İzmir Valiliği, İnsan Ticareti ile Mücadele Günü Farkındalık Çalıştayı düzenledi

İzmir Valiliği, İnsan Ticareti ile Mücadele Günü Farkındalık Çalıştayı düzenledi

Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü Farkındalık Çalıştayı ve İl Komisyon Toplantısı, İzmir’de gerçekleştirildi.

30 Temmuz Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü’nün önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen program, Vali Yardımcısı Barış Demirtaş’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Günümüzde modern kölelik olarak da nitelendirilen insan ticaretinin silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretinden sonra en fazla gelir sağlayan üçüncü yasa dışı faaliyet olduğuna değinen Vali Yardımcısı Demirtaş, insan ticaretinin bireylerin hak ve özgürlüklerine, kamu düzenine, kamu güvenliğine ve kamu sağlığına karşı ciddi tehdit oluşturan en önemli uluslararası sorunlardan biri olduğunu kaydetti.

fotograf-2.jpg

Konuşmasının devamında programa katkı sunan kurum temsilcilerine, insan ticareti ile mücadelede iş birliğinin artırılması yönündeki temennilerini aktaran Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, farkındalık çalıştayına katkı sağlayan akademisyenlere de değerli katkılarından dolayı teşekkür etti.

Program, İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü İnsan Ticareti Mağdurlarının Korunması Çalışma Grubu Başkanı Didem Şahal Çelik, San Jose State Üniversitesinden Doç. Dr. Kezban Yağcı Sokat, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ ve İzmir Demokrasi Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ayça İzmirlioğlu’nun sunumlarıyla devam etti.

İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda, insan ticaretinin dünyada, Türkiye’de ve İzmir’de görülüş biçimlerine ve Türkiye’nin insan ticaretiyle mücadelede ulusal rolüne, ihbar ve yönlendirme mekanizmalarına ve sağlanan mağdur destek hizmetlerine ilişkin genel ve istatistiki bilgiler verildi. Sunum, İzmir’de yapılan mülakat ve mağdur olarak tanımlanan kişilere ve profillerine ilişkin istatistikî verilerin ve tespitlerin paylaşılmasının ardından İl Komisyonunda değerlendirilmek üzere karar önerilerinin aktarılmasıyla tamamlandı.

Amerika özelinde insan ticaretinin görülüş biçimleri, insan ticaretiyle mücadelede geliştirilen güncel yöntemler ve hukuki düzenlemeler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kezban Yağcı Sokat’ın sunumundaki iyi uygulama örnekleri, konunun İl Komisyon üyeleri ve uluslararası kuruluş ve STK temsilcileri tarafından tartışılmasına olanak sağladı.

Asya ülkelerinin insan ticareti suçunun oluşmasına ve yaygınlaşmasına sebep olan iç dinamikleri, en yaygın görülen türleri ve sömürü türlerinin Asya ülkeleri arasındaki rotası hakkında bilgi veren Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ da bu ülkelerdeki insan ticareti suçunun ülkemize yansıması hakkında bilgiler aktardı.

Doç. Dr. Ayça İzmirlioğlu tarafından yapılan sunumda ise çocuk işçiliğin ulusal mevzuattaki yeri, hukukta çocuk olarak tanımlanan bireylerin çalışmalarının hangi koşullarda yasal olduğu, hangi koşullarda yasal olmadığı ve yaptırımları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Programın son bölümünde yapılan değerlendirmeler sonucunda, İl Komisyonunda; insan ticareti ile mücadele alanında görev yapan tüm kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği ve koordinasyonun artırılması kararı alındı.

İlgili kurumların ihtiyaçlarına ve taleplerine bağlı olarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Türk vatandaşı ve yabancı ayrımı yapılmaksızın farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi, insan ticaretiyle mücadele alanında daha geniş kitleler üzerinde farkındalık yaratılması, farklı ve etkili çözümler üretmek amacıyla bu alanda faaliyet gösteren STK ve uluslararası kuruluşlar ile İzmir Valiliğinin bilgisi dahilinde projeler geliştirilmesi, Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü Farkındalık Çalıştayı’nda alınan diğer kararlar oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.