektörün hareket kabiliyeti zayıflıyor”

İşletmelerin girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışı değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, “Reel sektörün hareket kabiliyeti zayıflıyor” dedi.

İşletmeler, başta enerji olmak üzere özellikle enflasyon kaynaklı girdi maliyetlerinde yüksek artış yaşıyor. İşletmelerin nihai ürün satış fiyatlarını belirlemede ve belirledikleri fiyat olmasına rağmen tahsilat süresi içinde yeni fiyat dalgalanmaları karar alma süreçlerini ve işletme karlılıklarını olumsuz etkiliyor. Konuyu değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, “Bu sebepler önümüzdeki dönemde iş yapma kabiliyetini düşürebileceği gibi kısa ve orta dönemde istihdam üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.” dedi.

TL’deki değer kaybı ve Rusya Ukrayna savaşının hammadde fiyatlarını olumsuz etkilediği gibi diğer taraftan tedarik zincirindeki bozulmaların da hem üretim ve teslim sürelerinin hem de müşteri memnuniyetinin düşmesine sebep olduğunu belirten İlker Önel, “Bu durum işletmelere müşteri ve pazar kaybı yaşatıyor. Yılın başından beri iç talepte yaşanan durgunluk ile nisbi fiyat hareketlerinin azami ölçüde olması, maalesef küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermaye kaybı ve kredibilitesinde sorunlar yaratıyor.

ilkeronel-001.jpg

Petrol fiyatı ve diğer köprü otoyol maliyeti kaynaklı yurt içi nakliye fiyatları, hammadde taşımalarında yılın başından beri kısa zamanda yüzde 50’ye yakın artış gösterdi. İşletmelerin dağıtım yaptığı araçlar için kullandıkları mazot maliyetinde bile yüzde 45’e yakın artış yaşandı.” diye konuştu.

Son 3 ayda kapanan işletme sayısında artış yaşandı

İşletme sermayelerindeki azalış, finansmana erişimdeki zorluk ve piyasa faiz oranları birleşince son 3 ayda kapanan işletme sayısında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Önel, “Daha önemlisi açılan şirket sayılarında nisbi ve belirgin bir azalış yaşanıyor. Diğer taraftan KGF kredilerinin tabana yayılmaması özellikle mikro işletmelerde ciddi sermaye sorununa yol açıyor. Beklentimiz özellikle fiyat artışlarının kontrol altına alınıp, beklenen enflasyon psikolojisinin reel sektörde kalıcı olmasının engellenmesi. Yukarıda açıkladığımız sebepler önümüzdeki dönemde iş yapma kabiliyetini düşürebileceği gibi kısa ve orta dönemde istihdam üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.