Kurban eti şifa olsun
İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş, Kurban Bayramı’nda kurban etiyle hazırlanacak yemeklere “şifa” artırıcı önerilerde bulundu.
Etin içerisine mutlaka soğan, sarımsak, ıspanak/pazı ve limon ilave edin. Soğan ve sarımsak ile et yemeğinin antioksidan içeriğini artırılırken, kan kolesterol düzeyinin ve tansiyonunuz yükselmesini engellersiniz. Ispanak ve pazı ise içerdiği C vitamini ile etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttırır” dedi.
Diyetisyen Taş, Kurban Bayramı öncesinde kurban etiyle yapılacak yemekler için tarifler verdi, etin dondurulup çözdürülmesi konusunda da uyarılarda bulundu. Kesilen kurbanlık hayvanın ilk 24 saat ölüm katılığı denilen sertlikte olduğunu vurgulayan Taş, “Ayrıca içerisindeki zararlı mikroorganizmalar 24 saat sonunda ölmüş olur. Bu sebeplerle kurban etinin kesimden en az 24 saat sonra pişirilmesi, bu süreçte buzdolabında (+ 4C) saklanması gerekir. Etin pişirilmesi için 24 saat beklenilmediği takdirde mide ve bağırsak şikayetleri artabilir, mide spazmları görülebilir” diye konuştu.
Kurban eti pişirilirken etin yağsız kısımlarının tercih edilmesini, içine ekstra yağ koyulmamasını öneren Kent Hastanesi Diyetisyeni Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eti haşlama olarak tercih edecekseniz içerisine mutlaka soğan, sarımsak, ıspanak/pazı ve limon ilave edin. Eklediğiniz soğan ve sarımsak ile et yemeğinizin antioksidan içeriğini artırmış, kan kolesterol düzeyinin ve tansiyonunuzun yükselmesini engellemiş olacaksınız. Ispanak ve pazı ise içerdiği C vitamini ile etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttıracak ve ayrıca farklı yapıda da olsa içerisinde bulunan demir ile yemeğin demir içeriğini artıracaktır. İsteğe göre pişirme esnasında yemeğin içerisine limon, soğan, pazıyı bir kese içerisinde ilave edebilirsiniz. Haşlama yerine kavurmayı tercih edecek iseniz önce eti çelik tencereye koyun, yağ ilave etmeden kısık ateşte suyunun çektirin. Et suyunu çektikten sonra içerisine soğan, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber ve domates ilave edip pişiriniz. Etin hem lezzetini hem de şifa etkilerini artırın.”
Dondurulmuş etin çözdürülme işleminin buzdolabında (+4 C) yapılması gerektiğini vurgulayan Taş şöyle konuştu:
“Eti çözdürme işlemi kesinlikle oda sıcaklığında, sıcak su içerisinde yapılmamalıdır. Çapraz bulaşı önlemek için bozdurulmak istenen et derin bir kap içerisine poşeti ile beraber konulmalı, diğer besinlerin üzerine kanlı suyun damlaması engellenmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.