İzmir'in "yaratıcılık atölyesi" açıldı

İzmir'in "yaratıcılık atölyesi" açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işsizliği azaltmak ve rekabet gücüne katkı sağlamak amacıyla kurduğu Meslek Fabrikası bünyesinde, bu kez proje ve fikirlerini somutlaştırmak isteyen girişimci ve tasarımcılar için Fabrikasyon Laboratuvarı hizmete açıldı.

Türkiye’de kamu kurumları tarafından kurulan ilk FabLab’ın açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Metro, yol, su gibi birçok iş yaptık ama bana göre en önemlisi, insanı eğitmek, meslek sahibi yapmak" dedi.

 

Halkapınar'daki tarihi un fabrikasını restore ederek Meslek Fabrikası’na dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan istihdam odaklı çalışmalara imza atarken, diğer yandan da bilgi ve becerinin tasarıma dönüştüğü bir “Fabrikasyon Laboratuvarı” (FabLab) kurdu.

Dünyadaki yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle oluşturulan FabLab İzmir'in, tasarım, sanat, zanaat, mühendislik ve girişimcilikte proje ve fikirlerin hayalden gerçeğe dönüştürüleceği bir "yaratıcılık atölyesi" olarak hizmet vereceği bildirildi. FabLab İzmir, Türkiye'de kamu kurumları tarafından kurulan ilk Fabrikasyon Laboratuvarı olarak da kayıtlara geçti.

s232265.jpg

Ülkenin asıl problemi..

FabLab İzmir'in açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile kurdukları Meslek Fabrikası'nın üstlendiği kritik role değinerek, işsizlikle karşı karşıya olan gençlerin bu olanaktan daha fazla yararlanması gerektiğini söyledi. Meslek Fabrikası bünyesinde açtıkları kurslarla daha fazla İzmirliyi "meslek sahibi" yapmayı hedeflediklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Üzülerek söylüyorum ama mecburum; kimse buraya gelip bir meslek sahibi olma konusunda istekli davranmıyor. ‘Ne iş olsa yaparım;  bir masa bir sandalye yeter’ diyorlar. Bir de yeni moda çıktı.  İşi gençler değil aileler arıyor. Böyle bir dünya yok. Tıkanmış kalmış durumdayız. Bunu nasıl aşacağız? Ülkenin asıl problemi bu" dedi.

 

“Ne iş olsa yaparım" edebiyatı bitti

Açılışını yaptıkları FabLab’ta tasarımı, inavosayonu, yeni üretim teknolojilerinin takibini gençlerle sürdürmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Gençler buraya gelip deneyim kazansınlar. Düşüncelerini pratiğe döksünler;  karşılıklı öğrensinler,  gelişsinler,  istihdama hazır olsunlar. Amacımız bu.  Metro, yol, su birçok iş yaptık ama en önemlisi bana göre, insanı eğitmek, meslek sahibi ve bir konunun uzmanı yapmak. ‘Mesleğin ne’ dendiği zaman ‘Ne iş olsa yaparım’ edebiyatını bırakmak. Emek piyasası eleman arıyor;  bulamıyor. Ama devletten ve belediyeden istihdam talebi ayyuka çıkmış durumda. Niye acı konuşuyorum? Belki gençlerimiz kendine gelir diye.. Buraya gelir, kabiliyeti neyse onu öğrenir ve icra eder diye... İzmir Büyükşehir Belediyesi yerelde kalkınma için her türlü olanağı sunmaya, kaynak ayırmaya hazır. Ekonomiyi bir numaraya koyan,  Türkiye belediyecilik tarihinde yerelde kalkınma modeli il e bir ilki başaran ve bunu dünya kamuoyuna ispat eden belediyeyiz. Gençlerimizin topluma yararlı olması için de tüm kaynaklarımızı seferber edeceğimizin altını çiziyorum. Başka türlü büyüyemeyiz.  Başka türlü gençleri kötü alışkanlıklardan kurtaramayız.”

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy ise yaptığı konuşmada, projenin  İzmir’deki tüm kuruluşların işbirliğine dayandığını ve istihdam sağladığını ifade ederek, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Açılışı konuşmalarının ardından FabLab’a geçerek burada gerçekleştirilen tasarımları ve kullanılan teknolojiyi inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na, 3D yazıcıda üretilen minyatür bir Saat Kulesi armağan edildi.

 

Son teknoloji cihazlar   

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası bünyesinde kurulan ve İzmirlilerin ücretsiz yararlanabileceği FabLab, uzman bir ekip tarafından 1,5 milyon liralık bir bütçeyle oluşturuldu. Lazer kesici, CNC router, Vinil kesici, Robot kol, 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılar, Elektronik geliştirme kartları, Robot tasarım ve eğitim kitleri, Bilgisayarlar, CAD-CAM yazılımları ve elektronik dikiş makineleri ile donatılan Fabrikasyon Laboratuvarı için Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi,      Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu,  Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ege Şubesi ve Ege Serbest Bölge (ESBAŞ), proje ortağı ve iştirakç isi olarak katkı koydu.

 

Kamu kurumları arasında bir ilk

İngilizce’de "üretim laboratuvarı"nın kısaltılması anlamında kullan FabLab fikri, ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) doğdu. Günümüzde büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde ve ABD’nin doğu yakasında olmak üzere, dünya çapında bin 141 adet FabLab bulunuyor. Bu uluslararası bağ, farklı alanlarda iş birliğinin de önünü açıyor. FabrikaLab İzmir, 26 Aralık 2017 tarihinde FabLab Ağı'na üye oldu. Türkiye'de ilk FabLab, Kadir Has Üniversitesi bünyesinde kurulan FabLab İstanbul. FabLab İzmir ise, Türkiye'nin kamu kurumları tarafından kurulmuş ve aktif olan ilk FabLab'ı olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.