İnovasyon Işığı DEPARK Standında Yükseldi
Bu yıl 85.si düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı “inovasyon” temasını dünya ekonomisi ve kültürüyle buluşturdu.
26 Ağustos – 4 Eylül tarihlerinde gerçekleşen fuarın stratejik partneri olan Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi – DEPARK ise, sıra dışı inovasyon sohbetleri, atölye çalışmaları ve ilgi çekici standı ile “Süregelen Şehir İzmir” temasını fuar severler ile bir araya getirdi.
İnovasyon alanında çalışmaları yürütmek ve inovasyonda küreselleşmek için İZFAŞ ile stratejik ortaklık yürüten DEPARK, akademik ile ekonomik gücü birleştirerek inovasyon alanında yurt içi ve yurt dışındaki hedef kitlesini büyük oranda arttırıp alanında uzman kişilere ulaştı. Bu sayede DEPARK, yaşanan bilim toplumuna dönüşüm sürecinde inovasyon kültürünü bu kez halk ile buluşturma konusunda bir ara yüz oldu. DEPARK Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören ise; “İzmir’in Agorasına baktığınızda, 8500 yıllık tarihi ve kültürel mirası ile hiç kapanmamış bir pazar görürsünüz. Bu durum, dünyanın başka hiçbir kentinde yaşanmamıştır. İzmir, kültürlerarası süregelen bir gücün ve zarafetin göstergesidir. Bu nedenle bizler, Süregelen Şehir İzmir vurgusu ile bu kentin dünü, bugünü ve yarınını mevcut inovatif yaklaşımlarla ele alarak ‘İnovasyonun Başkenti İzmir’ vizyonu çerçevesinde buluşacağız.” dedi.
DEPARK Standında neler oldu?
Sanat, tasarım ve teknolojiyi görsel bir şölenle katılımcılara sunan DEPARK standı inovasyon sohbetleri, konuşma alanları, marka/proje sunumları ve güneş enerjili ulaşım araçlarını içerdi. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin (TGB) çok yönlü dokusu ve renkliliğini ortaya koyduğu yapının markaları; DETTO, DEPARK, DEÜ, DERA, Bioİzmir, Dokuzgen Projesi, TeknoSapiens, TEKSMER, DEGA-DEGA Hub, Oyun ve Tasarım Kuluçkası ile Engelsiz Yaşam Laboratuvarı’ndan oluştu.10 gün süren fuarda; eğitimde arttırılmış gerçeklik, moda tasarımında 3D tasarım ve üretim, nesli tehdit altında olan canlıların robotik yapımı, sürdürülebilir oyuncaklar, Sugar Smyrna Maket Atölyesi gibi atölyeler genel katılıma sunuldu.
İzmir'i Türkiye'nin "inovasyon başkenti" olması hedefi yolunda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla; Süregelen Şehir İzmir, İnovasyon Kültürü, HomoSapiens’ten TeknoSapiens'e Evrim, İnsanı ve Çevreyi Zehirlemeyen İnovatif Yapı Malzemeleri, Tıpta İnovasyon, Lean Start-up, Türetim Ekonomisi konularının yanı sıra, sağlık, gıda, lojistik, enerji sektörlerinde inovasyon kavramları keyifli sunumlar ile fuar katılımcılarına aktarıldı. Toplamda 23 farklı konu ve konuşmacı inovasyon sohbetlerinde fuar ziyaretçileri ile DEPARK standında buluştu.
Stantlarda ayrıca, farklı bir uygulama olan ideathon/fikir maratonları düzenlendi. 8500 yıllık geçmişi kucaklayan İzmir, “Gelecek Kenti İzmir” teması ile iş/hayat/deneyim üçgeninde “gelecek” odaklı olarak ele alındı. Kentsel dönüşümden engelsiz yaşama, sağlıktan eğitime, tasarımdan üretime, inovasyonun dokunduğu pek çok alanda fikirler, “Gelecek ve İzmir” için paylaşıldı. “Akıllı Şehir İzmir, ama Neden?”, “Engelsiz Şehir İzmir, ama Nasıl?”, “Kentsel Dönüşüm, ama Nasıl?” konularının farklı bir teknikle katılımcılar tarafından 10 gün öncesinden online (videadom) fikir havuzuna ilettikleri fikirler arasından oylama ile seçilenlerin ekipler tarafından projeye dönüştürüldüğü üç günlük maratonda ödüller sahibini buldu.
DEPARK standının en ilgi çekici bölümlerinden biri ise usta karikatürist İrfan Sayar’ın “Zihni Sinir Procesi”ne ait 3 boyutlu tasarımlar oldu. DEPARK’ta gerçekleştirilmekte olan Oyun Tasarın ve IoT Kuluçkası’nda yeni tasarımlarına hayat verecek Zihni Sinir Procesi, inovasyonun Türk halkının günlük hayatındaki yaşamı kolaylaştırıcı bakış açısına mizah ve fonksiyonellik yüklü bir dokunuş sergiledi.
İnovasyon teması ile gerçekleşen fuarda DEPARK standının bir diğer ilgi çekici yanı ise sınır tanımayan atölyeleri oldu. Bu sayede katılımcılar, “inovasyon” kavramını ziyaretçilerin deneyimlemesine imkân sundu. Sugar Symyra Maket Atölyesi, Nesli Tehdit Altında Olan Canlıların Robotlarının Yapımı, Işık Boyama Atölyesi, Hologram Gösterisi, Oyuncak Bahane Tasarım Sergisi'nin yanı sıra, DİYYOJEN Güneş Teknesi ve Türkiye 2.si Solaris Ekibi ile DeMobil35 ve S5 güneş arabaları büyük ilgi gördü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.