Kocaoğlu, 'Basmane hattını rahatlattık, sıra Üçkuyular’da'

Kocaoğlu, 'Basmane hattını rahatlattık, sıra Üçkuyular’da'

Meclis toplantısında konuşan Başkan Kocaoğlu, Üçkuyular’dan Gümrük Pompa İstasyonu’na gelen hatta görülen denize deşarja karşı proje çalışmasını tamamladıklarını, bir ay içinde de yapım ihalesine çıkacaklarını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “6-7 sene önce Gazi Bulvarı’ndan ikinci bir hat çekerek o hattı rahatlatmıştık. Şimdi de güneyden cazibeyle gelen hattı Gümrük Pompa İstasyonu’na pompayla ulaştıracağız ve bu sorunu kısa sürede çözeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yönetiminde gerçekleşti. Adalet ve Kalkınma Partisi üyelerinin eleştirilerine tek tek yanıt veren Başkan Kocaoğlu, kentte günlerdir sürdürülen “koku kampanyasını” 2008 yılında yaşanan arsenik krizine benzeterek, “Tam 10 sene önce de, 2009 seçimlerine 6-7 ay kala bir arsenik krizi yaşandı. ‘İzmir’in suyunda arsenik var’ dediler. Çoğu vilayetlerimizde bizim değerlerimizden kat be kat fazla arsenik değerleri olmasına rağmen sadece İzmir gündeme getirildi” diye konuştu.

O dönem 50 mikrogram olan dünya standardının 10 mikrograma düşürülmesiyle böyle bir durum yaşandığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bizim de bazı yerlerimizde 15-20 mikrogram olarak bir gün önce standartlara uygun olan değerler, bir gün sonra yüksek oldu. Kızılırmak’ın ağır metal yüklü suyu arıtmasız Ankara’da verilirken, İzmir’in durumu allandı, pulladı. O süreçte epeyce uğraştık. Sağlık, İçişleri ve Orman Bakanları birlikte basın toplantısı bile yaptı. En son Ankara’da 36 yerden numune aldım, değerlerini tespit ettim. Hepsi de son derece berbattı. Sabahleyin açıklayacaktım ki, o akşam dönemin başbakanı, şimdiki cumhu rbaşkanımız ‘bu tartışmayı bitirelim’ açıklamasını yaptı. Ben de devlet nezaketinden dolayı açıklamadım” dedi.

Proje ihalesi bitti, sıra yapım ihalesinde

İZSU atık su değerlerinin hem Çevre İl Müdürlüğü, hem diğer kurumlar ve İZSU tarafından sürekli denetlendiğinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güneyden gelen evsel atık sular, Basmane’de bir havuza dökülür.  Oradan da cazibeyle Bayraklı Pompa İstasyonu’na gider. Çiğli Arıtma’ya kadar da 2.200’lük iki boruyla tahliye olur.  Basmane’ye kadar olan boruda yetersizlik vardı. Ama 6-7 sene önce Gazi Bulvarı’ndan ikinci bir hat çekerek o hattı rahatlattık. Geçen kış da aynı şekilde, Üçkuyular’dan Gümrük Pompa İstasyonu’na gelen hatta zaman zaman denize deşarj tespit ettik. Hemen proje ihalesine çıktık. Proje çalışması tamamlandı. Bölge bir daha kazılmasın diye hem temiz hem de pis suyu birlikte yapmak için bir ay içinde i haleye çıkıyoruz. Cazibeyle gelen hattı Gümrük Pompa İstasyonu’na pompayla ulaştıracağız ve bu sorunu kısa sürede çözeceğiz. Çiğli Arıtma’nın 3 fazı 24 saat çalışıyor. Biz kentin büyümesini de hesaba alarak 4’üncü fazın inşaatına başladık. Oradaki müteahhitlerin konsorsiyumunda anlaşmazlık oldu. Yeniden ihaleye çıktık. 13-14 ay içinde o faz da devreye alınacak. Kapasitemiz yüzde 30 daha fazla artacak. Ayrıca Pis Su Master Planı hazırlıyoruz. Boru değil tünel sistemiyle atıkları Çiğli Arıtma’ya götürecek ve kentin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak bir projelendirme çalışması gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda köklü çözüm olarak değerlendiriyoruz.”

Yeni Foça’da neredeydiniz?

İl Sağlık Müdürlüğü’nün Körfez’deki deşarj noktasından aldığı numuneye yaptığı analiz değerlerine  karşılık, kendilerinin de 100 metre sonraki suda yaptıkları analizde değerlerin “kabul edilebilir tolerans değerlerin altında” çıktığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, koku ve kirlilik üzerinden açıklamalar yapan Çevre Şehircilik ve Sağlık İl Müdürlüklerinden, aynı hassasiyeti Yeni Foça’da akaryakıt sızıntısı ve sonrasında oluşan çevre kirliliği için de göstermesi dileğinde bulunarak şöyle devam etti:

“Yeni Foça’da bir gemiden atık sızdı, çevre kirliliği oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, ‘bu acaba Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Yeni Foça arıtmasından mı geliyor?’ diye müdür yardımcısını gönderdi. Kendisini bu konuda canı yürekten tebrik ediyoruz. Aliağa’da PETKİM’de binlerce kişi yemekten zehirlendi. O yemek firmasının kimler olduğunu biliyor musunuz? Bir araştırın bakalım. Peki ya bu şarbon işi nedir hocam?”

İstanbul ve Ankara göndermesi

İzmir’in çevre yatırımları konusunda açık ara önde bir kent olduğunu da söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bunun bilinmesi gerekir. İstanbul yarımız kadar, Ankara ise 15’te 1’imiz kadar atık su arıtıyor. 2002 yılından bu yana, Büyük Kanal bittikten sonra, Körfez’e gözümüzün içi gibi bakıyoruz. Körfez’deki değişimi de tüm İzmir takdir ediyor. Yüzülebilir körfez, dünyanın en önemli çevre projelerinden biridir. Onu anlayıp değerlendirmek gerekiyor. İzmir’in kurtuluşu da oradadır. Bana ve İZSU’dan 5 mühendis arkadaşıma ait bir projedir. Devlet Demiryolla rı ile yola birlikte çıktık. Liman sahasını derinleştirmek ve kuzeydeki ada yapımı için ÇED raporunu alır almaz da proje ihalesine çıktık. Çalışmalarımız devam ediyor. Kazı yapabilmemiz için gerekli donanımların tespiti ve temini yolunda hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bütün bunları anlamak, doğru dinlemek, art niyetli bakmamak ayrı bir kapasite işidir” ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.