Kahvaltıda simit yiyenlere kötü haber!
Faydalı olarak bildiğimiz yiyecekler gerçekten faydalı mı? Kahvaltıda simit yemeyi çok seviyor ya da kefir, keten tohumu gibi faydalı olarak bilinen yiyecekleri kullanmayı çok tercih ediyorsanız haberimize göz atmanızda fayda var
Faydalı olarak bilinen yiyecekler gerçekten herkes için aynı etkiyi yaratıyor mu? Doğal besinler hayatınızda büyük bir yer kaplıyorsa tüm etkilerini bilmeniz gerekiyor. Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum diyenlerdenseniz başarılı diyetisyen Arzu Yamanel’in önerileri sizler için etkili olacak. İşte Arzu Yamanel’den diyet yapanlara özel tavsiyeler…
Bal 1 yaş altı bebeklere önerilmiyor
Bal içerdiği besin değerleri açısından çok güçlü bir besin kaynağı olmasına rağmen 1 yaş altı bebekler için tavsiye edilmiyor. Bunun sebebi ise arıların bal yapmak için kullandığı botulizm bakteri sporlarının sindirim sistemi yeterince gelişmemiş bebeklerde zehirlenmeye yol açabilecek olması.Bal kan şekerini yükseltmesi nedeniyle diyabet hastalarının da tüketmemesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Keten tohumu kullanımına dikkat edilmeli
Kabızlık, yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına iyi gelen keten tohumu kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Kan şekerini hızlıca düşürmesinden dolayı diyabet hastalarına önerilmeyen keten tohumu aile geçmişinde rahim ve yumurtalık kanseri olan kişiler için de uzman kontrolünde kullanımı tavsiye ediliyor.
Susam cilt problemlerine neden oluyor
A, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğinden dolayı; diyabet hastalığında ve anemide tercih edilir. Ancak susam yağlı bir besindir, dolayısıyla simit gibi bol susamlı besinlerin fazlası, kilo problemine sebep olur. Alerjik bir yapıda olanlar için ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı, baş dönmesi, tansiyon problemi gibi sorunlara yol açabilir.
Her sabah yumurta yemek zararlı mı?
Optimum miktarlarda kolesterol vücudumuz için olmazsa olmazdır. Ama kanımızda dolaşan kolesterol miktarı arttıkça damar sağlığımız risk altına giriyor. Kolesterolün beslenmeyle yakından bir ilişkisi var. Bu süreçte bizi en yakından ilgilendiren çok da popüler olan yumurta. Yıllarca yumurtanın kolesterolü aşırı yükselttiği biliniyordu. Ancak, son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda yumurtanın kolesterolü öyle sanıldığı gibi yükseltmediği görüldü. Çünkü yumurtanın sarısı yenildiğinde kanda yükselen kolesterolün damarlara çok da zararı yoktur. Bol bol pastırmalı, sucuklu yumurta yemek yerine haftada 3-5 kere 1 tatlı kaşığı tereyağında pişmiş sahanda yumurta veya menemen tüketmek öneriliyor.
Hayatımdan ekmeği, şekeri, tuzu çıkardım neden hala kilo veremiyorum?
Aslında bu durumun altında çok basit sebepler yatar. Biz uzmanlar öncelikle kan tahlili sonuçlarınızı değerlendiririz. Eğer sonuçlarınız idealse, yaptığınız ve farkında olmadığınız küçük hataları bulup onları düzeltiriz. Örneğin; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler çok faydalı ancak kalorili besinlerdir. 5 adet fındık veya 5 adet badem 50 kaloridir. Diğer taraftan en sık karşılaştığım problem yine ara öğün atlama sebebiyle özellikle akşamüzeri atıştırmalarının fazla olması. Yemek hazırlanana kadar kişi, 3 badem, 2 ceviz içi, 1 tane galeta, yarım dilim peynir yese bile yaklaşık 200 kalori almış olur.
Ekinezyayı kimler kullanmalı?
Ekinezya, özellikle iltihap giderici, bağışıklık sistemini uyarıcı, antioksidan ve yara yeri iyileştirici özelliklere sahip birçok kimyasal madde içerir. En çok yararlı olduğu yer üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak otoimmün hastalıklar (lupus, romatoid artrit), MS ve verem gibi hastalıklarda kullanılmamalıdır. Yan etki olarak baş ağrısı, halsizlik, bulantı, mide ağrısı, kabızlık ve döküntü, görülebilir.6-8 haftadan daha uzun kullanımının bağışıklık sistemini baskıladığı gösterilmiştir. Bu nedenle 8 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.
D vitamini yararlı mı zararlı mı?
Son yıllarda oldukça popüler olan D vitamininin kemik sağlığından, bağışıklığın güçlenmesine kadar birçok faydası vardır. Ancak D vitamini düzeyinizi kontrol ettirmeden takviye başlamayın. İdeal D vitamini alımı günde 1000-2000 Ü olmalıdır. Fazlalığı ciddi kalsiyum yüksekliğine neden olur. Bu durum kalp-damar hastalıklarına, mide bağırsak hastalıklarına, ruhsal ve sinirsel hastalıklara neden olabilir. Hatta kalp ritim bozukluğu yapabileceğinden ölüme bile neden olabilir. Ayrıca D vitamini fazlalığı kemik döngüsünün durmasına ve kemiğin daha kırılgan hale gelmesine neden olabilir.
Kemoterapi alan hastalar zerdeçal kullanmalı mı?
Yeni yapılan bilimsel çalışmaların çoğu zerdeçalın, normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini gösterilmiştir.Kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azaltıyor ve kalınbağırsak kanseri riski yüksek olan kişilerde kanser gelişiminin engellenmesinde yararlı olabileceği düşünülüyor. Bununla birlikte zerdeçalın bazı ilaçlarla birlikte kullanılmamalı çünkü bunlar meme kanserinin öldürücü etkisini bozabilmektedir. Spastik bağırsak hastalığı, safra yolları tıkanıklığı, safra taşı, ülser dahil mide-bağırsak hastalığı olanların da bu ürünü kullanmaması gerekir.
Selcan Öztürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.