İşte Teröristlerin Korkulu Rüyası!
Dünyada canlı bomba eylemlerinin artmasıyla bu tip saldırıları engellemeye yönelik teknolojiler de gelişiyor. Canlı bombayı tespit ederek alarm veren ve dünyada 5 yıldır kullanılan sistem artık Türkiye’de de kullanılabilecek.
RPSS şirketinin canlı bombayı 30-40 metreden tespit eden ve dünyada 5 yıldır kullanılan Mirtle adı verdiği teknoloji, Türkiye’ye de geldi. İngiliz fizik profesörü Nick Bowring’in bulduğu ve Carl Cagliarini’nin geliştirdiği sistem, artık Türkiye’de de kullanılabilecek. Radio Physics firması ile Nano Sistem firmasının Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdiği distribütörlük anlaşmasında açıklamalarda bulunan Nano Sistem Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülent Perut, “Dünyada hoş olmayan olaylar meydana gelmekte ve suçsuz insanlar hayatını kaybetme. Dünyayı yaşanmaz hale getirmek için yapılanları hepimiz görüyoruz. İngiltere’de üretilen ve geliştirilen Mirtle için bağlantıya geçtik ve ulaştık. Türkiye’nin şuanda terör ile yapmış olduğu mücadelenin Avrupa tarafından da yakından incelenmesi suretiyle amacımıza ulaştık ve Mirtle’ı Türkiye’ye getirdik. Bunu sadece ülkeye getirmekle kalmayacağız, Ar-Ge ile bunun ortak çalışmalarını yapacağız” dedi.
CAGLIARINI: “CİHAZ YÜZDE YÜZ OLARAK BOMBA VE UNSURLARINI TESPİT EDİYOR”
Radio Physics Başkan Yardımcısı Carl Cagliarini ise yaptığı açıklamada, “Terör probleminin önüne geçebilmek için çalışmalar başlattık. Üniversiteler ile işbirliğiyle bunu geliştirdik. Birçok kişi bu projede sorumluluk aldı ve çalıştı. Yeni bir teknoloji ortaya çıktı ve bununla beraber birçok detektör cihaz devreye girdi. Son aşamada da radyo sinyalleri ile beraber oluşturulan bir sistemle bunlar analiz edilmeye başlandı. Bunun peşinden insanlar çalışmaya devam etti. İnsanların üzerindeki tehdit unsurlarını ayırt edebilmek çok önemli. Bıçak, kalem gibi malzemeleri ayırt etmek çok önemli. Beraberinde uzaklık ve mesafeler de önemli. Ne tür malzemelerin kullandığının en iyi şekilde algılanması gerekiyor. bunun üzerine yapmış olduğumuz araştırmalar sonrasında biz yeni bir teknoloji bulduk. Tehdit eden veya etmeyen her türlü cihazı ayırt edebilir bir sisteme sahip olduk. Analizler doğrultusunda da nasıl ayırt edebiliriz bunları onlara karar verdik ve yüzde yüz olarak bomba ve unsurlarını tespit eden bu cihazı yaptık. Çakı, bıçak, kayış, silah, kalem gibi malzemeleri ayırt edebilen bir cihaza sahibiz” diye konuştu.
“STADYUMLARDA DA KULLANILABİLİR”
Bir basın mensubunun terör tehdidi nedeniyle ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe maçını hatırlatarak, stadyumlarda da bu cihazın kullanıp kullanılmayacağını sorması üzerine ise Cagliarini, “Mirtle buralara konmuş olsa ve bir intihar bombacısı bunun üzerine doğru yürüyor olsa kesinlikle yüzde yüz olarak onu tespit edecektir” cevabını verdi.
Sistemin Euro 2016’da kullanılıp kullanılmayacağı hakkında ise Cagliarini, “Bunları genelde devletler ve güvenlik güçleri kullanıyor. Bunları kullanan ülkeler hakkında bir açıklama yapma durumum yok ama birçok yerde kullanıldığını söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
Cagliarini ayrıca, bu sistemi resmi yerlerin dışında özel yerlere de vermeye başladıklarını ve sistemin Türkiye’de ortak girişimlerle gelişeceğini belirtti.
TERÖRİSTLERE ‘DUR’ DİYECEK
ABD’de çeşitli birimler tarafından denenerek onaylanan Mirtle teknolojisi, hedefe düşük güçte ultra geniş bantta milimetrik dalga gönderiyor. Bu dalgaların yansımasını da analiz ederek hafızasındaki tanımlanmış tehdit unsurlarıyla karşılaştırıyor. Kişilerin üzerinde veya çantasındaki silah, bomba vs. gibi cisimlerin yansımalarını hafızasındaki görsellerle eşleştiren cihaz, bir tehdit algıladığında güvenlik güçlerine sinyal ve görüntü göndererek sesli olarak da uyarıyor. Mirtle teknolojisi, okullara gizlice getirilen silahlardan spor karşılaşmalarının güvenliğine, kalabalık yerlerde gerçekleştirilmesi planlanan canlı bomba saldırıları engellemeye kadar birçok güvenlik avantajı sağlayacak. Çoklu sensörleri ile kalabalıkların taranmasında, çevre güvenliğinde, arama noktalarında, havalimanları, tren garları, otobüs terminalleri gibi birçok kritik noktada kullanılabilecek olan sistem ayrıca mobil olarak da araçların üzerine monte edilebilme özelliği taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.