İtalya Tiangong-1 için uyardı!
2016 yılında kontrolden çıkarak savrulan Çin uzay istasyonu Türkiye dahil bir çok ülkeyi tehdit ediyor. Düşme riski taşıyan Çin uzay istasyonu Tiangong-1 Türkiye için de önemli risk kaynağı olmakla beraber, İtalya da halkını uyardı
Her şey 2011 yılında Çin'in fırlattığı 8.5 ton ağırlığında uzay istasyonu ile başladı. 2013'te görev süresini tamamlayan ve adı Tiangong-1 yani Gök Sarayı olan istasyon, 2016'da Birleşmiş Milletler'e iletildi. Ancak artık geç olmakla beraber Çin uzay istasyonu Tiangong-1 kontrolden çıkmıştı.
Yanarak yok olması beklenen Tiangong-1'in bir takım parçalarının yeryüzüne düşmesi de bekleniyor. Risk altında olan ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye'de tüm basın organları günlerdir olayı detaylarıyla anlatarak, vatandaşı bilgidar etmeye devam ediyor.
İTALYA 5 MADDE İLE UYARDI
Tiangong-1'in, 31 Mart-2 Nisan tarihleri arasında, düşeceği tahmin ediliyor. Bu yüzde İtalya da halkını uyardı. İtalyan Sivil Savunma yönetiminin internet sitesinde hazırlanan özel bölümde, olası bir çarpma durumunda yapılması gerekenler 5 maddede sıralandı.
ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR
Sivil Savunma'nın açıklamasında, "Bu türden olayların ve Dünya'ya, özellikle de karaya çarpma vakalarının çok nadir görüldüğünü hatırlatırız. Dolayısıyla, bu tip olaylar karşısında alınacak korunma önlemleriyle ilgili uluslararası kodlar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, potansiyel çarpma riski olan bölgelerdeki halkın korunma amacıyla faydalanabileceği bazı talimatlar hazırlamak mümkün" denildi ve bu talimatlar özetle şöyle sıralandı:
İŞTE O LİSTE...
Düşen parçaların binaların çökmesine neden olma ihtimali düşük, bu nedenle kapalı binalar açık alanlardan daha güvenli sayılırlar. Pencerelerden ve camlı kapılardansa uzak durulması tavsiye edilir.
- Parçalar binaların çatısına düşerse, çatıda ve hemen altındaki katlarda delinmeye yol açarak hasar yaratabilir. Bu nedenle binaların alt katlarının daha güvenli olduğu söylenebilir.
- Olası bir çarpma durumunda binaların içinde yapısal açıdan en güvenli yerler, yığma binalar için alt katlardaki tonozların altı, taşıyıcı duvarlardaki kapı boşlukları; betonarme yapılarda ise kolonların ve duvarların yakınlarıdır.
Türkiyeyi de tehdit eden Çin uzay istasyonu için İtalyan halkına 5 uyarı
- Küçük parçaların Dünya'ya çarpmadan önce görülme ihtimali düşüktür.
- Büyük ebattaki bazı parçaların sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi mümkün. Genel olarak, düşen parçaları görenlerin bunlara dokunmaması, en az 20 metre uzakta durması ve ilgili yetkililere haber vermesi tavsiye edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.