“KANUN YAPMA YETKİSİ MECLİSİN”
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin bir sınırlamasını olduğunun altını çizen Sürekli, Cumhurbaşkanın görevinin ülkeyi yönetmek, meclisin görevinin de yasa çıkarmak olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlatmayı sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın birlikte gerçekleştirecekleri İzmir programı için ilçelerdeki çalışmalar hakkında bilgi almayı da ihmal etmiyor. Programına Bornova İlçe Teşkilatı ile bir araya gelerek başlayan Sürekli daha sonra Ege Yörükleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Erzene Mahallesinde ev ziyaretlerinde bulunan Sürekli daha sonra Bayraklı’ya geçerek Gümüşpala Mahallesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Bayraklı ziyaretlerine Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde Kreş açılışı için kısa bir ara veren Sürekli daha sonra ilçeye dönerek ülkücü gençlerle çay içti ve ev ziyaretlerine devam etti. Çiğli Sasalı’da roman vatandaşları ziyaret ederek taleplerini dinleyen ve referandum için evet oyu isteyen Sürekli, Çiğli İlçe Teşkilatı ile bir araya gelerek miting çalışmaları hakkında bilgi aldı. Buradaki programının ardından Aliağa’ya geçerek Aliağa Gençlik Platformu ve AK Parti Aliağa Gençlik Kolları’nın birlikte düzenlediği programa katılan Sürekli daha sonra Bergama ve Dikili ilçelerinde miting çalışmaları için teşkilatla bir araya geldi.
Gençlerle bir araya geldiği toplantıda konuşan Sürekli, Cumhurbaşkanın görevinin ülkeyi yönetmek, meclisin görevinin de yasa çıkarmak olduğunu ifade ederek, "Yasa meclisin çıkarma yetkisi var, Cumhurbaşkanın bununla ilgili bir yetkisi yok. Kanun yapma yetkisi meclisin, çıkan kanuna göre işlevi yerine getirmesi Cumhurbaşkanını işi. Cumhurbaşkanı bu işlerini nasıl yapacak? Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapacak. Şimdiki sistemde olduğu gibi bakanlar, başbakan, bakanlar kurulu kararı var. Yönetmelik, tüzük, başbakanlık genelgesi var. Bunların meclisle bir işi yok” dedi.
“ANAYASA MAHKEMESİ DEVREYE GİRECEK”
Sürekli, karar mekanizmasının daha hızlı çalışacağını belirterek, “İhtiyaca göre, örneğin Türkiye'nin bir bölgesinde salgın hastalık var, hemen bir karar alacak, oraya müdahale edecek. Efendim 'özgürlükleri genişletmek istiyoruz', 'karar verdim özgürlükleri genişletiyorum', veya 'özgürlükleri kısıtlıyorum'. Bu cumhurbaşkanının yetkisinin olduğu bir şey değil. Anayasada kanunla yapılması öngörülen konular, asla cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yetkilerine dahil değildir, Bir konuda kanun çıkmışsa, aynı konuda cumhurbaşkanı kararname çıkarmışsa, geçerli olan kanunun üstünlüğü vardır, kararname geçersizdir. Cumhurbaşkanı, kanunu göz ardı eder ve kararnameyi uygularsa o zaman da yargıya yani Anayasa Mahkemesine gidecek. Anayasa Mahkemesi doğrusu neyse onu söylüyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.