Kocagöz, "Pamuktaki iki güzel gelişme oldukça sevindirici"
İTB Meclis Başkanı ve UPK Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz: "Pamuktaki iki güzel gelişme oldukça sevindirici" dedi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılan “GMO FREE Turkish Cotton” Projesi’nin Türkiye Tanıtım Grubu himayesinde dünyaya tanıtılacak olması ve lisanslı depolarda ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen desteklerin yürürlüğe girmesi ile ilgili pamuk sektörüne ilişkin oldukça önemli iki gelişmeyi değerlendirdi.
Türkiye’de pamuk üretiminin hala tüketimimizi karşılayamadığını belirten Barış Kocagöz, “Uzun yıllardır tükettiğimiz hammadde açığını kapatmak adına 600 ile 900 bin tonluk ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak 400 bin ton ile dip yapan üretimimiz son 5 yılda yapılan doğru uygulamalar ile nihayet geçtiğimiz sezon üretimi ile 850 bin tonlara ulaşmış olacak” dedi.
Türkiye’de pamuk üretiminin arka arkaya atılan doğru adımlar ile artmaya devam ettiğini söyleyen Kocagöz, bu konuda yakın zamanda iki önemli gelişmenin üreticiler için oldukça önemli olduğunu belirterek, “Ulusal Pamuk Konseyi ve İzmir Ticaret Borsası’nın birlikte geliştirdiği “GMO FREE” marka kimliğinde, Türk pamuğu ile yapılan tekstil ürünlerimizde kullanılmak üzere zaten elimizde olan marka avantajı artık Türk Tekstil İhracatçısının ve İhracatçı Meclisi’nin (TİM) de sahip çıkmasıyla daha da ivme kazanacak. Çünkü TİM ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile “GMO FREE Turkish Cotton” Projesi ihracatın geliştirilmesi ve Türk Malı algısı ile ülke imajının dünya pazarlarında güçlendirilmesi amacıyla faaliyet göstermek üzere TİM nezdinde, Ekonomi Bakanlığımız himayesinde kurulan “Türkiye Tanıtım Grubu” himayesinde dünyaya tanıtılacak. Böylece Türk tekstilcisi sadece kendisine ait olan bu marka avantajı ile dünya tekstil liginde rekabet üstünlüğü sağlama şansı elde edebilecek” diye konuştu.
Bir diğer sevindirici gelişmenin de lisanslı depoculuk alanında yaşandığını belirten Barış Kocagöz “Bilindiği üzere İzmir Ticaret Borsası’nın liderliğinde kurulan ELİDAŞ, pamukta ilk defa lisanslı depoculuk faaliyetlerini hayata geçirmişti. Yıldan yıla gelişerek adeta “Tarımda Devrim” yolculuğunu başarıyla yürüten ELİDAŞ’ın depolarının bu yıl tam kapasite (%100) ile dolması mutluluğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak, bu kez lisanslı depoculuk ve çağdaş tarımsal pazarlama adına ülkemiz için dev bir adımın daha geçen hafta atıldığını sizlerle mutlulukla paylaşmak istiyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lisanslı depolara ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen çok önemli destekler geçtiğimiz hafta imzalanarak resmi gazetede yayınlandı. Buna göre, üretici lisanslı depolara ürünlerini sevk ederken 25 TL/kg’ı aşmamak üzere nakliye desteği alacak. Asıl önemlisi, depoladıkları ürünlerinin tüm kiraları 6 ay süresince %100 desteklenecek. Giriş ve çıkış sırasında yapılacak analiz bedelleri de Bakanlığımızca ödenecektir. Lisanslı depoculuğun geleceği ve Türk tarımında çağdaş pazarlama adına atılan bu dev adım için emeği geçen herkese müteşekkiriz. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi ve Müsteşarlığımızın bu konudaki çabalarını biliyoruz. Özellikle kurulması tamamlanmak üzere olan ‘Ürün İhtisas Borsası’nın altyapısı için olmazsa olmaz olan lisanslı depolara çok hızlı bir gelişme şansı vereceğine eminiz. Bu iki güzel haber ile birlikte, önümüzdeki sezon da umut ettiğimiz destekleme miktarları Tarım Bakanlığımızca uygulanırsa Türkiye pamuk üretiminin 1 milyon ton ile rekor kıracağından şüphemiz yok”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.