İzmirli Mali Müşavirler, Mesleğin Geleceğini Tartışıyor

İzmirli Mali Müşavirler, Mesleğin Geleceğini Tartışıyor

İzmir Meslekte Birlik Grubu (Mali Müşavirler) tarafından düzenlenen, ‘Meslek Örgütü ve Mesleğin geleceği’ konulu çalıştay, İzmir Özdere Hotel Aria Claros’da geniş üye katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünya’da yaşanan hızlı değişimleri yakından takip eden İzmirli Mali Müşavirlerin oluşturduğu İzmir Meslekte Birlik Grubu tarafından düzenlenen, ‘Meslek Örgütü ve Mesleğin geleceği’ konulu çalıştay, İzmir Özdere Hotel Aria Claros’da geniş üye katılımıyla gerçekleştirildi. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin hak ve menfaatlerini koruma, mesleğin dünü, bugünü, geleceği, sorunları ve çözüm önerilerinin gündemi oluşturduğu çalıştay sonrasında on altı maddeden oluşan kapsamlı bir sonuç bildirgesi de hazırlandı.

Kurulduğu günden itibaren öncelikle mesleğin ve meslektaşlarının menfaatini esas aldıklarını belirten İzmir Meslekte Birlik Grubu Başkanı Şerif Yıldız, ‘’ İzmir Meslekte Birlik Grubu olarak, otuz iki yıldır meslek örgütümüzü yöneten hâkim anlayışın meslektaş adına bir kazanım elde etme konusunda tembelliğinin ve beceriksizliğinin yarattığı rahatsızlığın, biz de farkındayız.

serifyildiz1.jpg

Öncelikle mesleğin ve meslektaşın menfaatini esas alan, yeni bir yapının oluşturulmasına her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğu artık tartışılmaz bir gerçektir. Bu vesile ile hiçbir sorumluluktan kaçmadığımızın, taşın altına elimizi koymaktan çekinmediğimizin de bir kez daha bilinmesini isteriz. ‘’ dedi.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen çalıştayda, ilk oturumda ‘’Mesleki Mücadelede Geçmişten Bugüne; Yaptıklarımız, Yapamadıklarımız, Yapacaklarımız’’ konusu gündemi oluştururken, ikinci oturumun konusu da ‘Meslekte Dönüşüm ve Mesleki Gelecek’ oldu.

‘’Birlik olmadan dirlik olmaz’’ düsturu ile, hangi siyasi görüş ve felsefi düşünceye bağlı olursa olsun meslekte birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğine inandıklarını ifade eden Başkan Şerif Yıldız, ‘Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın geleceğini konuştuğumuz bu çalıştay hepimiz için çok değerli kazanımlar ile sona erdi. Katılan tüm meslektaşlarıma bir kez daha katkılarından dolayı teşekkür ediyor, çalıştay bildirgemizin mesleğimiz ve meslektaşlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

ÇALIŞTAY BİLDİRGESİ

Mesleğin evrildiği yeni durumu anlamadan oda ve TÜRMOB yönetilemez. Birlikte iş yapma modelleri, mesleki inovasyon ve yenilikçilik konularında çalışılarak mesleğin geleceği tasarlanmalıdır.

Meslek camiamızın öteden beri talebi olan KDV indirimi (%8) konusunda ilgili makamlar nezdinde girişimler hızlandırılmalıdır.

Bağımlı ve yeni meslektaşlardan aidatların indirimli alınması hakkaniyete daha uygun olacaktır ve değerlendirilmelidir.

calistay1.jpg

Meslektaşların daha fazla istihdamı konusunda çaba gösterilmelidir. Belediye ve üniversitelerin döner sermaye işletmeleri ile banka ve diğer kamu kurumlarının ilgili birimlerinde KPSS şartı yanında,mali müşavir olma şartı da aranmalıdır.

Meslektaşlarımıza ticari davalarda arabuluculuk hakkı verilmelidir, daha fazla geciktirilemez.

Hizmet amortismanı kapsamında; meslektaşların emekliliğinde itibari hizmet süresi olarak her 5 yıla 1 yıl itibari hizmet süresi verilmesi için çalışılmalıdır.

Azami iş kapasitesi yani müşteri kotası, objektif kriterler çerçevesinde belirlenerek hayata geçirilmelidir.

YMM’lerin tam tasdik ve danışmanlık sözleşmeleri bulunsa dahi, gelir idaresine sunulan tüm beyannamelerde SMMM imza zorunluğu getirilmesi sağlanmalıdır.

Kamu ve özel sektörde meslek ünvanı ile çalışan bağımlı meslektaşlarımızın belirlenecek asgari bir ücretle çalışmaları sağlanmalı ve denetlenmelidir.

Stajyer meslektaşların istihdamı kapsamında, belirli bir deneyimi olan meslektaşlarımızdan “usta öğreticilik belgesi” istenmesi kabul edilemez. Gerekli girişimler yapılmalıdır.

Mesleğin itibarını yükseltmeye yönelik olarak dolaşım serbestisi (yeşil pasaport) sağlanmalıdır.

Meslek mensuplarının sözleşme kapsamındaki müşterilerine yönelik olmak üzere, açılan vergi davalarında dava vekilliği yetkisi alınmadır.

calistay3.jpg

Meslektaşların müşterilerine ilişkin nakit KDV iadeleri ile ilgili rapor yazabilmelerine dair kanuni düzenleme ivedilikle uygulamaya geçirilmelidir.

Ücret tarifesi, kesinlikle meslek örgütümüzce hazırlanmalı, kamunun denetim hakkı gözetilerek ücret tarifesi kargaşasına son verilmelidir.

Oda seçimleri, en geniş meslektaş katılımı ile yapılmalıdır. Bu çerçevede meslektaşların bayram ertesi iş yoğunluğu ve anneler günü de gözetilerek mayıs ayının son haftasında yapılması sağlanmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.