İzmir’de dedikodunun yeni adresi: “Dedikodu Çay Evi”
İzmir Güzelyalı’da açılan Dedikodu Çay Evi, semt kadınları tarafından büyük ilgi görüyor.
Mehmet ÖZDOĞRU - Güzelyalı’da bir çay evi, ismiyle ve hikayesiyle kendini diğerlerinden ayırıyor. 33 yaşında bir çocuk annesi Derya Taşıyan tarafından 2 ay önce açılan Dedikodu Çay Evi, sıradan bir çay ocağından çok daha öte. Burada, semtteki kadınlar ve komşular başta olmak üzere, alışverişe giden ya da o caddeden geçen kadınlar bir araya gelip dinleniyor, çaylarını içiyor, böreklerini, sarmalarını yiyor, sohbet ediyor ve dedikodu yapıyor. Yani sosyalleşilen de bir mekan aynı zamanda burası. Çay evinin isminin ‘dedikodu’ olmasının da ilginç bir hikayesi var. Mekanın sahibi Derya Taşıyan, mahalledeki kadınların sık sık birbirlerini dedikodu yapmakla suçladığını ve bu yüzden yolda sürekli tartıştıklarını söylüyor. Taşıyan, kadınlara ‘dedikodu yapılacaksa burada yapılsın’ diyerek bu mekanı açtığını söylüyor.
Mahalleli teşvik etti
Dedikodu Çay Evi’nin açılışı süreciyle ilgili de bilgi veren Taşıyan, “7 yıl önce eşimden ayrıldım. Ayrılınca geçim sıkıntısı başladı. Daha önce fırında kasiyerlik yaptım. Bir abimizin açtığı çay ocağında çalıştım. Orası kapanınca tekrar fırında kasiyerliğe başladım. Ekstra evlere temizliğe gittim. Hem çocuğuma baktım, hem de birikim yaptım. Mahallenin kadınları bana ‘niye kendine bir yer açmıyorsun, aç sana gelelim’ diyerek beni bir mekan açmam konusunda teşvik ettiler. Daha önce de kendi çay ocağımı açma düşüncem vardı. Çünkü insanların yanında yoruluyordum. Sabah gidip akşam geliyordum, çocuğumla ilgilenemiyordum. Çocuğumun da kendimin de rahat edebilmemiz için burayı açtım. 2 ay oldu açalı. Şükür her şey iyi gidiyor. İlerleyen zamanlarda, cadde üzerinde daha büyük bir yere geçmeyi düşünüyorum. Küçükten başlayıp, işleri büyütmek istiyorum” diye konuştu.
“Kadınlara mesajım: Çalışın”
Çay ocağını açacak bütçeyi, biriktirdiği paralarla oluşturduğunu söyleyen Taşıyan, “Fırınlarda çalışmamın yanında ekstra temizliğe de gidiyordum evlere. Böyle yaptım. Çalışmayla didinmeyle her şey oluyor. Kolay kazanç diye bir şey yok. Çalıştın mı her şeyi yaparsın, çalışmadın mı hiçbir şey yapamazsın. Kadınlara mesajım, çalışsınlar her şeyi yaparlar. Çalışmayla kimse ölmüyor, daha çok güçleniyor, hırslanıyor” ifadelerini kullandı.
“Gelin, dedikoduyu burada yapın”
Çay evinin isminin ilginç hikayesini de anlatan Taşıyan, “Dedikodu ismine şöyle karar verdim. Güzelyalı’da her gün kavga var. Güzelyalı çok lüks görülebilir ama kavgaları çok müthiş. Bayanlar birbirlerine sataşıyorlar. Sen onu dedin, sen bunu dedin, sen dedikodu yaptın kavgası çok oluyor. Orada bu fikir aklıma yerleşti. Güzelyalı’da bir dedikodu kafe şart dedim. Kadının olduğu yer de dedikodu da var zaten. İnsanlara da, ‘gelin dedikodu yapacaksanız burada yapın’ dedim ve bu mekanı açtım” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.