Köy Tezgâhında Güçlü İşbirliği

Köy Tezgâhında Güçlü İşbirliği

‘İstiridye Mantarı Köy Tezgâhında’ projesi kapsamında kırsaldaki üretici ve köylüye mantar kiti ve tohum dağıtılarak yetiştiricilik özendiriliyor; uygulamalı mantar yetiştiriciliği eğitimi veriliyor.

İzmir’in yerelde kalkınma hedefine katkı sunmak amacıyla başlatılan ‘İstiridye Mantarı Köy Tezgâhında’ projesi kapsamında kırsaldaki üretici ve köylüye mantar kiti ve tohum dağıtılarak yetiştiricilik özendiriliyor; uygulamalı mantar yetiştiriciliği eğitimi veriliyor.
 
İzmir Kent Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Kadın Buluşması, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Ege Kadın Dayanışma Vakfı (EKDAV) işbirliğiyle gerçekleştirilen “İstiridye Mantarı Köy Tezgâhında” projesi kapsamında Bornova’nın Yaka köyündeki üreticiye mantar kiti ve tohum dağıtıldı; uygulamalı mantar yetiştiriciliği eğitimi verildi. Mantar yetiştiriciliğinin tekniklerini öğrenen üreticilerin dağıtılan mantar kiti ve tohumu sayesinde üretici pazarlarına sundukları ürünlerin çeşitliliği zenginleşecek ve gelir sahibi olması sağlanacak.
 
Mantar kiti ve tohum dağıtılıyor
İzmir’in “yerelde kalkınma” hedefiyle öncülük ettiği ‘Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’ne katılımcı bir süreçle katkı sunmak ve stratejide tamamlayıcı bir rol üstlenmek amacıyla gerçekleştirilen projeyle, başta kadınlar olmak üzere kırsaldaki üretici ve köylünün meslek edinmesine ve gelirlerinin artmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor. Aile tipi basit mantar üretiminin özendirilmesi amacıyla Eğitmen ve Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner tarafından verilen uygulamalı mantar yetiştiriciliği eğitimi sonrasında mantar kitleri ve tohum dağıtılırken, eğitime köylüler tarafından gösterilen yoğun ilgi ise dikkat çekti.
 
Sırada Sasalı ve farklı köyler var
İlk olarak Bornova’nın Yaka köyünde gerçekleştirilen uygulamalı eğitim İzmir’in birçok ilçesinin köylerinde devam edecek. Küçük çiftçi ailelerinin basit yöntemlerle istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğrenerek üretici pazarlarına sundukları ürünlerin çeşitliliğini zenginleştirmeyi ve gelir elde etmelerini sağlamayı amaçlayan projenin ikinci uygulaması Çiğli’nin Sasalı köyünde gerçekleşecek. Daha sonra sırasıyla Çiğli, Buca, Aliağa, Kemalpaşa ve Bornova ilçelerinin köylerinde eğitime ve uygulamaya devam edilecek.
 
Projeye güçlü kurumsal işbirliği
Projenin gerçekleşmesi için İzmir Kent Konseyi Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu’nun hazırladığı programa birçok kurum ve kuruluş güçlü bir işbirliği içinde eşlik ediyor. Projeye, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Kadın Buluşması, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve EKDAV destek oluyor. Ayrıca uygulamanın gerçekleştirileceği ilçe belediyeleri, köy muhtarlıkları, köy kalkınma kooperatifleri ve dernekleri projenin paydaşı olarak görev alıyor. Bornova’nın Yaka köyünde gerçekleştirilen ilk eğitime Yakaköy Tanıtma ve Kalkınma Derneği ev sahipliği yaparken başkan Sema Neke’nin yanı sıra İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu ve yürütme kurulu üyeleri Şengül Baysak, Cem Arıkan, Mahmut Açıkkar, Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Mustafa Yaşar Taşkın, Buğday Derneği temsilcisi Nurhayat Bayturan, Ege Kadın Buluşması ve EKDAV’ın temsilcileri de katılım gösterdi.
 
‘Uygulamadan çok memnunuz’
Gerçekleşen eğitimden ve uygulamadan memnun olduklarını dile getiren Yakaköy Tanıtma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Sema Neke duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Dernek olarak, köy kadınları için gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlerle hem farkındalık yaratmak hem de kadınlarımıza gelir getirecek imkânlar sunmak ilkelerimizin başında geliyor. Mantar yetiştiriciliğine gösterilen yoğun ilgi doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. İsteriz ki bu eğitimi köyümüzde tekrarlayalım ve tüm isteklere cevap verebilelim. Yine köyümüzün kadınları yaptığımız toplantılarda yetiştiriciliği ciddi anlamda ele almak istediklerini ve belki de köyümüze ait bir markayla ticari boyuta taşıma konusunda girişimler yapmak gerektiğini dile getiriyorlar. Bu konuda yerel yönetimlerden destek bekliyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.