Karaciğerinizin Korunmasını Nasıl Sağlarsınız?
Karaciğer sağlığıyla ilgili önemli bilgiler...
Akşam'da yer alan habere göre Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, vücutta detoks, enfeksiyonlarla savaş, vitamin ve enerji depolama ve sindirimi tetikleyen safrayı ayrıştırma gibi hayati işlevleri olan karaciğerimizi korumanın püf noktalarını anlattı…
AŞILARINIZI OLUN
Hepatit B ve C gibi tedavi edilmezse karaciğer yetersizliğine yol açabilecek virüslere karşı korunmalıyız. Hepatit B ve A aşılarımızı yaptırmalıyız. Bu virüslerin bulaşmasını önlemek için kişisel hijyen kurallarına çok dikkat etmeliyiz. Hepatit B ve C virüslerinin bulaşmasına yol açabilecek korunmasız cinsel temastan kaçınmalıyız. Tıbbi girişimler ve dövme-tatoo, manikür-pedikür gibi uygulamalarda tek kullanımlık malzeme kullanılmalıyız.
BESLENMEYE DİKKAT
Obezite ve kontrolsüz diyabet hastalığı karaciğer yağlanmasına yol açar. Bu yağlanma önce yağlı hepatit denilen karaciğer iltihabına, yıllar sonra da siroza dönüşebilir. Bu nedenle yağlı ve karbonhidratlı gıdaların tüketimi sınırlanmalı, sebze-meyve tüketimi arttırılmalı, hazır gıda tüketimi en aza indirilmeli.
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Sağlığı koruyan en önemli aktivitelerden biri egzersiz yapmaktır. Bu nedenle haftada 3-4 gün, en az 30 dakika egzersiz yapın.
ALKOL KULLANMAYIN
Özellikle karaciğer hastalığı olan bireyler hiç alkol almamalıdır. Alkol hem yağlı karaciğer hastalığına hem alkolik hepatit ve siroza yol açabilir.
GELİŞİGÜZEL İLAÇ ALMAYIN
Doktor önerisi olmadan "gelişigüzel" ilaç kullanmayın. Pek çok ilaç veya bitkisel ürünün karaciğer için zararlı etkileri vardır. Özellikle bazı grup antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar, aktarlarda satılan bitkisel ürünler ve mantar zehirlenmesi karaciğerde ciddi hasara yol açabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.