Kadınların Türk modernleşmesindeki rolü APİKAM’da konuşuldu
Türkiye’de kadınların 5 Aralık 1934’te kabul edilen yasayla, milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmelerinin 90. yılına özel “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türk Modernleşmesinde Kadın” paneli APİKAM’da düzenlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan tarafından “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türk Modernleşmesinde Kadın” ve Doç. Dr. Beral Alacı tarafından ise “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Basında Kadın Hakları” başlıkları ele alındı. Panel, Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı’nın moderatörlüğünde, APİKAM Araştırma ve Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, ‘‘Cumhuriyet'in en büyük kazananlarından birinin biz kadınlar olduğumuz düşüncesine hep inanıyoruz. Evet, bizim için çok büyük bir şans. Ben bir üniversite hocasıyım. Üniversite ne demek? Universal. Universal ne demek? Yani tartışma, tartışılan bilgi paylaşımının yapıldığı; en doğru bilginin, özellikle bilimsel bilginin tartışıldığı ve ulaşılmaya çalışıldığı bir yerde çalışıyoruz. Türk kadını Cumhuriyetle birlikte çok büyük haklar elde etti ve Türk kadını bu haklarını elde ederken gerçekten her alandan acayip mücadeleler verdi.’’ açıklamalarında bulundu.
Öğrencilik yılları boyunca APİKAM’da günlerce araştırmalar yaptığını dile getiren İzmir Demokrasi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beral Alacı, “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Basında Kadın Hakları” konularında açıklamalarda bulundu. Alacı, ‘‘Kadın maalesef dünyanın hiçbir yerinde, ne Türkiye'de ne dünyanın hiçbir yerinde mücadele etmeden bir şey kazanamamış. Hem Türk toplumunda hem dünyada pek çok mücadeleler yapılıyor. Ve bu mücadelelerin sonunda haklar elde ediliyor. Tabii bu mücadelelerin sonucu bazı yerlerde karşılık buluyor, bazı yerlerde karşılık bulamıyor.’’ ifadelerine yer verirken kadın haklarının tarihsel sürecinden ve öneminden bahsetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.