Küflü ekmek yerseniz...
Küflü ekmeğin zararları neledir? Hangi hastalıklara yol açar?
Ekmeklerin, meyvelerin ve diğer besinlerin küflü kısmını kesip, diğer kısımlarını tüketmekte sıkça yapılan bir yanlıştır. Uzmanlar küflenen yiyeceklerin sağlık açısında ciddi bir risk faktörü oluşturduğunu belirtiyor. Küflenmiş ekmek ve çürümüş meyveler çok yoğun oranlarda kanserojen madde ihtiva ettiğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflü bir besin çöpe gitmesi gereken bir besindir. Tasarruf adına bu besinleri tüketmek çok yanlıştır ve ciddi bir sağlık israfıdır.
KÜFLENMİŞ EKMEĞİN ZARARLARI NELERDİR?
Küflerin birçoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehir üretir. Bu zehirlerin yapıları pişme yöntemiyle bozulmaz. Bu zehirler oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. 360 derece sıcaklıkta dahi bozulmaz. Bu zehirler bir defa yenmekle kişiye hemen zarar vermez ancak ilerleyen dönemlerde zarar verir. Eğer küflü besinler uzun süre ve yüksek oranda tüketilirse karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
HAYVANLARA BİLE YEDİRMEYİN!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bayat ve küflü ekmeklerin hayvanlara yedirilmesinin sakıncalı olduğunu açıkladı.
Yapılan açıklamada, bazı kurum ve kuruluşların 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'na destek olmak amacıyla bayat ekmeklerin ziyan olmadan hayvanlara verilerek değerlendirilmesi için "bayat ekmeklerin toplanması" çalışmaları yürüttüğü hatırlatıldı. Açıklamada "Türkiye'de Ekmek İsrafı Araştırması'na göre, ekmeğin, insan gıdası olarak kullanılmayıp hayvanlara verilmesi de "israf" olarak kabul edilmektedir. Hayvanlara verilmek üzere bayat ekmek toplanması halinde, henüz bayatlamamış olan ekmekler iyi niyetle toplama kutularına atılabileceğinden israf da artabilecektir. Toplanan küflü ekmeklerin hayvanlar tarafından tüketilmesi, hayvan sağlığı bakımından risk teşkil etmekte olup bayatlayan ekmeklerin hayvanlara verilmesi, metabolizmalarını bozucu etkiler doğurabilmektedir.
BESİNLERİN BİR KISMI KÜFLENMİŞ İSE HEPSİNİ ÇÖPE ATIN
Ekmeklerin, meyvelerin ve diğer besinlerin küflü kısmını kesip, diğer kısımlarını tüketmekte sıkça yapılan bir yanlıştır. Çünkü küfsüz gibi görünen kısımlarda da küf miktarı oldukça fazla bulunabilmektedir. Küflü bir besin çöpe gitmesi gereken bir besindir. Tasarruf adına bu besinleri tüketmek çok yanlıştır ve ciddi bir sağlık israfıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.