Karşıyaka Belediyesi'nin 'Gazozuna var mısın?' sergisi ziyarete açıldı
Karşıyaka Belediyesi, Cordelion MSM'de bulunan Ayşe Sezerman Sergi Salonu’nda gastronomiye dair sergilerine devam ediyor. Açılışı gerçekleştirilen “Gazozuna var mısın?” sergisiyle katılımcılar, İzmir’in gazoz tarihine yolculuğa çıkıyor.
Karşıyaka Belediyesi, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gastronomi profesyonelleri yetiştirmenin yanı sıra düzenlediği atölyelerle yurttaşların yeteneklerini geliştirmesine, açtığı sergilerle de bu topraklara ait gastronomi kültürünün yaşatılmasına katkı sunuyor. Ziyarete açılan “Gazozuna var mısın?” sergisinde Nejat Yentürk ve Tolga Bugakaptan’ın koleksiyonundan parçalar ve fotoğraflarla; kaynak suyu, karbondioksit ve esansların bir araya gelmesiyle oluşan bu neşeli içeceğin 1880’lerden itibaren Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki hikayesi aktarılıyor. Sergi, gazoz şişelerinin zaman içindeki dönüşümü, kentlere ait gazozların hikayesi anlatıyor, kapak koleksiyonları ile ziyaretçileri çocukluğuna götürüyor.
ANILARA YOLCULUK
Serginin küratörlüğünü de üstlenen koleksiyoner Nejat Yentürk, her gastronomik unsur gibi gazozun da toplumun kültürel belleğinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bu küçük kapakların altında derin bir sosyokültürel tarih yatıyor. Bir zamanlar yazlık açık hava sinemalarında içi buz dolu kovaların içerisinde satılan gazozlar filmlere eşlikçi olurdu. Plajların, çay bahçelerinin, kahvehanelerin ve pastanelerin demirbaşı olan gazozlar, çocuklar için de bir eğlence aracıydı; gazoz pipetle köpürtülür, leblebiyle içilirdi. Mahalle aralarında yapılan maçlar gazozuna oynanırdı. Rengarenk gazoz kapaklarının büyüsüne kapılıp koleksiyonunu yapmayan ya da onları birer oyun aracına dönüştürmeyen çocuk neredeyse yok gibiydi. İşte bu anıları sergimizde yeniden yaşatıyoruz” diye konuştu.
“KARŞIYAKALI GAZOZU ÜRETTİK”
Gazozun çocukluk hatıralarında yer edindiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Gazoz büyük tesislere, astronomik yatırımlara ihtiyaç duymuyor. Diğer taraftan kent belleğine, aidiyetlik duygusuna, anılara etkisi ise çok yüksek. Hepimizin çocukluk anılarında mutlaka gazoz yer alıyor. Biz de kentimizin anılardaki yerine katkı sunmak için Karşıyakalı adını verdiğimiz gazozumuzu ürettik. Belediyemiz bünyesinde hizmet veren tesislerimizde misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz. Sergimizde, zamana meydan okuyan bu kültürün 150 yıllık tarihini çok güzel bir kurguyla anlatıyoruz. Çocukluğumuzda biriktirdiğimiz kapakları, içindeki cam bilyeyi almak için kırdığımız şişeleri ve daha birçok şeyi görmek üzere tüm yurttaşlarımızı sergimizi gezmeye, hatıralarını tazelemeye bekliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.