Konak 16. kez öykülerle hasret giderecek
Konak Belediyesi’nin bu yıl 16. kez ev sahipliği yapacağı öykü günlerinde yerli ve yabancı öykücüler edebiyat severlerle bir araya geliyor...
Mehmet ÖZDOĞRU
Edebiyatta yersizlik, yurtsuzluk’ temalı öykü günlerini tanıtan Başkan Konak Beleidyesi Başkanı Sema Pekdaş “15 öykü günü yaşamışız kendi öyküsünü oluşturacak kadar birikim yapmış. Kurumsallaşması bizim için çok önemli” diye konuştu.
Pekdaş, “Coğrafyamızda savaşın kol gezdiği yerde, öykülerle buluşmak çok önemli. İnsanlığa olan hasreti öykülerle gidereceğz” dedi.
Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat organizasyonları arasında yer alan İzmir Öykü Günleri Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 16’ncı kez düzenlenecek. Programın tanıtımı Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın katılımıyla Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Düzenleme Kurulu temsilcileri Gazeteci Yazar Yunus Bekir Yurdakul, Ahmet Büke, Eser Atak, Yıldız İlhan, Kerem Işık katıldı.
Toplantıda konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş şimdiye kadar yapılan 15 öykü günüyle kendi öyküsünü yarattığını ifade ederek “15 öykü günü yaşamışız şimdi sıra 16. da. Öykü günleri içinde pek çok öykü barındıran bir kurum haline gelmiş. Öyküyü yaşatmak insanı yaşatmak. Biz öykü günlerinde bir tema etrafında toplantılar düzenledik ve kaybettiklerimizi andık. Minnetimizi saygımızı sunduk. 30 konuğumuz var. Hem İzmir’den hem İzmir dışından öykücüler katılacak. Oğuz Atay’ı da ölümünün 40. yılında anıyoruz. 40 yılda öldükten sonra büyüyen bir yazar. Cemil Kavukçu edebiyatın her alanında ürün vermiş bir önemli edebiyat insanı. Bildirgeyi ise Feyza Hepçilingir kaleme alacak. Bu senenin bildirgesinde Feyza Hepçilingir ‘Öykünün çıktığı yerde de insan vardır.
Ulaştığı yerde de herkeste ayrı ayrı yaşayan hep aynı insandır’ yazmıştı. İnsana hasret kaldığımız, insanlığı yükselttiğimiz bu günlerde öyküyle buluşmak çok değerli. İnsan öyküdür. Coğrafyamız çok zor bir süreçten geçiyor. İklim çok güç. Bu nedenle düzenleme kurulu arkadaşlarımız edebiyatta yersizlik, yurtsuzluk temasını belirledi. Savaşları, göçleri, mültecileri içinde barındırıyor. Bu coğrafya hiç olmadığı kadar da ateşten günler içinde. Bu günlerden çıkışın insanın kendini diri tutmasının yolu da öyküye sığınma. Bu edebiyat günleri bu anlamda bizim kendimizi iyileştirmemizi sağlaması bakımından da önemli. Öyküye ihtiyacımız olan ve diri kalacağımız günlerde edebiyat günleri hepimize ilaç olur diye düşünüyorum. Kurulsallaşmasını sağlamak ve İzmir’e ait kurum haline gelmesi de önemli bu nedenle bu çaba. İzmir insana dair pek çok şeyi barındırıyor. Öyküde insanda dair çabamız hep yaşaması için” diye konuştu.
“Muzaffer İzgü’süz hüzünlü olacak”
Öykü günlerinin düzenleme kurulunda yer alan Gazeteci Yazar Bekir Yurdakul da “Savaş öyküleri keşke yazılmasa. Ama ateş topuna dönmüş bir coğrafyada yaşıyoruz. Dayanmanın, direnmenin, sağlıklı kalabilmenin bir yolu sanata sığınmak. Biraz daha hüzünlü olacak. Bu yıl çocuk yazınımızın ustasını Muzaffer İzgü’yü uğurladık. Onsuz yapacağız. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapılacak” diye konuştu.
