Jinekomasti Öz Güveninizi Kaybetmenize Neden Olmasın
Jinekomasti yani erkek meme küçültme ameliyatı memedeki fazla yağın, glandüler dokunun ve bazı durumlarda cildin uzaklaştırılması için uygulanan bir prosedürdür.
Jinekomasti yani erkek meme küçültme ameliyatı memedeki fazla yağın, glandüler dokunun ve bazı durumlarda cildin uzaklaştırılması için uygulanan bir prosedürdür. Bu sayede daha klasik erkeksi bir kontur ile daha sıkı ve düz bir göğüs elde etmek mümkün olur.
Jinekomasti farklı yaş grubundaki erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Erkeklerde kadın tipi meme dokusu görülmesi durumu olan jinekomasti farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda jinekomastinin altında yatan belirli bir neden tanımlanamaz.
Jinekomasti ameliyatı memelerinin görünümünden rahatsız olan erkekler için son derece etkili ve giderek uygulanma sıklığı artan, popüler bir cerrahi prosedürdür. Jinekomasti sorunu yaşayan hastalarda hangi tedavi yönteminin uygulanacağı hasta özelinde meme oluşumunun tipine bağlı olarak belirlenir. Jinekomasti düzeltmesi bez dokusu ve yağ dokusu çıkarılarak yapıldığı gibi fazla derinin alınması da söz konusu olabilir.
Meme oluşumu aşırı glandüler dokudan kaynaklanabilir. Prosedür sırasında areolanın alt tarafında küçük bir kesi yapılarak fazla glandüler dokunun çıkarılması sağlanır. Meme ucunun altında az miktarda glandüler doku bırakılmasıyla çukurlu bir meme ucu oluşmasını önlemek mümkündür. Prosedür eriyen dikişlerle kesi kapatılarak sonuçlandırılır.
Yalnızca yağ dokusunun fazla olması sonucu ortaya çıkan meme oluşumunun tedavisi liposuction yöntemi ile yapılabilir. Bunun için ilk adım uygulama bölgesinde küçük bir kesi yapmaktır. Kanüller kullanılarak deri altındaki yağ dokusu çıkarılır. Yağ hücrelerinin daha kolay bir şekilde çıkarılabilmesi amacıyla uygulamadan önce bölgeye sıvı enjeksiyonu yapılır ve bölgedeki fazla yağların çıkarılması sağlanır.
Bazı durumlarda hastadaki jinekomasti sorununun tedavi edilebilmesi amacıyla liposuction ve glandüler dokunun çıkarılması prosedürlerinin kombine edilmesi gerekliliği doğabilir. Bir bez ya da yağ dokusu olup olmadığını belirlemek için genellikle ultrason yöntemi kullanılır.
Jinekomasti Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci
İşlem sırasında kanı ve herhangi bir yara sıvısını tahliye etmek için diren yerleştirilmesi gerekir. Genellikle direnler ertesi gün çıkarılır. Hastalar ameliyatın ardından çok şiddetli olmayan ağrılar hissedebilirler. Bu ağrıların dindirilmesi amacıyla basit ağrı kesicilerin kullanılması mümkündür.
Jinekomasti tedavisinden sonra her hastanın iyileşme süreci birbirinden farklıdır. Bu süreç her hasta özelinde vücudun uygulanan tedaviye verdiği yanıta ve ameliyat sırasında uygulanan tekniğe bağlı olarak değişebilir. Jinekomasti ameliyatından sonraki ilk hafta morluk ve eksüda dolayısıyla uygulama bölgesinde şişlik oluşabilir. Bu yüzden önerilen ilk hafta mümkün olduğunca istirahat edilmesidir.
Ameliyattan sonra bandajın üzerine elastik bir korse giydirilerek morarma ve şişme önlenir. Buna ek olarak cildin alt tabakaya kadar iyileşmesine yardımcı olunur. Jinekomasti ameliyatından sonra komplikasyon gelişmesi riski son derece düşük olmakla birlikte her cerrahi prosedür sonrasında olduğu gibi komplikasyon riskinin olduğu unutulmamalıdır. Jinekomasti ameliyatından sonra karşılaşılması olası komplikasyonlar; morarma, enfeksiyon, anesteziye karşı olumsuz reaksiyon, şişlik ve kanama şeklinde sıralanabilir.
Son derece nadir olmakla birlikte yara izlerinin kalıcı pigmentasyonu, görünür yara izleri, meme uçlarında asimetri ve duyu bozukluğu gibi komplikasyonlarla karşılaşılması riski vardır.
Jinekomasti ameliyatından sonra hastaların işe ne zaman dönebileceği yapılan işin türü ve hastanın iyileşme hızı gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ofis ortamında çalışan kişiler genellikle ameliyattan bir hafta sonra işe dönebilirler. Fiziksel olarak daha ağır işler yapan kişilerin ise 2 ila 4 hafta kadar beklemesi daha doğru bir adım olarak kabul edilir.
Jinekomasti ameliyatı sırasında glandüler dokunun çıkarılması durumunda memenin tekrar büyümesi olasılığı yok denilecek kadar azdır. Yağ dokusu alınan hastalarda kilo alımına bağlı olarak memelerin yeniden büyümesi söz konusu olabilir. Bunun nedeni memelerin esasen yağ dokusundan oluşmasıdır.
Vücudun bir ya da birden fazla bölgesinin yeniden şekillendirilmesi ya da azaltılması amacıyla bölgedeki yağ birikintilerinin çıkarılması amacıyla liposuction prosedürüne başvurulur. Liposuction prosedürüne estetik ve rekonstrüktif nedenlerle başvurulabilir. Liposuction prosedüründe en sık hedeflenen alanlar; uyluklar, karın, boyun, kalçalar, kollar ve çene altıdır. Bu operasyon aynı zamanda aspirasyon yardımlı lipektomi, liposculpture veya lipoplasti olarak da adlandırılır.
Ancak liposuction, kilo vermenin ve obezite tedavisinin yerini tutan bir prosedür değildir. Liposuction prosedürünün uygulanması, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olmaz. Buna ek olarak selülit ya da sarkık ve gevşek cilt sorununun çözümlenmesi için etkili bir yöntem değildir.
Pek çok kişi liposuction prosedürünü vücut imajı endişeleri nedeniyle tercih eder. Sağlıklı kilo aralığında olan bazı kişilerde düzenli egzersize ve dengeli bir diyete yanıt vermeyen lokalize yağ cepleri görülebilir. Bu tür yağ birikintileri kilo kontrolünden ya da hareket eksiliğindense genellikle genetik yatkınlıktan kaynaklanır. Liposuction prosedürü sayesinde bölgesel inatçı yağ birikintileri ortadan kaldırılabilir. Böylece vücut hatları ve orantısı iyileştirilebilir. Aynı zamanda vücudun liposuction uygulanan bölgeleri inceltilip yeniden şekillendirilebilir.
Op. Dr. Evren İşçi başta liposuction olmak üzere tüm estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler ile hastalarına hizmet vermktedir. Siz de Op.Dr. Evren İşçi ile iletişime geçerek her tür medikal estetik ve estetik cerrahi prosedür hakkında bilgi edinebilir ve randevu alabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.