İzmirli bankacının mobbing zaferi!
Bankacı Hakan Yusuf Arslan, çalıştığı bankada kendisini mobbing uygulandığını, sürekli başka başka şehirlerdeki şubelere görevlendirdiğini iddia ederek açtığı işe iade davasını kazandı.
Medya Ege / Ali Eyce (Özel Haber) - Bankada İşletme Bankacılığı Portföy Yönetmeni olarak görev yapan Hakan Yusuf Arslan, 2015 yılında banka yöneticileri tarafından, yaptığı görevlendirmeye gitmediği için işten çıkarıldı. Bankanın İzmir Şubesinde çalıştığı dönemde geçici olarak önce aynı bankanın Muğla Şubesi'ne gönderildi. Burada ailesinden uzak, otelde kalarak geçici görevini yerine getirdi. Ancak ailesinden uzakta kalmaya dayanamayan Arslan'ın talebi üzerine bu kez daha uzak yer olan Milas, sonra da Manisa Şubeleri'ne görevlendirmesi yapıldı.
Raporlu olduğu zaman yeniden yeri değişen Hakan Yusuf Arslan'a bu kez, bankanın Elazığ Şubesi'nde görev verildiği bildirildi. Manisa Şubesi'ne raporu bittiğinde ve gittiğinde Elazığ Şubesi'ne görevlendirildiğini öğrendiğini belirten Arslan, çalıştığı bankanın şubesine alınmadı. İzmir'de yaşayan ailesini bırakıp Elazığ'a gitmeyi düşünürken banka, Hakan Yusuf Arslan'ın yasal sürede iş başı yapmadığını gerekçe göstererek işten çıkardı.
Yaptığı işte ve çalıştığı şubelerde başarılı çalışma gerçekleştirdiği halde bankanın üst düzey yönetcilerinin kendisine işten ayrılması için mobbing uyguladığını, buna bir süre dayandığını ancak Elazığ Şubesi'ne çıkan tayininin de sadece işten çıkartabilmek için yapıldığını iddia etti. Avukat Cem Demirtaş'ın yardımıyla Hakan Yusuf Arslan, işyerinde kendisine mobbing uygulandığını iddia ederek, Manisa İş Mahkemesi'nde işe iade davası açtı.
Arslan'ın Avukat Cem Demirtaş, müvekkilinin adını açtığı davada, "Çalışma hayatında aktif çalışanlar bir üst amir tarafından tehlikeli olarak görülür ve işten uzaklaştırılmaya çalışılır. Müvekkilim de nasibini almış, kendisine karşı şube müdürü tarafından yapılan baskılar artmış, şube içinde diğer çalışanlar yanında hakarete varan söylemlere kadar varmıştır. Müvekkilimin bu yaşandığı sıkıntılar, onun ve eşinin çocuk sahibi olduğu dönemlere denk gelmiştir. Müvekkilimin kötü niyetli görevlendirmelere rağmen, zamanının çoğunu yollarda geçirerek, otellerde, eşinden ve doğacak çocuğundan ayrı kalarak geçirmiştir. Müvekkilimin kendisine acımasızca yapılan mobbinge rağmen işini bırakmamıştır. En son Elazığ görevlendirmesi daha müvekkilimin raporlu olduğu dönemde kendisine gönderilmiştir. Müvekkilimin adına biz de bu görevlendirmeyi kabul etmediğimizi noter huzurunda banka yöneticilerine ilettik. Ancak onlar yaptıkları görevlendirmeye göre işe gitmeyen müvekkilimin, 3 gün boyuna işe gelmediğin gerekçe göstererek işten çıkardılar." dedi.
Avukat Demirtaş, hukuk dışı uygulamalar ve mobbing ile müvekkilinin bağışıklık sistemini alt üst edildiğini, müvekkilinin tedavi desteği almaya başladığını belirterek, "Müvekkilimin kendisine uygulanan mobbingin azalmasını, yok olmasını beklerken her geçen gün artan baskı ve işten çıkarma sonunda kendisine sadece 6 günlük çalışma ücreti ödendi." dedi.
Manise İş Mahkemesi, hem bankanın yasal olmayan işten çıkarmasını hem de uygulanan baskıdan dolayı Hakan Yusuf Arslan'ı davasında haklı bularak, işe iadesine karar verdi. Bankanın İş Mahkemesi'nin kararına yaptığı itiraz değerlendiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi'de, yerel mahkemenin kararını onayladı.
Avukat Cem Demirtaş, işe iade kararı aldıktan sonra banka hukukçularıyla görüştüklerini ve yeniden işe dönmek, aynı sorunları yaşamak istemeyen müvekkilinin, yasal haklarını alarak işten yarılmayı tercih ettiğini belirterek, "Günümüz iş hayatında çalışan üzerinde gizli ve açık mobbing olaylarında büyük artış var. İşverenler, yasal haklarını ödememek adına, işçi üzerinde baskı kurup, onu istifa etme yoluna yönlendirmeye çalışıyorlar. Ancak mahkemeler, gördüğü baskıyı, mobbing ve haksızlığa karşı dava açan,, davasının ispatlayan işçinin yanında. " dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.