“KARAYOLLARIMIZ NE KADAR GÜVENLİ”

“KARAYOLLARIMIZ NE KADAR GÜVENLİ”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, 13 Mayıs anneler gününü Marmaris gezisi ile kutlamak isteyen Bucalı anne ve çocukların kazasındaki ayrıntıyı Meclis gündemine taşıdı.

 

Balbay Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Ege Telgraf’ın haberine dikkat çekerek, ‘Bu acıda karayollarının payı/ihmali nedir? Karayolları neden kendi şartnamesine uygun bariyer kullanmaz yada kullandırmaz? Ülkemizde kaza anında aracı yolda tutma amacıyla kullanılan beton bariyerler ne kadar güvenli? Bunlar bariyer miydi yoksa loga muydu?’ diye tepki gösterdi.

 Balbay haberde insanın yola çıkma duygusunu öldüren saptamalar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Hükümetin en çok dile getirdiği başarı hikayesi yollar. Ancak yolların kazaya karşı güvenli olmadığı bu olay özelinde ortaya çıktı. Beton bariyerler ister şehir içi, ister şehirlerarası yollarda yaşanan kazalarda hiçbir koruyucu etki göstermemekte. Nedeni Avrupa standardında bariyer kullanılmıyor olması. Bakanlık 2011 yılından beri zorunlu tuttuğu, 2013 yılında da yol yapım teknik şartnamesine koyduğu TS – EN 1317 CE belgeli standartta beton bariyer kullanmıyor. Bu insanlarımızın can ve mal güvenliğini hiçe saymaktır. Tıpkı askeri helikopterlerimize engel tanıma cihazı koymamak gibi.”Balbay uzmanların ‘bu standartta olan beton bariyerlerin ayrıca birbirlerine çelik gergi kuşağı ile bağlı olduğu ve çarpma anında esneyerek ve aracın çarpma enerjisini soğurarak yoldan çıkmadan kendi şeridinde tutmayı sağladığı’ ifadelerine dikkat çekerek Bakan Arslan’dan şu sorularına yanıt istedi:

 

  1. Türkiye’de şehirlerarası yolların yapımı, bakımı ve onarımından sorumlu olan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) neden CE belgeli ve çarpışma testlerinden geçmiş TS-EN 1317 standardına uygun beton bariyer kullanmıyor?  

  2. Karayollarının 2013 yılı teknik şartnamesinde de yer almasına rağmen uygun olmayan ve halkımızın can güvenliğini hiçe sayan bariyerlerin kullanılmasına kim onay veriyor?

  3. Bu güne kadar uygun olmayan beton bariyer kullanımına izin veren yetkililer hakkında adli ve idari bir işlem yapılmış mıdır?

  4. Karayolları 5. bölge müdürlüğünün sorumluluk sahasında bulunan Kırıkhan-Belen karayolunun 38 km’lik bölümünde TS - EN 1317 standartlarına uygun beton bariyer kullanılacağı haberde belirtilmiştir. Bu bölgedeki beton bariyer uygulaması ne zaman başlayacaktır?

  5. Ülkemizde TS-EN 1317 standardında bariyer üretim lisansı bulunan firma var mı? Kimlerdir?

  6. Gazetede yer alan habere ilişkin bakanlık ve karayolları tarafından neden bir açıklama yapılmamaktadır?

  7. 13 Mayıs anneler günü yaşadığımız bu acıda KGM’nün payı/ihmali nedir? Tedbir ve takdir bunun neresindedir?

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.