Karşıyaka Belediyesi ‘Mikrofiliz Eğitimi’ düzenledi
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın da katıldığı eğitim, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bütün dünyayı etkileyen iklim krizi ve olası etkilerinden gıda krizine karşı Karşıyaka’yı daha dirençli kılmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ‘Mikrofiliz Eğitimi’ düzenledi. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimde Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Sivaslı; mikrofilizler, faydaları ve nasıl üretileceğine ilişkin detaylı bilgi verdi. Eğitimin sonunda katılımcılara, mikrofilizlerin ekimi de uygulamalı olarak gösterildi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın da katıldığı eğitim, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitimin ilk bölümünde Türk mutfağında da geçmişten günümüze şifa kaynağı olarak değerlendirilen; antioksidan, lif, vitamin, prebiyotik içeriği ile sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme için takviye sağlayan, yoğun lezzetleriyle de sofralara tat katan mikrofilizler tüm yönleriyle ele alındı.
“ONLAR YAŞAM FİLİZLERİ”
Mikrofilizlerin zengin bir içeriğe sahip olduğunu, doğru üretim ve tüketim şekilleriyle yüksek fayda sağlanabileceğini vurgulayan Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Sivaslı, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Atıklarımızı sıfırlamak adına da çalışmalar yapıyoruz. Bunları sıradan eğitimler olarak düşünmeyin; bir farkındalık çalışması, önemli bir sosyal sorumluluk girişimi projesinin bir parçası. Bu eğitimin adına ‘Yaşam Filizleri’ dedim. Hepimiz çeşitli takviyeler kullanıyoruz çünkü hastalıklara karşı dirençli olmak istiyoruz. Fakat bitkiler kendi içlerinde kimyasallar üreterek kendilerini koruyorlar. Mikrofilizler, tohum yaşama ilk kez tutunurken bazı kimyasallar üretiyor ve bir savunma mekanizması olarak karşımıza çıkıyor. İlk birkaç gün bitkinin içinde çok fazla miktarda bulunuyor. Biz bu mikrofilizleri üretip, doğru zamanda ve doğru şekilde hasat ettikten sonra doğru şekilde tüketirsek çok ciddi bir takviye olduğunu göreceğiz.”
“BİR ADIM ATALIM”
“Erişkin hallerine göre, onlarca kat fazla antioksidan, vitamin, lif, besin elementi içerek bebek filizlerdir. Dikimden 7-14 gün sonra ilk yaprakların çıkmasıyla birlikte hasat edilen bebek sebzelerdir” diyerek mikrofilizlerin tanımını yapan Sivaslı, dünyanın içinde bulunduğu krizlere karşı bireysel ve toplumsal olarak çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Topraklarımız hızla kirleniyor, toprak kirliliği çok kötü bir şey ve toprak kolay kolay temizlenemiyor. Ocak ayındayız ve hava sıcaklığının normalden yüksek olduğunun farkındayız. Gittikçe kötü bir noktaya sürükleniyoruz, birlikte bir şeyler yapmaya ihtiyacımız var, yapmak zorundayız. Daha az tüketmeli, daha az zarar vermeye çalışmalıyız. Mümkün olduğunca bireysel ya da kolektif olarak bahçemizde, balkonumuzda üretim yapmayı denemeliyiz. En küçük adımdan, en basitinden başlayalım ama başlayalım, en azından bu farkındalık için bir adım atalım” dedi.
İLAÇSIZ TOHUM VURGUSU
Mikrofilizlerin sağlığa çok faydalı olduğunu dile getiren Sivaslı, neden üretilmesi gerektiğini anlatırken içeriği hakkında da bilgi verdi. Karnabahar, brokoli, marul, dereotu ve birçok sebzenin mikrofilizinin antioksidan açısından zengin olduğunu ve verim alınabileceğini belirten Sivaslı, “Mikrofilizler lezzet için, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme için, diyet yapmak için, prebiyotik ve fonksiyonel gıda olarak kullanılabilir” diye konuştu. Mikrofilizlerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğini de anlatan Sivaslı; tohum seçimi, sterilizasyon ve yetiştirme ortamının önemini vurguladı. Tohumların özellikle ilaçsız olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca topraksız tarım uygulamasının daha iyi olacağını da açıklamasına ekledi. Sivaslı, eğitimin ilk bölümünün sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
UYGULAMA YAPILDI
İkinci bölümde ise katılımcılar, Belediye tarafından temin edilen araç ve malzemeler ile ilk bölümde öğrendikleri teorik bilgileri deneyimleme fırsatı buldu. Belediye tarafından geçtiğimiz aylarda kente kazandırılan Karşıyaka Tohum Bohçası Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohum Merkezi’nin pancar, dereotu, brokoli gibi tohumları katılımcılar tarafından filizlendirilmek amacıyla ekildi. Gökhan Sivaslı kontrolünde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimde, katılımcılar hem filizlendirme yöntemini deneyerek öğrenmiş oldu hem de ilk tecrübelerini yaşadı. Sivaslı, uygulama esnasında özellikle dikkat edilmesi gereken hususlarda katılımcılara uyarılarda bulundu. Eğitimin sonunda katılımcılara, katılım belgesi takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.