KESİAD Perşembe Kahvaltıları sürüyor
Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (KESİAD) geleneksel hale getirdiği Perşembe Kahvaltıları çevrimiçi olarak devam ediyor.
Her toplantıda farklı bir konunun gündeme geldiği Perşembe Kahvaltıları’nın son konusu Çek Tahsilatları ve Para Piyasaları oldu. Mevzuat Uyum Derneği Başkan Yardımcısı Burak Şenol, bu konudaki bilgi ve tecrübelerini KESİAD üyeleri ile paylaştı.
Toplantının açılışında konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak, üyelerin iş yaşamında kullandığı enstrümanlardan biri olan çek konusunu bu toplantıda incelemek istediklerini söyledi. Bu alanda yetkin bir isim olan Mevzuat Uyum Derneği Başkan Yardımcısı Burak Şenol’u ağırladıklarını belirten KESİAD Başkanı Kaynak, “Çek, iş ilişkilerinde, piyasalarda fazlasıyla kullanılan bir ödeme yöntemi. Bir çok değişkene sahip. Bu konuda üyelerimizi bilgilendirmek için bugün çevrimiçi olarak toplandık” diye konuştu.
Mevzuat Uyum Derneği Başkan Yardımcısı Burak Şenol, KESİAD’ın bu nazik daveti için teşekkür etti. Bankacılık geçmişini ve sektör deneyimlerini paylaşarak yakın zamanda bankacılığı bırakarak eğitmenlik ve danışmanlık üzerine çalışacağını ifade eden Şenol, “Daha fazla STK’larda çalışmayı hedefliyorum. Deneyimlerimi ve bilgilerimi daha fazla paylaşma hedefim var” dedi. Bu toplantıda Çek’i anlatacağını ifade eden Şenol, “Türk Ticaret Kanunu’nda ve Çek Kanunu’nda Çek düzenlenmiş durumda. Kısacası Çek iki ana mevzuatta karşımıza çıkıyor” dedi. Türk Ticaret Kanunu’nda çekin göründüğünde ödendiğini, ibrazı anında ödenmesi gerektiğini söyleyen Şenol, “Çekin vadeli olarak kullanılan ender ülkelerden biriyiz. Ancak ilginçtir 2011 yılında bir düzenleme ile erken ibrasının önü kapatıldı. Dolayısıyla Çek Kanunu’nda geçici bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Sizin elinizde ileri keşide tarihli bir çek olduğunda bugün ibraz edemiyorsunuz. Tarihi beklemek zorundasınız” dedi. Dört tip çek olduğunu ifade eden Şenol, “Tacir, Tacir hamiline, Tacir olmayan, Tacir olmayan hamiline olarak bunları belirtebiliriz” dedi.
“Karekodu kullanın”
Çekler konusunda bankaların yükümlülüklerini ve kullanıcıların yaptığı hataları ayrıntılı olarak anlatan Şenol, “Çeklerin üzerinde karekod ile Findex uygulaması ile çek sorgulatabiliyorsunuz. 4 milyon 400 bin üye olmuş durumda. Ancak ilginçtir, 4 milyonu bireysel kullanıcı, 400 bini kurumsal. Karekodu kullanmayı öneriyorum, çünkü en az 25-30 kriterde keşideci ile ilgili bilgi alabiliyorsunuz. Bu önemli bir imkan” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.