Kurban Bağışı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kurban Bağışı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kurban ibadetini bağış vererek yerine getirmek isteyen hayırseverler, bağış yaptıkları kurumlara akıllarındaki soruları sorarak cevap almak ister. Bu, her bağışçının doğal hakkıdır.

Kurban ibadetinin kusursuz bir şekilde yerine getirilmesi için sorulan bu sorular “Sıkça Sorulan Sorular” başlığı ile ifade edilir. Sorular genellikle benzerlik gösterir.

Nafile kurban bağışı ve vacip kurban bağışı kabul eden dernek ve vakıflar, sıkça sorulan soruları kendi çalışma usullerine göre cevaplandırırlar. Cevaplar, derneklerin çalışma usulüne göre verilse de soruların benzerlik göstermesi gibi bu cevaplar da genellikle benzerlik gösterir. Aşağıdaki sorular, dernek ve vakıflara sıkça sorulan sorulardır. Gelin birlikte cevaplandıralım.

DERNEKLER NAFİLE KURBAN (ADAK, AKİKA, ŞÜKÜR, ŞİFA, SADAKA) KESİMİ YAPIYOR MU?

Kurban ibadeti, nafile ve vacip kurban olarak ikiye ayrılır. Bağışçılar bu nedenle Kurban Bayramı haricinde de kesilebilen nafile kurban için soru sorabilirler. Bu sorunun cevabı, dernek ve kurumlara göre değişiklik gösterir. Örneğin Vuslat Derneği yılın her günü 3 Afrika ve Asya kıtasında nafile kurban kesimi yapmaktadır.

KURBANLAR BAYRAMIN HANGİ GÜNÜ KESİLİR?

Kurban, Hanefi mezhebine göre bayramın 3. günü akşamına kadar, Şafii mezhebi göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir. Bağış kabul eden dernekler genellikle bayramın 3. gününe kadar kurban kesimini gerçekleştirirler.

whatsapp-gorsel-2024-06-10-saat-11-30-59-a5ae1fbe.jpg

KURBAN VİDEOLARI BAĞIŞÇIYA NE ZAMAN GÖNDERİLİR?

Bu sorunun cevabı, derneklerin çalışma prensiplerine göre değişiklik gösterir. Kurban kesim videosunu bağışçıya gönderen dernekler olduğu gibi göndermeyen dernekler de vardır. Bağışçılarına video gönderen derneklerden birisi de Vuslat Derneği’dir. Vuslat, nafile kurban kesim videolarını maksimum 48 saat içerisinde bağışçılarına göndermektedir. Vacip kurban kesim videoları ise bayram bitimine kadar bağışçıya ulaştırılır.

KURBANLAR ORTALAMA KAÇ KİLOGRAMDIR?

Kurbanlık hayvanların kiloları yurt içinde ve yurt dışında farklılık göstermektedir. Türkiye’deki bir büyükbaş hayvanın kilosu ortalama 600-700 kilogram iken bu kilo Afrika’da 150-300 aralığına kadar düşmektedir. Vuslat Derneği’nin yurtdışı büyükbaş kurbanları ortalama 150-300 kilogram, küçükbaş kurbanları ise 35-50 kilogram ağırlığındadır.

İSTEDİĞİMİZ ÜLKEDE KURBAN KESEBİLİYOR MUYUZ?

Kurbanın kesileceği ülkeler genellikle dernekler tarafından kurumun imkanları ve gelen talepler üzerine belirlenmektedir. Bağışçı belirlenen ülkelere göre bağış yapabilir. Vuslat Derneği Afrika ve Asya kıtasında 20 ülkede kurban ibadeti gerçekleştirmektedir.

TAKSİTLE KURBAN KESİMİ YAPILIR MI?

Taksitle kurban kesimi İslam kaidelerince caizdir. Taksitlendirme yolu ile satın alınan kurban da alıcının mülkiyetine geçtiği için kişinin taksitle aldığı hayvanı kurban etmesinde bir sakınca yoktur. Taksitle kurban kesimi yapmak ise derneklerin çalışma prensiplerine göre farklılık göstermektedir.

KURBAN ETLERİ NASIL VE KİMLERE DAĞITILIYOR?

Kurban etleri genellikle yetimler, öğrenciler, savaş mağdurları ve bakıma muhtaç yaşlılara dağıtılır. Bununla birlikte ihtiyaç sahibi aileler de dağıtım gerçekleştirilenler arasındadır. Kesim yapan dernek bölgede belirlediği ve yukarıda belirtilen durumlara uygun kişilere kurban etlerinin dağıtımı gerçekleştirir.

Vuslat Derneği vacip kurban büyükbaş hisse bedelini 2.900 TL olarak belirlemiştir. Kurban ibadetini Afrika’da gerçekleştirmek isteyen bağışçılar derneğin vuslat.org.tr web sitesini ziyaret edebilir, 0212 659 28 80 numaralı çağrı merkezi ile iletişime geçebilirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.