İZSU’dan “belgeli” yanıt
Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nde evsel atıkların arıtılmadan denize verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, belgelerle yanıt verdi.
İZSU Genel Müdürlüğü, Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nde “evsel atıkların arıtılmadan denize verildiği” yönündeki iddialara yanıt verdi. Ağustos ayında işletmeye alınan tesisin Avrupa standartlarında olduğunu ve ileri biyolojik yöntemler kullanılarak evsel atıkların arıtıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Tesiste evsel atıklar, virüsler dahil tüm patojen mikroorganizmaların yok edileceği şekilde ultraviyole ışınlar kullanılarak arıtılmaktadır. Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nde de hem günlük olarak yapılan hem de Çevre İl Müdürlüğü tarafından alınan ve akredite laboratuvara yaptırılan analiz sonuçları, tesisin çıkış suyunun Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği tarafından belirlenen sınır değerlerden daha iyi kalitede arıtıldığını gösteriyor. İZSU Ge nel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Önce insan sağlığı ve çevre diyerek yatırımlarını sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü’nün çevre projeleri Türkiye’de örnek gösterilmektedir” dedi.
İşte analiz sonuçları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nde yaptığı analiz sonuçlarını açıklayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ5) yönetmelik sınır değeri litrede 50 miligram iken, arıtılmış atık su değerimiz sınır değerin çok altında, litrede 4,82 miligram olarak izlendi. Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), yönetmelik sınır değeri litrede 140 miligram iken, tesisteki arıtılmış atık su değeri sınır değerin çok altında, litrede 15 miligramdan küçük olarak ölçüldü. Askıda Katı Madde (AKM) ise yönetmelik sınır değeri litrede 45 miligram iken, yine sınır değerin çok altında, litrede 2 miligramdan küçük çıktı. Tesisteki atık suyun pH değeri de istenilen aralıkta tespit edildi. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taraf ından akredite olan İZSU laboratuvarında yapılan mikrobiyolojik analizler, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin belirlediği sınır değerlerinin çok altında” diye konuştu.
Psikolojik etki yaratmaması için..
Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nin projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını, evsel atıkların deşarj yeri olarak arıtma tesisi yanında yer alan dere yatağı olarak belirlendiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şunları söyledi:
“Kamuoyuna yansıyan iddialarda, arıtılmış atık suyun deniz içinde 500 metre iletilmesine yönelik yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır. Buna rağmen İZSU Genel Müdürlüğü, derenin denize deşarj olduğu noktada arıtılmış su dolayısı ile oluşabilecek psikolojik etkinin ortadan kaldırılması amacıyla, atık su arıtma tesisinden itibaren 500 metresi karada 500 metresi denizde olmak üzere yaklaşık olarak 1 kilometrelik deşarj hattı yapacaktır. Deşarj hattının ihalesine çıkılmış, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak imalatlar 6 ayda bitirilecektir.
Yeni Foça foseptikten kurtuldu
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından temeli 2015 yılı Ekim ayında atılan Yeni Foça İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, bir yıldan bile kısa sürede bitirilerek hizmete girdi. Bu önemli çevre yatırımı arıtma tesisi, kanalizasyon ve atık su terfi merkezleri elektrik temin işi ile birlikte 40.9 milyon liraya mal oldu. Avrupa standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan tesis, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak kapasiteye sahip. Arıtma yapılacak bölgelerde arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir altyapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlüğü, Yenifoça&rsqu o;yı sağlıklı ve modern bir kanal alt yapısına da kavuşturdu. Bu kapsamda 88 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşendi. Bu önemli çevre yatırımı arıtma tesisi, kanalizasyon ve atık su terfi merkezleri elektrik temin işi ile birlikte 40.9 milyon liraya mal oldu. 50 bin kişinin evsel atığını arıtacak Yeni Foça İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Ağustos ayında işletmeye alındı. Bölgedeki evlerin arıtmaya olan kanal bağlantıları büyük oranda tamamlandı. Yıl sonunda ise tüm evlerin bağlantısı bitecek. Böylelikle foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar tümüyle biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.