Kanser, “elektronik burunla” tespit edilecek
Bilim adamlarının insan burnunu taklit ederek geliştirdikleri E-Nose yani elektronik burun cihazı sayesinde başta kanser olmak üzere pek çok hastalık kısa sürede kolaylıkla teşhis edilebiliyor
Bilim ve teknoloji alanında yaşanan önemli gelişmeler hastalıkların teşhis ve tedavisinde yepyeni olanaklar sunuyor. Özellikle son dönemde bir grup bilim adamının, insan burnunun kokuları çok yüksek duyarlılıkla algılamak için kullandığı sinyalizasyon sistemini taklit ederek geliştirdiği elektronik burun tıp camiasını heyecanlandırdı.
E-Nose cihazının daha kolay ve kesin teşhis imkanı getirdiğini söyleyen Medical Park İzmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral “Yaklaşık 20-30 yıl öncesine kadar anamnez ve elle muayene yapılarak teşhiş konulurken, günümüzde çok farklı bir ortamla karşı karşıyayız. E-Nose cihazı ile yemek borusu kanseri takibi, akciğer kanseri, karaciğer sirozu, karaciğer koması, ağız kokusu nedenleri, şeker hastalığına bağlı koma, meme kanseri, astım gibi hastalıklar rahatlıkla teşhisi yapılacaktır. Biyo-elekronik burunlar, örneğin belirli koku moleküllerine bağlanan biyolojik organizmalar veya insanlardan klonlanmış proteinlerin bulunduğu koku alma reseptörlerini kullanıyor.” dedi.
ENDOSKOPİYE GEREK YOK!
1982 yılından beri elektronik burun üzerinde çalışıldığını söyleyen Göral, geliştirilmiş sistemler sayesinde cihazın artık, çeşitli sensorlar aracılığı ile, koku ve patolojileri algılayabilen ve tanıyabilen bir hale geldiğini belirtti. Profesör Göral, “Nasıl ki, burun tüm kokuları algılayabiliyorsa, iyi veya kötü kokuları ayırt edebiliyorsa, bu yeni cihaz ile de, hastalıklı organlardan çıkan bazı özel bileşenler, bu cihazlarla algılanacak, elde edilen sonuçlar network ortamından değerlendirilip, yorum yapılarak, hastalıkların tanısı ve takibi yapılabilecektir. Elektronik burun, özellikle gastroenterolojide, infeksiyon hastalıklarında, üriner sistem enfeksiyonlarında, astım ve solunum yolu hastalıklarında, biyokimyasal tetkiklerde, vücut sıvıları ve kültür sonuçlarının analizinde, organ naklinde başarısızlık olup olmadığının takibinde ve en önemlisi kanser saptanmasında büyük kolaylıklar sağlacaktır. Yemek borusu kanserin öncüsü olan Barrett özofagus hastalığını saptamada ve kanserin takibinde de, hastaya zahmetli bir işlem olan endoskopi yapma ve parça almaya gerek kalmadan hastayı bu ızdırapdan kurtaracak büyük bir kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Bu yeni teknoloji, kolay, pratik ve hızlı uygulama sağlaması ile, tıpta yakın zamanda, hastalıkların takip ve tedavisinde çok önemli gelişmelere neden olcaktır . Belki de, bu cihaz sayesinde, hastaneye veya doktora gitmeden, kendi evinde bile bu test ile, hastalığının seyrini daha iyi gözlemleyecektir.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.