“İnsan diliyle anavatanına hakim”
İzmirli Edebiyatçı Yıldız İlhan Öykü günlerinin teması olarak “Edebiyatta Yersizlik Yurtsuzluk” konusunun seçilmesine değinerek; “Yer kabuğu adeta yerinden oynuyor yıllardır. Bizim bölgemizi de kapsayan savaşlar, mülteci akınları, göçler, sürgünler tüm bunlar en önce dili vuruyor. İnsan dili ile anavatanına hakim. Diliyle anavatan ediniyor. Başka bir kente ülkeye göç edip yaşamak zorunda kalan insanların ilk sorunu dil. Kendi dillerinde rüyalar görürken başka bir coğrafyada göz açıp kapıyorlar Bu nedenle tema ve konu başlıkları çok önemli. Yurt dışından seslenecek konuklarımız da olacak. Dilerim uğraşımıza değer ve gerçekten donanımlı birkaç gün yaşarız. Öykü günlerinin benim için anlamı uzun süreçli olması. Bazen zihninize takılan bir sözcük yaşama bakışınızıdeğiştirebliyor. Yeniden yapılandırıyor. Umarım böyle günler bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.
Usta kalemler yer alacak
16-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek 16. İzmir Öykü Günleri’nin bu yılki ana teması "Edebiyatta Yersizlik, Yurtsuzluk’ olarak belirlendi. Etkinliğin onur konuğu ise usta edebiyatçı ve yılların öykü emekçisi Cemil Kavukçu oldu.
Büyük eleştirmen Fethi Naci’nin “Elini neye değdirse öykü oluyor” dediği usta yazar İzmirlilere konuk olacak. 16 yılı geride bırakan İzmir Öykü Günleri’ne bugüne kadar Adalet Ağaoğlu, Adnan Özyalçıner, Erhan Bener, Füruzan, Osman Şahin, Tarık Dursun K., Leyla Erbil, Selim İleri, Murathan Mungan, Nursel Duruel, Nacati Tosuner ve Ayla Kutlu gibi Türk edebiyatının önemli isimleri onu konuğu olmuştu. Etkinliğin tüm Türkiye’de okunacak Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni, İzmir Öykü Günleri onuruna Feyza Hepçilingirler kaleme aldı.
Öyküler dile gelecek
16-17 Şubat 2018 tarihlerinde Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde iki gün boyunca sürecek olan edebiyat etkinliklerinde, “Ölümünün 40. Yılında Oğuz Atay’ın Issızlığı’, “Öykünün Anayurdunda Düşkaçıran Bir Yazar: Cemil Kavukçu’, “Göç ve Sürgün Edebiyatı’, “Yersiz Yurtsuzluğa Düşünsel Bakış’, “Öykünün Anayurduna Yolculuk’ ve “Dilini Yurt Yapanlar’ isimli oturumlar gerçekleşecek. Ayrıca Öykü Tiyatro Grubu tarafından Samim Kocagöz ve Cemil Kavukçu’nun birer öyküsü seslendirilecek.
Uzun soluklu buluşma
Yaklaşık 30 edebiyatçının katılacağı 16. İzmir Öykü Günleri’nde yer alacak yazar ve sanatçılardan bazılarının isimleri şöyle: Cemil Kavukçu, Feyza Hepçilingirler, Hidayet Karakuş, Müge İplikçi, Süreyya Berfe, Jale Özata Dirlikyapan, Melike Koçak, Nursel Duruel, Feridun Andaç, Behçet Çelik, Kamil Erdem, Yavuz Ekinci, Kamil Erdem, Günay Çetao Kızılırmak, Hakkı İnanç, Menekşe Toprak, Yiğit Yavuz, Muzaffer Kale. I6. lzmir Öykü Günleri düzenleme heyeti ise Ahmet Büke, Hülya Soyşekerci, Kerem Işık, Y. Bekir Yurdakul ve Yıldız llhan’dan oluşuyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.