İsveç Hükümeti'nden yasa değişikliği adımı
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, hükümetin Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin önüne geçilebilmesi için yasa değişikliği yapılması konusunu görüştüğünü açıkladı.
İsveç hükümeti kutsal kitapların yakılmasına izin veren yasayı tartışmaya açıyor. İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, hükümetin Kur'an-ı Kerim yakılmasını önlemek için yasa değişikliği yapılması konusunu görüştüğünü ifade etti. Son olarak Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kur’an-ı Kerim yakıldığını hatırlatan Strömmer, “Kur’an yakma olaylarının ulusal güvenliğimize yönelik tehditler oluşturduğunu görmekteyiz” dedi. Strömmer, “Hukuki durumu incelememiz gerektiği açıktır. Çalışma devam ediyor. Mevcut düzenin iyi mi olduğunu yoksa yeniden mi değerlendirilmesi gerektiğine dair karar vermeliyiz” şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
İsveç’in başkenti Stockholm’de Irak uyruklu Salvan Momika, Kurban Bayramı’nın ilk gününde cami önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Provokatif eyleme başta, çoğunluğu Müslümanların oluşturduğu ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanından tepki gelmişti. Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas'ın da aralarında bulunduğu birçok ülke, eylemi protesto etmek için İsveç Büyükelçilerini geri çağırmıştı. Irak Dışişleri Bakanlığı, Momika'nın ülkede yargılanması için İsveç'ten iadesini istemişti. Irak halkı ise başkent Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliğini basıp binanın çatısına çıkmıştı. İslam İşbirliği Teşkilatı ise Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının ardından acil olarak Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde toplanma kararı almıştı. Ayrıca Momika’nın İran yanlısı Haşdi Şabi güçleri çatısı altındaki İmam Ali Tugayları’na bağlı İsa İbn Meryem Tugayı'nın eski üyesi olduğu ortaya çıkmıştı.
Öte yandan, Danimarka’da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi’nin (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan da birçok kez İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.