Kanada, tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor
Kanada hükümeti tek kullanımlık plastikleri kademeli olarak yasaklayacağını duyurdu.
Kanada, tek kullanımlık altı plastik kategorisini yasakladı. Yasak dün (20 Aralık) yürürlüğe girdi. Altı tek kullanımlık plastik kategorisi içerisinde poşetler, çatal bıçak, geri dönüştürülmesi zor plastiklerden yapılan yemek servisler, pipetler ve karıştırma çubukları bulunuyor.
Hükümet, 20 Aralık’tan itibaren tek kullanımlık plastik poşetlerin ithalatı ve üretimi yasağıyla birlikte yasakları aşamalı olarak uygulamaya koyacak; piyasada var olanların satışının tamamlanması ve bir mağduriyet yaşanmaması adına bu eşyaların satışına ilişkin yasak Aralık 2023’te yürürlüğe girecek.
Ancak sağlık veya erişilebilirlik nedenleriyle pipetlere ihtiyaç duyan kişilere plastik pipetlerin kullanımına izin verilecek. Bu istisnaya evde, sosyal ortamlarda veya hastanelerde, uzun süreli bakım tesisleri gibi sağlık hizmeti ortamlarında kullanımlar da dahil. Diğer tüm tek kullanımlık plastik pipet türlerine ise yasak gelmiş durumda.
KANADA BU YÖNDE ADIM ATAN İLK ÜLKE OLACAK
2025’in sonuna kadar hükümet, altı tek kullanımlık plastik kategorisinin tamamının ihracat amacıyla üretimini ve ithalatını yasaklamış olacak. Söz konusu yasaklama, gerçekleşmesi durumda, Kanada’yı uluslararası alanda bu yönde karar alan ve uygulayan ilk ülke konumuna getirecek.
Öte yandan birkaç plastik endüstrisi kuruluşu, yasaklara karşı olduklarını kaydetti. Haziran ayında, Kanada Kimya Endüstrisi Birliği (CIAC), yasakların genel plastik kirliliği sorununu ve tüketilmiş plastiklerin yönetimindeki sorunları çözmeyeceğini belirtti.
CIAC yetkilileri, “Yasaklar yerine, şu anda çöplüklere gönderilen sekiz milyar dolarlık plastik değerinden yararlanmak ve onları ekonomide yeniden dolaşıma sokmak için kompostlanabilirleri yönetmek için altyapı da dahil olmak üzere geri dönüşüm altyapısına ve yeniliğe yatırım yapmalıyız” dedi.
Washington D.C. merkezli Plastics Industry Association ise yasakların ABD-Kanada sınırının her iki tarafında da ekonomik sıkıntıya yol açacağına dikkat çekti.
Öte yandan söz konusu adımın tek kullanımlık plastiklerin kullanımını oldukça yüksek bir oranda düşürmesi bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.