Karışık ormanlar daha fazla karbon depoluyor

Karışık ormanlar daha fazla karbon depoluyor

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, birden fazla ağaç türünün bulunduğu karışık ormanlar ormanlar, zararlı böceklere, hastalıklara ve iklimsel bozulmalara karşı da daha dirençli.

İklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmak, biyolojik çeşitliliği korumak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ağaçlandırma hayati önem taşıyor.

Restore edilen ormanlar karbonu ormanın toprağında, çalılarında ve ağaçlarında depoluyor. Birbirini tamamlayan özelliklere sahip farklı türler genel karbon depolamasını artırabildiğinden, karışık ormanlar karbon depolamada özellikle etkili.

orman3.jpg

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, zararlı böceklere, hastalıklara ve iklimsel bozulmalara karşı da daha dirençli olan daha yaşlı ve karışık ormanların uzun vadeli karbon depolama potansiyeli artıyor. Diğer ekosistem hizmetlerinin de eklenmesiyle karışık tür ormanlarında daha fazla ve daha yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliği destekliyor.

Karışık türlerden oluşan orman sistemlerinin faydaları iyi bilinmesine rağmen, birçok ülkenin restorasyon taahhütleri monokültür plantasyonlar kurmaya odaklanıyor. Bu uygulamayı göz önünde bulunduran uluslararası bir bilim ekibi, karışık dikilmiş ormanlardaki karbon stoklarını ticari ve en iyi performans gösteren monokültürlerdeki karbon stoklarıyla ve monokültürlerin ortalamasıyla karşılaştırdı.

Araştırmacılar, 1975’ten bu yana yayınlanan ve karışık ve tek tür ormanlardaki karbon depolamasını doğrudan karşılaştıran çalışmaları analiz etti. Frontiers in Forests and Global Change dergisinde yayınlanan çalışmanın verilerine göre “Karışık türlerden oluşan ormanlar, monokültürlere göre yüzde 70’e varan oranlarda daha fazla karbon depoluyor.”

Çalışmada değerlendirilen karışık dikilmiş ormanların tür zenginliği iki ila altı tür arasında değişecek şekilde seçildi. Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı veri setinde, dört türden oluşan karışık ormanlar en etkili karbon yutakları olarak tespit edildi. Karışık ormanlar için seçilen örneklerden biri Avrupa genelinde bulunabilen, farklı geniş yapraklı ağaçlardan oluşturuldu. Çalışmada iki türden oluşan karışımların monokültürlere kıyasla daha fazla toprak üstü karbon stokuna sahip olduğu ve yüzde 35’e kadar daha fazla karbon depoladığı bulundu. Ancak altı türden oluşan ormanlar, tek türlere göre belirgin bir avantaj göstermedi.

Araştırmanın sonunda, bilim insanları ormanların çeşitlendirilmesinin karbon depolamasını artırdığını kesin olarak belirledi. Buna göre, toplamda, karma ormanlardaki yer üstü karbon stokları, ortalama monokültür ormanlarından yüzde 70 daha yüksek olarak tespit edildi. Araştırmacılar ayrıca karma ormanların, özellikle yüksek verimli türlerden oluşan ticari monokültürlere göre yüzde 77 daha yüksek karbon stoklarına sahip olduğunu buldu.

orman-e1699875806407.jpeg

Oxford Üniversitesi Biyoloji Bölümü‘nde ekoloji ve biyoçeşitlilik bilimi alanında doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın yazarı olan Dr. Emily Warner‘a göre “Çeşitlendirmenin karbon depolama faydalarının konum, kullanılan türler ve orman yaşı gibi faktörlere bağlı olarak nasıl değiştiğini daha fazla araştırmaya acil ihtiyaç var.”

The Nature Conservancy‘de kıdemli orman restorasyon bilimcisi Dr. Susan Cook-Patton, “Ağaç dikim ivmesi arttıkça, çalışmamız karışık tür plantasyonlarının, ekili ormanları çeşitlendirmenin diğer faydalarının yanı sıra karbon depolamasını da artıracağını vurguluyor” dedi .

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.