Karşıyaka'da “Engel olma farkında ol” söyleşisi
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Kent Konseyi ve Halk Eğitim Merkezi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında farkındalık yaratmak, engelli bireylerin toplumda bir birey olarak var olduğuna dikkat çekmek amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Kent Konseyi ve Halk Eğitim Merkezi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli farkındalığına yönelik düzenlenen söyleşiye, Aysel Cemile Aktan konuşmacı olarak katıldı. Engelli bireylerin haklarından bahseden Aktan, engelli bir birey olarak günlük yaşamını ve karşılaştığı sorunları katılımcılar ile paylaştı.
Ortak kullanım alanlarında insanların birbirine saygılı ve hoşgörülü olması gerektiğini belirten Aktan şunları kaydetti: “Ben henüz 6 aylıkken çocuk felci geçirdim ve vücudumun yüzde 90’ı engelli. Yaş ilerledikçe hastalığın verdiği çeşitli bonus hastalıklarım da oluştu. Hastalıkları yaşadığım için bir şikayetim yok ama hayatım zorlaştırıldığı için şikayetim var ama hepimiz aynı toplumda aynı şartlarda yaşıyoruz. Var olanı ortak kullanıyoruz; bununla ilgili paylaşım alanlarımızda da daha çok saygı, hoşgörü ve imkan istiyoruz. Bütün hayatım boyunca engelli yaşadım, farklı bir hayat tarzı bilmiyorum. Sizin için fark edilmeyen şeyler benim hayatımı çok zorlaştırabilir.”
SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kendi yaşantısı hakkında bilgi veren Aktan, her zaman bir şeyler üretmeye çalıştığını belirterek, “Okumayı çok seviyorum, Dokuz Eylül Üniversitesi Muhasebe bölümü mezunuyum; 10 yıl özel sektörde bankacılık yaptım. Emekli olduktan sonra evlendim ve çocuğum oldu. Ardından sosyal hizmet eğitimi aldım şu an aile, evlilik ve ilişki danışmanlığı yapıyorum ayrıca çocuk gelişimi üzerine eğitim alıyorum. Ara özel derslere de gidiyorum ve Osmanlı-Türk Tarihi ve el sanatları üzerine atölyem var. Yani özetle yapabildiklerim sahip olduğum hastalıklardan daha fazla. Çünkü hayatın her anını bedenle değil kalp ve beyinle yaşayarak aktif hale getirebilirsiniz. Bir ailede bir engelli varsa ailenin tamamını yüzde 50 engelli kabul edilmelidir. Çünkü engelli bireyin yaşadığı zorluklar, psikolojik iniş çıkışları tüm aile bireylerini de etkiler. Çünkü sevdiğiniz bir insan mutsuzken siz de mutlu olamazsınız” şeklinde konuştu.
“ERİŞİLEBİLİRLİK YARATILMALI”
Kentler tasarlanırken her özelliğiyle toplumun tüm paydaşları özellikle de engelliler için erişilebilir olması gerektiğine dikkat çeken Aktan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizim ülkemizde kurumlar görevini tam olarak yapmıyor. Her şeyden önce bizim de bağımsız bireyler olduğumuz anlaşılmalıdır. Bizler de bireyiz ve ihtiyaç duyduğumuzda sizlerden yardım isteriz; eğer istemiyorsak bize ekstra yardım etmenize gerek yok. Bu merhamet açısından iyi bir şeydir fakat bizlerin birey olarak görülmediğini, sınırlarımızın kabul edilmediğini gösterir. Çünkü kolay olan tembelliktir, kolay alışılır. Dolayısıyla Türkiye’de iyi niyet kanunların uygulanmasının önündeki en büyük engeldi, suistimale açık hale getiriyor. Bizler bağımlı değiliz, yakınlarımız bize yardımcı olabilir ama her şeyden önce devletin bize ihtiyaç duyduğumuz ortamı yaratması gerekir; bu bir zorunluluktur. Bir şey yapılırken engelliler düşünülmelidir, kentler engelli birinin başka hiç kimseye ihtiyaç duymadan kendini idame ettirebilecek şekilde tasarlanması gerekir. Hizmet yapılırken bu göz önünde bulundurulmalıdır. Her alanda birlikte olduğumuzu unutmamalıyız, algımızı açık tutmalıyız.”
