Kıbrıs’a Esnaf Köprüsü Kuruldu

Kıbrıs’a Esnaf Köprüsü Kuruldu

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ndeki esnaf sanatkarlarla ticari, sosyal ve kültürel işbirliğini geliştirmeye başlıyor

Kıbrıslı esnaf sanatkarlarla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan İESOB, KKTC’de gerçekleştirdiği istişare ve inceleme ziyareti ile bu yönde ilk adımı attı.  KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu ile ortak protokole imza koyan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, iki tarafın birbirlerine tecrübe ve bilgi aktarımlarında bulunacağını söyledi.
 
Temel atıldı
 

İESOB ile KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği’nin işbirliği altında gerçekleştirilen toplantı Kıbrıs’ta düzenlendi.  İzmir’den çok sayıda oda başkan ve yöneticilerinin de hazır bulundukları toplantıya, Lefkoşe Milletvekili ve Ulaştırma eski Bakanı Hasan Taçoy da katılarak görüşlerini dile getirdi.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu, Türkiye’nin en büyük ikinci Esnaf Birliği’nin temsilcileriyle bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
 
İzmir Birliği’nin etkin ve güçlü bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Altuncuoğlu, ‘İzmir Birliği Türkiye’de seçkin bir konuma sahip. Böylesine başarılı bir Birlikten ve bağlı odalarından Kıbrıslı esnaf sanatkarlar olarak öğreneceğimiz çok şey var. Kıbrıslı 30 bin esnaf sanatkarımız, İzmir esnaf teşkilatının tecrübelerinden yararlanmak istiyor. Burada uzun yıllar süreceğini ümit ettiğimiz ortak çalışmaların temelini atıyoruz.’ diye konuştu.
 

Sektörel işbirliği


İzmir Birliği’nin farklı ülkelerdeki kurumlarla işbirliği protokolleri imzaladığını hatırlatan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, KKTC esnaf sanatkarı ile yapılacak çalışmaları zincirin devamı olarak gördüklerini kaydetti.


Esnaf sanatkarların insan hayatının ayrılmaz parçası olduğuna dikkat çeken Mutlu, ‘Üyelerimiz, sabahtan akşama, doğumdan ölüme kadar insan hayatına katkı veriyor. Dolayısıyla böylesine önemli bir konumda bulunan üyelerimizin kendilerini eğitimle, inovasyonla, bilimle geliştirmeleri çok önemli. Biz ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’  prensibiyle, kendimizi geliştirerek ve Ahilikten aldığımız terbiye ile insanlara daha kaliteli hizmet vermeyi, topluma daha fazla katkı koymayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Kıbrıslı meslektaşlarımızla, gönüldaşlarımızla bir araya gelerek, iki kesimi güçlendirebilmenin zeminini hazırlıyoruz.’ dedi.


İzmir’deki 129 oda ve 350 bin esnaf sanatkarın Kıbrıs halkına katkı vermekten mutluluk duyacağını belirten Mutlu şunları söyledi; ‘İzmir ve Kıbrıs toplum yapısı, coğrafyası ve iklimiyle benzer özelliklere sahip. Öğrenci nüfusu, turizm potansiyeli, rahat huzurlu hayatı, güleryüzlü kibar insanları başta olmak üzere pek çok ortak özelliklerimiz var. 


KKTC’nin  ithalat kalemleri başta petrol ürünleri olmak üzere inşaat, mobilya, unlu mamuller ve süt ürünleri olarak görülmektedir. İzmir esnaf teşkilatı yapısı içerisinde bu ihtiyaçları karşılayabilecek dinamikler bulunuyor. Mobilya alanında ciddi bir potansiyele sahip olan kentimiz, Türkiye’nin en önemli mobilya üretim merkezleri arasında. Bunun yanında gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizin ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayabilecekleri kanısındayım. Tekstil ürünleri açısından da gelişmiş bir şehir olan İzmir, tüm beklentileri karşılayacak potansiyele sahip. Kısaca, İzmir esnaf teşkilatı, dökümcüsünden tesisatçısına burada, Kıbrıs halkına verilecek hizmetlere katkı koymak için toplanmış durumdadır.’


İmzalar atıldı


Toplantıda katılımcıları selamlayan Lefkoşe Milletvekili ve Ulaştırma eski Bakanı Hasan Taçoy da, esnaf sanatkarlığın kendi hayatında önemli bir yeri olduğunu vurguladı.


Türkiye’nin kendileri için önemli bir güç olduğunu ifade eden Taçoy, ‘Kıbrıs, burada yüzyıllardır yaşayan Türklerin de yurdudur. Buradaki Türkleri tehdit eden unsurlara karşı 1974’de Türkiye gerekeni yaptı. Türkiye’nin garantörlüğünden kesinlikle taviz vermeyiz. Kıbrıslı Türk’ün talebi paylaşımdır. 2 ayrı halk, 2 ayrı dinin Kıbrıs’ta yaşadığını tüm dünya bilmelidir. Bizim tek güvencemiz anavatandır. İzmir esnaf teşkilatının bu toplantısı da ekonomik açıdan bizleri rahatlatacak işbirliklerinin temelini oluşturacaktır.’ dedi.


Konuşmaların ardından Türkiye-KKTC Esnaf Sanatkarlar Buluşması ve İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokole İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu imza koydu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.