İnsülin Kullanıyorsanız Dikkat! Kurtulmak Mümkün
4 adımda insülini bırakın
Diyabet hastasının insülini bırakması mümkün mü? Bu sorunun cevabı evet. Üstelik öyle internette anlatıldığı, iddia edildiği gibi insülini bırakmak mucize değil rutin bir iş. Ama bunun kuralları var. Habertürk'te yayınlanan Prof Dr. Temel Yılmaz'ın yazısına göre Ülkemizde insülin kullanan yaklaşık 1.5 milyon diyabetli insanı çok yakından ilgilendiren bir konu var. İnsülinden kurtulmak mümkün mü? Herkesin umudu bu ve geçekten insülinsiz yaşamak mümkün. İşte insülini bırakma yöntemleri...
ÖNCE VÜCUDUNUZUN İNSÜLİN REZERVİNİ ÖLÇTÜRÜN
Vücutta insülin salgılanıp salgılanmadığını gösteren çok önemli bir test var: “C Peptid.” C Peptid, insülin molekülü parçalanmadan insülinle birlikte olan molekül. Dışarıdan insülin enjeksiyonu kullanan hastalarda kanda ölçülen insülinin, vücudun kendisine ait olan insülin mi yoksa dışarıdan yapılan insülin mi olduğu ayırt edilemezken C Peptid ölçümü vücudun kendi insülin rezervini saptar.
C Peptid, 2 ng/ml’nin üzerinde ise insülin rezerviniz vardır ve tekrar insülinsiz bir yaşam mümkün demektir.
İNSÜLİN İHTİYACINIZI ARTIRAN NEDENLERİ DÜZELTİN
İnsülinin bırakılması için en önemli anahtar, insüline başlanmasını gerektiren sebebi ortadan kaldırmaktır. İnsülin ihtiyacı 2 nedenle artar. İlki vücudun enerji ihtiyacını artıran hastalıklar ya da sağlık sorunları. Bunlar ateşli bir hastalık, enfeksiyon, yoğun stres, kalpte ya da karaciğerde bozukluk gibi hastalıklar ya da cerrahi müdahale, travma, yaralanma gibi sağlık sorunları olabilir. İnsülini bırakmak için önce bu sorunların çözülmesi gerekir.
İkinci neden ise ise hastalık yönetiminin kötü olması, yani ilaçların, hapların eksik ya da yanlış kullanımı ve ek olarak kötü beslenme, kilo alma gibi insülin direncini artıran durumlardır. Doğru ilaç kullanımı ve doğru beslenmeyle insülinin bırakılması kolaylıkla mümkün.
İDEAL KİLONUZA DÖNÜN
Aşırı kilo, fazladan insülin ihtiyacı ve vücutta insülin direncinin artması demek. İnsülin direnci arttıkça insülinin etkisi azalır, bu da daha fazla insülin gereksinimi anlamına gelir. İnsülini bırakmak istiyorsanız hızla gereksiz kilolardan kurtulun.
Bariatrik cerrahi uzmanları, sürekli bu operasyonla hastalarını insülinden kurtardıklarının reklamlarını yapıyorlar. Bu ameliyatlar aslında bir zayıflama operasyonlarıdır, cerrahi yoldan operasyonla kilo veren hastalarda bir süre sonra dışarıdan insülin ihtiyacı azalır, hatta kesilir, bu doğru ama bu tür operasyonlar ciddi ameliyatlardır. Mortalize riski mevcut ve 10 yıl sonra birtakım yan etkilerin ortaya çıkma riski var.
En iyisi siz bu tür operasyonları olmadan sıkı bir beslenme rejimiyle kilo verin ve insülinden kurtulun. Ciddi diyabet merkezlerinde sadece rejimle insülin bırakan binlerce insan var.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAŞAMINIZIN BİR PARÇASI OLSUN
30’lu yaşlardan sonra egzersiz ya da sporla zayıflamak fazla mümkün değil, ama egzersizin insülin direncinin bir numaralı ilacı olduğunu unutmayın. Bunun için çok ağır spor programlarına gerek yok, sadece yürüyüş yeter. Günlük 15 bin adım mükemmel, 10 bin adım yeterli olabilecek bir egzersiz. Bu da günde 1.5-2 saatlik yürüyüş demek.
Yürüdükçe kaslardaki insülin reseptörleri eksprese olacak, hücre yüzeyine çıkarak kandaki aşırı insülini kullanacaktır. Yürüyün, yürüdükçe dışarıdan yapılan insülin ihtiyacının azaldığını göreceksiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.