Kahveyi bekleyen büyük tehlike!
Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikleri neticesinde kahve üretiminin 2050 yılında yarıya ineceği açıklandı. İddiaya göre kahvenin tadı değişecek ve fiyatı artacak.
Dünyadaki kahve mahsulünün yarısı Etiyopya'da üretiliyor. Yakın gelecek de tarıma uygun olmayacak hale gelen arazilerde kahve üretimini sağlamakta zorlaşacak ve kahve üretimi yarı yarıya düşecek.
KAHVENİN TADI DEĞİŞECEK
Bilimpro'nun yaptığı araştırmaya göre, iklim değişikliği ile gittikçe küçülen kullanışlı arazilere potansiyel bir çözüm, kahve üretimini daha serin, daha yüksek yerlere taşımak. Ancak kahvenin tadını değiştirmeden öylece yükseklere çıkarmak mümkün olmadığından, bitki çeşitliliğini değiştirmek gerekebilir.
FİYATLARI ARTACAK
Kahve üretimini yeni bölgelere taşımak sadece bitki problemleriyle mücadele etmek anlamına gelmiyor. Bu çekirdekleri yetiştiren dünya çapında milyonlarca Arabica ve Robusta çiftçisinin taşınması gerekecek. Kahve kültürünü değiştirmenin bazı masraflarını yatırımcıların üstleneceği, bunun da direkt fiyatlara yansıyarak ve kahve fiyatlarını artıracağı öğrenildi.
Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde insanlık kahve kıtlığı ile karşı karşıya kalacak.
ETİYOPYA YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Kahvenin doğum yeri olan Etiyopya'da daha uzun ve daha sıcak mevsimler, çiftçilerin aynı hacim ve miktarda çekirdek üretmesini zorlaştırdı. Arabica çekirdekleri ortamdaki küçük değişikliklere oldukça duyarlı ve kolay bir şekilde adapte olamıyor. Etiyopya, temel olarak dünyanın kahve arzının yedeği durumunda ve yok olma tehlikesiyle yüzleşiyor.
Tedbir alınmadığı takdirde Brezilya'nın kahve arzında da yüzde 25'lik bir kayıp öngörülüyor. Dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi olan Brezilya'nın yanı sıra Nikaragua, El Salvador ve Meksika'da da kahve üretimi olumsuz etkilenecek.
Kaynak: Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.