BİR NOTA BİR GÜLÜŞ KOROSU
Söyleşinin ardından akşam Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde bir konser gerçekleştirildi. Konserde Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin engelli bireylerinden oluşan ‘Bir Nota Bir Gülüş’ korosu sahne aldı. Şarkıların, türkülerin söylendiği, dansların edildiği gecede coşku ve mutluluk dolu anlar yaşandı. Vatandaştan da büyük bir ilgi gören konserde, koro üyeleri aylardır heyecanla hazırladıkları performanslarını sergiledi.
DANS GÖSTERİSİ VE SERGİ
Etkinlik programının ikinci gününe Karşıyaka Belediyesi Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi ev sahipliği yaptı. Konser, dans gösterisi ve sergiden oluşan programa Karşıyaka Belediye meclis üyeleri, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, Mustafa Kemal Mahalle Muhtarı Hanımşah Han, veliler ve vatandaşlar katıldı. Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi çocukları velileri adına konuşma yapan Celile Arı, merkezde çocuklara birçok alanda olumlu katkılar sunan çalışmalar gerçekleştirildiğini belirterek, “Çocuklarımız Karşıyaka Belediyesi Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi ve Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen yaşam boyu eğitim programına katılmaktadırlar.
Çocuklarımızın aktifleşmeleri, sosyalleşmeleri, iletişim kurabilme yetenek ve becerilerini ortaya çıkarabilmek, sorunlarını çözümleyebilmek amacıyla burada bulunmaktadırlar. Bize bu fırsatı sunan Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a, merkezimize, Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi’ne, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu ise emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Karşıyaka Kent Konseyi kurulduğundan bu yana Hülya Polat’ın önderliğinde çok güzel şeyler yapmıştır. Engelli bireyleri topluma ve ekonomiye kazandırmak, onlara hizmet etmek amacıyla didinmiş durmuştur. Çocuklarımızı kazanmak, onlara bir şeyler katmak, bir şeyler üretmelerine vesile olmak ve vakitlerini burada geçirmelerini sağlamak amacıyla bu merkezin yapılmasına da katkı sağlamıştır. Ki bunların arasında da en önemlisi onlara istihdam sağlamaya çalışmaktır; bütün çocuklarımla, kardeşlerimle, emeği geçen herkesle gurur duyuyorum.”
BİR GÜN DEĞİL HER GÜN FARKINDA OL
Engelliler Günü’nde gösterilen farkındalığın yılın tüm günlerine, hayatın her alanına yayılması gerektiğini vurgulayan Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı, Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Hülya Polat, “Bu merkezin çok önemli olduğunu düşünüyorum, bundan sonra faaliyetlerimizi de artıracağız. Buradaki katılımcılarımızla kalmayalım bunu duyuralım, çünkü burası çok önemli ve faydalı bir merkez. Aralık günleri sadece konuşulur, engelliler hatırlanır ama öyle olması, bu farkındalık yılın tüm gününde olsun istiyoruz. Dünya Engelliler Günü kutlu olsun diyenleri duyuyorum ve çok üzülüyorum, kimse engelli olduğu için mutlu olmaz. Farkındalık kazanmak ve bunu herkese hatırlatmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü biz varız, hayatın içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından merkezde eğitim gören işitme engelli çocuklar hazırladıkları dans gösterisini izleyiciler ile paylaştı. Enerjik ve eğlenceli şarkıların eşlik ettiği dans gösterisine seyirciler de alkışlarıyla karşılık verdi. Ardından Kent Konseyi Engelli Meclisi üyelerinin katılımıyla farkındalık yaratmak amacıyla işaret diliyle şarkılar söylendi. Kısa Süreli Dinlenme Merkezi’nde eğitim alan bir öğrenci ‘Bana Bir Masal Anlat Baba’ şarkısını işaret diliyle söyledi. Performansı duygu dolu anlara sahne oldu. Ardından bağlamada yer alan Turan Baran’ın eşliğinde, öğrenciler izleyicilere muhteşem bir konser verdi. Etkinliğin ilk ayağı öğrencilerin sunduğu zeybek gösterisi ile sona erdi. Devamında engelli milli dansçı Osman Ertöz ve partneri Yeşim Eryiğit muhteşem bir dans gösterisi gerçekleştirdi. Ardından öğrencilerin kurslarda öğrendiği teknikler ile yaptıkları el emeği ürünlerin yer aldığı sergi gezildi. Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi zemin katında bulunan sergide çok sayıda ürün yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.