KAÇAK ET VE EŞEK ETİ KESİMLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ülkemizde, 158’i belediyelere, 261’i özel sektöre ve 9’u da Et ve Süt Kurumu’na ait toplam 428 adet onaylı mezbaha bulunduğunu açıkladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basında kaçak hayvan kesimi haberlerinin sık sık yer aldığı günümüzde, bu olumsuz tabloyu, soru önergesiyle TBMM Gündemine taşıtı. Ömer Fethi Gürer, yazılı önergesinde, “Ülkemizde kaç resmi ve özel hayvan kesim mezbahası vardır? Et ve et ürünleri üretimimin ve satışının yapıldığı yer sayısı kaçtır? 2016 yılında ve 2017 yılında 'Ulusal Kırmızı Et Kayıt Sistemi' ne göre kesim yapılan hayvan sayısısın cinsine göre dağılımı nedir? 2016 ve 2017 yılında kaç adet kaçak kesim yakalanmıştır? Et kesim ve satış yerleri ne kadar süre aralığı ile denetlenmektedir? Veteriner hekimlerin mührü olmadan saptanan kesimler var mıdır? Bu bağlamda ceza uygulanan yer sayısı 2016 ve 2017 yıllarında olmuş mudur?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Ülkemizde kırmızı et üreten onaylı mezbahaların toplam sayısı 428 adet olup, bunun 158 adedi Belediyelere, 261 adedi özel sektöre ve 9 adedi ise Et ve Süt Kurumuna aittir” açıklamasında bulundu.
Bakan Fakıbaba, Ülkemizde onay verilen 1.873 adet et parçalama ve işleme tesisi bulunduğunu belirterek, “Yine Bakanlığımız tarafından kayıt belgesi verilmiş yaklaşık 195 Bin adet işletme mevcut olup, gıda hijyeni mevzuatına uygun asgari teknik ve hijyenik şartları sağlayan işletmeler tarafından et ve et ürünleri satışı yapılabilmektedir” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bakanlığımızca, AB mevzuatlarına uyumlu olarak hazırlanan 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" başta olmak üzere ilgili diğer mevzuat çerçevesinde, yeterli miktarda güvenilir gıda üreterek sürdürülebilir gıda arzını sağlamak, halk sağlığını korumak, ülke ihracatını geliştirmek ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla etkin denetim ve kontrol hizmetleri titizlikle yürütülmektedir.
Bu çerçevede Bakanlığımız resmi kontrol görevlileri tarafından, gıda ve yem ile ilgili faaliyet gösteren tüm işletmeler, risk esasına göre hazırlanan Bakanlık ve il yıllık denetim programlarının yanı sıra BİMER - ÇİMER ve ALO 174 GIDA hattına yapılan şikâyet ve ihbarlar dâhil, şüphe, inceleme, izlenebilirliğin sağlanması, izleme, gözetim ve tetkik amaçları ile üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda denetlenmektedir” açıklamasında bulundu.
Ömer Fethi Gürer’in mezbaha ve kesimhane denetimleriyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımız tarafından çalışma gün ve saatleri boyunca onaylı mezbaha ve kesimhanelerde görevlendirilen resmi veteriner hekimler tarafından kesim öncesi ve sonrası muayeneleri yapılarak insan tüketimine uygun olduğu karan verilen etler, sağlık işareti uygulandıktan sonra piyasaya arz edilmektedir. Sağlık işareti olmayan etler kaçak kesim olarak değerlendirilmektedir. Tespit edilen kaçak kesimlerle ilgili iş ve işlemler İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından takip edilmekte olup, 5996 sayılı Kanun'un ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kaçak at ve eşek eti kesimleriyle ilgili haberlerin basında sıkça yer aldığına dikkat çekerek, “Denetimler genelde ihbar üzerine yapılıyor. Bu konuda Bakanlığın daha ciddi tedbirler alması gerekiyor” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.