Kazdağı Koruma Derneği'nden savunuculuk el rehberi
DOĞAMIZI SAVUNMANIN YOLLARINI BİRLİKTE ÖĞRENİYORUZ
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği, yaklaşık bir yıldır yürüttüğü “Kazdağı ve Çevresi Çevre Örgütlerinin Savunuculuk Kapasitelerinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, doğa koruma mücadelesinde yol gösterici olması amacıyla bir savunuculuk el rehberi hazırladı.
Dernek, el rehberini tanıtmak amacıyla, basın temsilcileri ve Kazdağı ve Yöresindeki sivil toplum örgütlerinin katıldığı bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.
KAZDAĞI’NI KORUMAYI 2018 YILINDA KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ
Küçükkuyu’da yapılan kahvaltılı toplantı, Dernek yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan’ın açış konuşmasıyla başladı. Doğan, derneğin 2017 yılında gerçekleştirdiği altın madenleri, termik santrallar ve Körfez bölgesinin doğasının korunması için verdikleri mücadeleler ile konserler, şenlikler vb. kültürel ve sosyal etkinliklerle ilgili bilgi verdi ve 2018 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.
DOĞAYI KORUMANIN HUKUKİ YOLLARINI ÖĞRENİYORUZ
Sn. Doğan’ın konuşmasının ardından, WWF-Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından desteklenen “Kazdağı ve Çevresi Çevre Örgütlerinin Savunuculuk Kapasitelerinin Geliştirilmesi” Projesinin koordinatörü Nebile Bayrak, Proje kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili bilgi verdi ve savunuculuk el rehberinin tanıtımını yaptı. Sn.Bayrak, Proje kapsamında öncelikle bölgedeki sivil toplum örgütlerinin mevcut durum ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla alan araştırması yaptıklarını ve araştırmanın raporunu yayınladıklarını, daha sonra gerçekleştirdikleri iki ayrı çalıştay ile STK’larla bir araya gelerek ihtiyaç duyulan konularda bilgi paylaşımı yaptıklarını, köy buluşmaları ve yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirdiklerini anlattı. Projenin son faaliyetlerinden birinin de “Savunuculuk El Rehberi” hazırlamak olduğunu söyleyen Bayrak, Rehberin içeriği hakkında bilgi verdi. Rehberde, alan araştırması özeti, savunuculuk tanım ve yöntemleri, Çevresel Etki Değerlendirme ve Stratejik Çevresel Değerlendirme süreçleri ve çevre mevzuatı hakkında bilgilerin yer aldığını belirten Bayrak, rehberin tüm STK’lara yol gösterici olacağına inandıklarını belirtti.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER DOĞA KORUMA MÜCADELESİNDE
Toplantının serbest mikrofon bölümünde, katılımcılar savunuculuk, mücadele yöntemleri, çocuklar, gençler ve kırsal alanda yaşayanlara yönelik yaklaşımlar konularında duygu ve düşüncelerini paylaştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyesi Zeynep Karakuş’un kolaylaştırıcılığını yürüttüğü bu bölümünde söz alan gençler ilgi ile dinlendi. Gençler, doğa koruma bilincinin geliştirilmesi için özellikle çocuklara dönük projelere ve kırsalda yaşayan köylülere dönük projelere ağırlık verilmesi ve bunun için yaratıcı yöntemler kullanılması gerektiğini vurguladı.
BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ
Toplantıya Antandros Derneği, Ayvacık Kıran Köyleri Çevre Platformu, Ayvalık Kent Konseyi, Çanakkale’den İda Dayanışma Derneği ve Tema Merkez İlçe Temsilcisi, Edremit Tema Temsilcisi, Atatürkçü Düşünce Derneği Küçükkuyu Şubesi, Küçükkuyu CHP Belde Başkanlığı, Gökkuşağı Dergisi sahibi Burhan Gümüş, Mendirek Dergisi sahibi ve Birgün yazarı Mustafa Dermanlı, Körfezde Olay Gazetesi köşe yazarı Sn. Cumhur Dokur ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üye ve gönüllüleri ve gençleri katıldı.
Toplantının sonunda tüm katılımcılara, Savunuculuk El Rehberi ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin diğer yayınlar ve broşürler dağıtıldı. Sivil Toplum Örgütleri buluşmalarının bilgi ve deneyim paylaşımı ve doğa koruma mücadelesi açısından oldukça önemli olduğu konusunda birleşen katılımcılar, en kısa zamanda yeniden bir araya gelmeye karar verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.