İmamoğlu, COP28 İklim Zirvesine katıldı
Dubai’de düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’ne katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'iklim değişikliğinin kıyısal etkilerine karşı en savunmasız şehir' olduğunu belirttiği İstanbul için yaptıkları çalışmaları anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri’nde süren COP28 İklim Zirvesi’nde düzenlenen Yeşil Şehirler: Sürdürülebilir Kentleşme için Finansın Artırılması konulu panele katıldı.
İmamoğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Kuraklık, ani yağışlar ve iklim değişikliğinin diğer sonuçlarına karşı yeşil yatırımlar ve çözümleri konuşuyoruz” dedi.
İstanbul’un Yeşil Şehir Eylem Planı ve İklim Değişikliği Eylem Planı olmak üzere iki stratejik plan geliştirdiğini söyleyen İmamoğlu’na göre “bu girişimler, çevresel anlamda daha bilinçli bir kent peyzajına yol açmayı” hedefliyor ve İstanbul’un iklim hedefleri için finansmana erişimini kolaylaştırmada kritik bir rol oynuyor.”
İstanbul’u 2050 yılına kadar karbon nötr ve iklim dirençli bir şehre dönüştürme hedefi için, sürdürülebilir kentsel hareketliliği başarmak gerektiğini belirten İmamoğlu, “vizyonumuz İstanbul’u ray odaklı bir altyapıya kaydırmaktır” dedi.
Şehirlerin iklim hedeflerini başarmaları için yeşil tahvilin bir finans aracı olduğunu belirten İmamoğlu kasım ayında, beş yıl vadeli, toplam 715 milyon ABD doları tutarındaki Türkiye’nin ilk belediye yeşil tahvilini Londra Borsası’nda ihraç ettiğini söyledi; “Bu sayede Türkiye’nin ‘2023 Yeşil Tahvil’ hedefinin yarısını, bağımsız şekilde başarmış bulunduk. Bu, rekor kıran bir milattır. 200’den fazla küresel yatırım kurumunun ilgisini çeken yeşil girişimlerimiz, uluslararası tanınırlık kazanmaktadır. Bu başarılı girişim, daha yeşil ve çevresel anlamda sürdürülebilir İstanbul vizyonumuzun doğrudan sonucudur. Finansman açısından bakacak olursak, daha çok azaltmaya odaklanan projeler, özellikle merkezinde elektrik girişimleri bulunan projeler, daha kolay finansman bulmaktadır. Fakat İstanbul gibi mega şehirler için adaptasyon projelerine öncelik vermek, gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır. Bu girişimler; sele, susuzluğa ve iklim değişikliğinin gündelik etkilerine karşı altyapının güçlendirilmesini kapsamaktadır. Parklara yapılan yatırımlar, vatandaşlarımızı korumayı hedeflemektedir, ancak mevcut altyapının güçlendirilmesi için finansal desteğe acil bir ihtiyaç vardır.”
Bazı ülkelerin ve şehirlerin iklim krizine karşı daha savunmasız olduğunun altını çizen Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un da 2023 yılı boyunca iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olayları yaşadığını hatırlattı; “İstanbul, Avrupa’daki şehirler arasında iklim değişikliğinin kıyısal etkilerine karşı en savunmasız şehir olarak tespit edilmiştir. 2023 yılı boyunca, şiddetli kuraklıklara sebep olan tarihi yüksek sıcaklıklar gözlemlenmiştir ve eş zamanlı olarak sellerle mücadele etmiştir. İklim değişikliğine bağlı ekstrem hava koşulları, çoktan İstanbul’un kapısına gelmiştir. İstanbul, iklim değişikliği etkisini azaltmak için önlemler alsa da iklim adaletini sağlamak için daha geniş ölçekli kolektif bir çabanın gerekli olduğunu fark etmemiz gerekmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.