Kalkan konuştu mecliste gündem ‘Bor’ oldu
“Böyle önemli bir madenin en büyük rezervinin ülkemizde bulunması hem üretim hem de istihdam için bulunmaz fırsattır”
TBMM Genel Kurulunda Görüşülen 2018 yılı Bütçe Kanun Tasarısında Enerji Bakanlığına bağlı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün 2018 yılı bütçesi üzerine söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, işlenmemiş Bor madeni, yarı işlenmiş bordan üretilen gübre ve işlenmiş bor madeninden üretilen toz deterjan ile kürsüye çıkarak, “Böyle önemli bir madenin en büyük rezervinin ülkemizde bulunması hem üretim hem de istihdam için bulunmaz fırsattır” ifadelerini kullandı.
Bor madenin son on yılda, on beş yılda altından ziyade konuşulan bir maden olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Bor öyle bir element, öyle bir maden ki ta Sümerler zamanından kullanılmaya başlanmış, Mısır'da Bor ile mumya yapmışlar. Arabistan'da kullanılmış, Almanya'da kullanılmış, böyle bir element. Bu elementin dünyadaki en büyük madeni de Türkiye'de bulunuyor” dedi.
Dünya’daki rezervin yüzde 72’si Türkiye’de
Türkiye'de tespit edilen bor rezervini diğerleri ilave edilmeden tam 851 bin ton olduğunu vurgulayan Kalkan, “Takribi dünyada bulunanların yüzde 72'si Türkiye'de. Dönemin Amerikan Başkanı Bush Irak işgalinde ‘Ne petrolü mühim olan bor madeni’ gibi benzer bir cümle kullanmıştı. Şimdi bu bor madeni bizden sonra Rusya'da ve Amerika'da var, oranlar da yüzde 8-9” diye konuştu.
40 sene sonra sadece Türkiye’de kalacak
Dünyada tam 400 bileşimde, 400 noktada Bor kullanıldığını ve bundan başka hiçbir madenin bu kadar farklı alanda kullanılmadığını belirten Kalkan, “Dünyadaki bu bor madeni tespit edilen rezervlere göre kırk sene sonra bitiyor. Kimde kalıyor bor madeni? Türkiye'de kalıyor. Türkiye kırk yıl sonra burada çok farklı şeyleri söyleyecek. Türkiye'nin bugünkü maden ihracatı 4 milyar 700 milyon dolar. Bu bor öyle bir madde ki ben iddia ediyorum tek başına sadece bor, işlenmişi veya yarı işlenmişinin toplamı inanın bu toplam maden ihracatından fazla Türkiye'ye gelir getirecek” dedi.
İstihdam politikamızın bir kolu
Borun kullanıldığı alanları anlatan Kalkan, “Bor madeni cam sanayide, seramik sanayide, nükleerde, askerî zırhlı araçlarda, elektronik, bilgisayar sanayisinde, iletişim araçlarında, çimentoda, metalürji ve enerji, otomobil, tekstil, ilaç, kozmetik, tıp, temizlik gibi birçok alanda kullanılıyor. İşte bu maden Türkiye'nin cari açığının kapanmasında, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın yapmış olduğu istihdam politikasının bir kolu onun için de çok büyük önem arz etmekte” diye konuştu.
Tesislere ham madde garantisi verelim
Kalkan, Bor Enstitüsünün 2018 bütçesinin 16 milyon 293 bin lira olduğuna işaret ederek, "Bu enstitüden beklentilerimiz ışığında bunu biraz daha artırmamız lazım. Borla ilgili organize ve ihtisas sanayi bölgeleri kuralım. En önemlisi de bor kimyasallarıyla ilgili tesislere ham madde garantisi verelim" değerlendirmesinde bulundu. Kalkan'ın konuşmasını muhalefet milletvekilleri de alkışladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.