KANUN NUMARASI VERİLEN ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ NEYİ BEKLİYOR?
BALBAY: “CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULMAYAN 6771 NUMARALI KANUN NE?”
CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay Türkiye Cumhuriyeti rejimini değiştirmeyi hedef alan Anayasa Değişiklik teklifinin kanunlaşmasına rağmen Meclis Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmamasını eleştirdi. Balbay, ”6771 kanun numarası verilen rejim değişikliği teklifinizi neden Cumhurbaşkanlığı makamına sunmuyorsunuz. Meclis geleneklerinde numarası verilen kanun bekletilmez” dedi.
Balbay sürece ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“AKP yetkilileri teklifi 20 – 29 Aralık arası, 9 günde Anayasa Komisyonunda sabahlara kadar çalışılarak geçmesini sağladılar. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif 18 maddeye düştü. Sonra 10 – 15 Ocak tarihleri arasında yine sabahın erken saatlerine kadar Meclisin çalışması sağlanarak 1. tur görüşmeleri bitirildi. 18 – 21 Ocak tarihleri arasında ise 2. tur görüşmeleri yapıldı. Rejim değişikliğini getiren Devlet Bahçeli destekli AKP teklifi 21 Ocak günü 339 kabul oyla komisyondan geldiği hali ile yani 18 madde olarak meclis genel kurulunda kanunlaştı.”
Balbay, yasama çalışmaları içinde kanunlaşan metinlerin 2 – 3 gün içinde Cumhurbaşkanlığı makamına sunulduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“26 maddelik 2010 anayasa değişiklik teklifi 6 Mayıs 2010 tarihinde genel kurulda kabul edilmişti. 7 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunuldu. Gül kanunu 12 Mayıs günü onaylayarak referanduma götürdü. Gece gündüz komisyon ve genel kurul çalışmalarında her türlü muhalefet kısıtlanarak geçirilen bu teklif ise 10 gündür başkanlıkta bekletiliyor. Bunun nedenini kamuoyunun bilme hakkı var. Toplumun bütün enerjisini bir aydan fazla süre meclis çalışmalarında ve 10 gündür de bu şekilde harcamaya kimsenin hakkı yok”
Balbay, “Meclis Kanun Kararlar Başkanlığı tarafından 6771 kanun numarası dahi verilmiş olan kanun neden Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmuyor? Kimin, neyin hesabı yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti kimsenin özel çıkarlarına göre yönetilecek ve Meclis iradesinin buna göre kullanılacağı bir ülke değil. Bununla birlikte referandum tarihinin de netleşmesi gerekiyor. Biz biliyoruz ki halkımız en iyi kararı verecek ve özgürlüklerinden, demokrasisinden asla taviz vermeyecek. Bütün kazanımlarımızı geriye götüren bu kanuna onay vermeyecek. Bu karar için kimse halkımızı oyalayamaz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.