İşte O Paraları Almanın Yolu
Vergi iadesi alabilmenin yolu...
Konuttan alınan KDV yüzde 8'e düşünce binlerce ev sahibine iade hakkı doğdu. Krediyle, projeden veya inşaat aşamasında konut aldıysanız yüzde 10 vergi iadesi hakkınız var. Peki nasıl? işte detayları... Ekonomiyi canlandırmak, inşaat sektörüne destek olmak ve konutları ucuzlatarak daha çok kişinin ev sahibi olması amacıyla 8 Eylül 2016'da bir düzenleme yapıldı. Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla net alanı 150 metrekare ve üstü konutlar ile arsa metrekare fiyatı 1000 lira ve üzeri olan konutların teslimlerinde (satışında) Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.
Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; KDV indirim kararı, 8 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 tarihi de dahil olmak üzere bu tarihler arasında yapılacak olan teslimlerde, devirlerde geçerli olacak. Eğer inşaat aşamasında veya projeden daire aldıysanız ve 8 Eylül'deki karara kadar henüz adınıza bir fatura düzenlenmediyse KDV iadesi hakkınız var demektir. Farkı müteahhit ya da inşaat firması iade etmek zorunda. Ancak buna yanaşmıyorlar.
CÖZÜM iClN 2 YOL VAR
Tutar azsa hakem heyeti
Müteahhit ya da inşaat şirketi KDV iadesine yanaşmazsa iki farklı yöntem var. Bu iadenin muhattabı kredi çektiğiniz banka değil. Bankaların kullandırılan krediler dolayısıyla KDV mükellefiyet ve sorumlulukları bulunmuyor. O yüzden hesaplandıktan sonra ortaya çıkan rakam 2320 liranın altındaysa ilçe tüketici hakem heyetlerine, 3480 liranın altındaysa il tüketici hakem heyetlerine başvurmak gerekiyor. Burada alman kararlar tarafları bağlar.
Dava açma hakkı var
KDV iade hakkı belirtilen tutarların üzerindeyse, tüketici mahkemelerine başvuru yapılması gerekiyor. Mahkeme maliyeti yaklaşık 550 TL, davanın sonuçlanma süresi ise yaklaşık 2 yıl. Denetim Turkey Başkanı Dr. Hayrullah Doğan, "KDV'yi ödeyecek olan vatandaş. Bu nedenle indirim onun ödeyeceği KDV'ye v yapılmış. Bu , firma, gerekli $ iadeyi yapmalı. Yapmazsa haksız kazanç elde etmiş olur" diye konuştu. Maliye acilen devreye girmeli Projeler büyük olduğu için firmalar daha önce tahsil ettiği milyonlarca TL'den ayrılmak istemiyor. Bu nedenle on binlerce mahkeme dosyası oluşmaması için bu işin, vergi toplama işinin muhattabı olan Maliye Bakanlığı'nın vatandaş lehine bir yol göstermesi gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşın mahkemelere gitmekten başka çaresi kalmayacak. Bu da hem maddi hem de manevi olarak konut alan vatandaşı yıpratacak.
HESAP ORTADA!..
Örneğin; 2015'te KDV oranı yüzde 18 olan bir konut satın aldınız. 500 bin artı yüzde 18 KDV için 90 bin TL, toplamda 590 bin TL ödeme planı çıkarıldı. Bankadan kredi alıp bunu ödediniz. Evin teslim tarihi ise Kasım 2016. Evi, Kasım 2016'da teslim alacağınızdan müteahhit faturayı yeni karar göre, yani yüzde 8 KDV ile düzenleyecek. Bu yolla esasında KDV 40 bin TL olacağından, 50 bin TL farkın size iadesi gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.