İnsani yardım çalışanlarına 'psikolojik destek' çağrısı
İnsani yardım çalışanları, tüm dünyada milyonlarca insana hiçbir karşılık beklemeden el uzatıyor. Dünya Doktorları, özellikle kriz bölgelerinde görev alan çalışanların, psikolojik sağlık yönünden desteklenmesi konusunda çağrıda bulundu.
Dünyamızın her bölgesinde yaşanan doğal afetlerin yanı sıra savaşlar ve siyasi çekişmeler neticesinde yaşanan göçler ve yerinden edilen insanların yaşadığı zorluklar, insani yardım çalışanlarına olan ihtiyacı daha da arttırmakta. Dünya Doktorları, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde özellikle kriz bölgelerinde görev alan insani yardım çalışanlarının psikolojik sağlık yönünden desteklenmesi çağrısında bulundu.
Dünya Doktorları tarafından yapılan açıklamada, 6 Şubat'taki yıkıcı depremlerin, ruh sağlığı ve psikolojik desteğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, görevlerinin etkinliğini ve verimliliğini önemli ölçüde etkileyebilecek olan insani yardım çalışanlarının psikolojik refahına yeterince vurgu yapılmadığı vurgulandı.
KENDİ ACILARINI BİR KENARA BIRAKARAK SAĞ KALANLARLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTTÜLER
Büyük deprem felaketinin ardından, yıkıma uğrayan bölgelerde görev yapan birçok insani yardım çalışanı, doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendi. Kimileri enkaz altından sağ çıkarken, kimi ise akrabalarını, arkadaşlarını ve meslektaşlarını kaybetti. Dünya Doktorları tarafından yapılan açıklamada, deprem travmasının yanı sıra, evlerini, iş yerlerini ve şehirlerini kaybetme zorluğuyla da baş etmek zorunda kalanların, kendi acılarını bir kenara bırakarak hayat kurtarmaya ve sağ kalanlara yardım etmeye devam ettiği bildiriliyor. Dünya Doktorları Suriye Programı Koordinatörü Mustafa El Othman gibi binlerce insani yardım çalışanı, meslektaşlarını enkaz altında kaybetmiş olmasına rağmen sağ kalanlara yardım etmeye devam ediyor.
İNSANİ YARDIM ÇALIŞANLARININ PSİKOSOSYAL REFAHLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ DESTEKLENMELİ
Dünya Doktorları açıklamasında; özellikle savaş, zorunlu göç, deprem gibi olaylardan sonra insani yardım çalışanlarında ikincil travmatik stres, şefkat yorgunluğu ve tükenmişlik gibi tepkiler geliştiğini belirtiyor. Kriz bölgelerinde yoğun çalışma saatleri, dinlenme fırsatlarının yetersizliği, her şeyi başarma kaygısı ve yetersiz psikososyal destek gibi faktörler, sahadaki insani yardım çalışanlarının stres tepkilerinin artmasına yol açabiliyor. Dünya Doktorları, bu stresi yönetebilmek için, psikoeğitim, süpervizör desteği ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gibi önlemlerin önem taşıdığını belirtiyor.
Dünya Doktorları, hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve finansman kurumlarına şu çağrıda bulundu:
”İnsani yardım çalışanlarının zihinsel ve duygusal sağlığını korumaya yönelik uygun kapsamlı psikososyal destek programları için öncelik ve kaynak ayırılmalıdır. İnsanı yardım çalışanlarının psikolojik sağlığını öncelikli kılınması, yardım arayışının teşvik edildiği ve desteklendiği bir ortamın oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Yardım çalışanlarının uzun vadeli travma etkilerini daha iyi anlamak için araştırma girişimleri ve veri toplama çabaları gerekmektedir. Bunun gibi kanıta dayalı yaklaşımlarla insanı yardım çalışanlarının zihinsel sağlıklarının ve psikososyal refahlarının iyileştirilmesini destekliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.