Kiloluysanız Nedeni O Olabilir!
Prof. Dr. Ayşe Çıkım sertkaya şeker hastalığına neden olan ve şiddetli kilo alımını sağlayan insülin direnci hakkında dikkat edilmesi gerekenleri belirtti…
Pek çoğunuzun ‘’aç kaldığımda elim ayağım titriyor’’ ya da ‘’şekerli gıdalar yediğimde’’ rahatlıyorum dediğini duyar gibiyiz. Bu tip ortak ifadeler insülün direncinin düşmesiyle alakalı olabiliyor. Şeker hastalığına davetiye çıkaran insülin direnci, aynı zamanda hızlı kilo alımına da neden olabiliyor.
Sürekli bir şeyler yeme isteği
Pankreastan salgılanan insülin, açlık hissi uyandıran; şeker ve yağın vücutta depolanmasını sağlayan hormondur. Glikozu kullanan ya da depolayan başlıca dokular karaciğer, kas ve yağ dokusudur, dolayısıyla insülinin hedefi de buralardaki hücrelerdir. İnsülin kanda normal sınırlar içinde olmasına rağmen; hedefi olan doku ve hücrelerde işini yapamıyorsa, kişide insülin direnci var demektir. İnsülin direnci olan kişilerde şekerin dokulara alınıp, kullanılması, yakılması ve depolanması zor olmaktadır.
Bu durum daha çok insülin ihtiyacı doğurur ve pankreas normalinin 2-3 katı insülin salgılamak zorunda kalmaktadır. Aşırı salınan insülin görevi gereği acıkmaya, daha çok yemeye ve atıştırmaya neden olarak kilo artışına yol açar.
Şeker hastalığına davettiye çıkarabilir!
Kanda dolaşan aşırı insülin; obezite, hipertansiyon ve damar sertleşmesi olarak bilinen ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırlamaktadır. Ortaya çıkan kısır döngü, kısırlıktan tüylenmeye kadar çok geniş bir yelpazede bulgu veren polikistik over sendromu yaşanmasına da yol açabilmektedir. İnsülin direnci
olan polikistik over sendromlu kadınlarda bozulmuş glikoz toleransı yani halk arasındaki adıyla gizli şeker % 35’e; tip 2 diyabet sıklığı ise % 10’a kadar artmaktadır.
Genel anlamda vücut sağlığını tehlikeye atıyor!
İnsülin direncinin teşhisi için açken yapılan kan şekeri ve insülin testi belirleyicidir. Gerekli durumlarda “Şeker yükleme testi” ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilmektedir. İnsülin direnci teşhisinde kullanılan HOMA değeri; kan şekeri ve insülin değerlerinden hesaplanan matematiksel
bir formülün sonucudur. Ayrıca kan yağları, karaciğer enzimleri gibi bazı veriler de teşhis için yardımcı olabilmektedir.
İnsülün direnci ilerleyen aşamalarda nasıl belirtiler verir?
* Ciltte lekeler, koyulaşma ve yumuşaklık
* Nedeni açıklanamayan kilo artışı ve kilo vermede zorlanma
* Adet düzensizliği ve aşırı tüylenme
* Karaciğer yağlanması
* Açlık atakları, çabuk acıkma, geç doyma
* Tatlı yeme isteği
* Konsantrasyon eksikliği
* Yüksek tansiyon
* Bel çevresinin giderek genişlemesi gibi belirtiler verebilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.