Koruyucu Aile Sistemi Baro’da Düzenlenen Panelde Konuşuldu

Koruyucu Aile Sistemi Baro’da Düzenlenen Panelde Konuşuldu

İzmir Barosu ve İzmir Koruyucu Aile Derneği tarafından düzenlenen “Çocuk Hakları Bağlamında Koruyucu Aile Sistemi Paneli”4 Mayıs 2017 günü İzmir Barosu ev sahipliğinde yapıldı.

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Bahar Aküzümcü’nün moderatörlüğünü yaptığı panele, ASPIM İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikyatrisi Uzmanı Dr. M. Oytun Hastürk, Denizli Koruyucu Aile Derneği Başkanı Ayfer Doğan ve İzmir Koruyucu Aile Derneği Başkanı Gülsün Erdinç konuşmacı olarak katıldılar.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin özellikle son yıllarda çok büyük bir çalışma içinde olduğunu belirterek, daha önce çalışmalarını Baro binasında sürdüren Merkez için yakın zamanda İzmir Adliyesi’nde bir başvuru birimi oluşturulduğunu ifade etti. Bu başvuru biriminde bu alanda eğitim almış gönüllü avukatların bulunduğunu ve ihtiyaç sahibi çocuklara her türlü hukuki desteğin uzmanlar eşliğinde verildiğini belirten Baro Başkanı Av. Aydın Özcan İzmir Barosu’nun bunun dışında konuyla ilgili akademik çalışmalar da yaptığını ifade etti. Av. Aydın Özcan sözlerini “amacımız, İzmir Barosu olarak bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan fikirlerden de yararlanarak ihtiyaç sahibi çocuklarımıza ilişkin ne yapabilirizi tespit etmek. İzmir’deki bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşları, gönüllü meslektaşlarımız ile el ele vererek hep birlikte bir umut ışığı olabilirsek büyük mutluluk duyacağımızı ifade ediyorum” şeklinde tamamladı.
 
İlk konuşmayı yapan ASPİM İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay Çocuk haklarının kanunen veya ahlak olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğrudan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram olduğunu ifade ederek “kamusal ya da özel, sosyal yardım kuruluşları mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde çocuğun yüksek yararı temel bakış açısıdır” dedi. İzmir’deki istatistiki bilgileri de paylaşan Tanğlay, “İzmir’de şu anda toplam 346 çocuğumuz koruyucu aile yanında bakılıyor. Yine toplam 310 koruyucu ailemiz var. Son üç ay içerisinde başvurusunu yapmış ve sırasını bekleyen altı tane ailemizin koruyucu aile olmak üzere işlemleri devam ediyor” dedi
 
“Çocuğumuzun ruhunun iyiliği” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. M. Oytun Hastürk, sunumunda, çocuk ruhsal süreçleri nasıldır, nasıl iyi oluru anlattı. Ruhsal açıdan hangi sorun olursa olsun aile ile başladığını ve genelde o sorunun aile ile sonlandığını belirten Hastürk,  “eğer siz aileye ulaşabildiğiniz takdirde ve doğru şekilde tedavi ve yönlendirme yapabildiğiniz takdirde çocuğun tedavisinde başarılı oluyorsunuz” dedi.
 
Denizli Koruyucu Aile Derneği Başkanı Ayfer Doğan ise sunumunda dernek olarak yürüttükleri çalışmaları anlatarak “korunmaya ihtiyacı olan tüm çocukların bir aile yanında hayata hazırlanmasını önemsiyorum” dedi.
 
Son sunumu gerçekleştiren İzmir Koruyucu Aile Derneği Başkanı Gülsün Erdinç, deneyimlerinden bahsederek “ebeveyni olma hakkı her çocuğa verilmelidir. Sevgiyle aşılamayan hiçbir problem yoktur. Saldırganlık ve şiddet gibi davranışlar dışarıdan öğrenilen davranışlardır. Çocuklarımıza sevgiyle yaklaşırsak sevgi alabiliyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.