Kuru meyve sektöründen TÜBİTAK ile işbirliği
Türkiye Gıda İnovasyon Platformu-TÜGİP işbirliğinde Türkiye'de Kurutulmuş Meyveler Sektörü ve Geleceği Çalıştayı düzenlendi.
Türk kuru meyve sektörü; üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek süper gıdalar çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvede Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirledi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve sektörü geçmişten bugüne kadar çok şeyi başardı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en önemli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ilan etti. Biz bütün paydaşlarımızla üniversitelerimizle, zirai mücadele kuruluşları, oda ve borsalarımız ile 30 yıl boyunca çok güzel çalışmalar yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıla dayanıyor. Başta çekirdeksiz kuru üzümde üretim ve ihracatta dünyada lider konumdayız. İncirde 10-15 bin tonlardan 100 bin tonlara geldik. Kayısı da ayrı bir başarı öyküsü. 20-25 tondan 100 bin tonların üzerine çıktık. Bütün dünyaya sağlıklı ürün gönderiyoruz. Ana prensibimiz insanlığa bu sağlıklı ürünü en iyi şekilde sunmak.” dedi.
Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile birlikte yaparak ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Sadece kuru meyvede değil bütün Tarım Birliklerimizle bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu destekten faydalanmayı bilmemiz gerekiyor. Bütün kurumlarımız bir araya getirip üniversitelerimizle iç bünyemizdeki projeleri gerçekleştireceğiz sonra küresel projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı kendiliğinden gelişmez.” diye konuştu.
AB’NİN 27 MİLYON EURO BÜTÇEYLE FONLADIĞI AR-GE PROJESİ
Cesarettin Alaşalvar, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan Türkiye’nin en büyük gıda AR-GE ve inovasyon projesi INNOFOOD hakkında da bilgiler verdi.
“Gıda Sektörünün Bölgesel Rekabet Gücünün Artırılması için Araştırma ve İnovasyon Tesislerinin Geliştirilmesini kapsayan INNOFOOD Projesi, AB’nin 27 milyon euro bütçeyle fonladığı Ar-Ge Projesi. Avrupa Birliği'nin ve ülkemizin ortak katkısıyla 27 milyon Euro'luk çok büyük bir fon hem altyapı, hem de teknik kapasite ve yetkinlik geliştirmeye yönelik faaliyetlerle sektörün hizmetine sunuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri öncülüğünde gerçekleştirilen, Türkiye'nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi olan INNOFOOD Projesi kapsamında Gebze’de kurulan “Gıda İnovasyon Merkezi”, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına imkan tanıyor. 200 ileri teknolojili makine ve ekipman, 9 pilot işleme tesisi, 84 modern laboratuvar cihazı, 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip olan Gıda İnovasyon Merkezi’nin, gıda ve içecek sektöründe katma değerli üretimin merkezi olması bekleniyor.”
TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK GIDA TEMALI GIDA İNOVASYON KULUÇKA MERKEZİ
Alaşalvar, “Gıda İnovasyon Merkezi geliştirilecek gıda ürünleri için 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı ve çok farklı analizin yapılabileceği Gıda Araştırma Laboratuvarları ile ülkemizin en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına imkan veren merkezi konumunda. Gıda İnovasyon Merkezi aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezine sahip. INNOFOOD Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında hayata geçiriliyor.” dedi.
TÜRKİYE DÜNYA LİDERİ OLDUĞU ÜRÜNLERDE AR-GE’DE DE LİDER OLMALI
TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı ve INNOFOOD Proje Koordinatörü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, INNOFOOD Projenin en önemli çıktılarından biri olan TÜGİP’in tüm gıda ve içecek sektörünün bir araya geldiği bir iletişim ağı olduğunu belirtti.
“Dünya lideri olduğumuz kuru meyvelerde AR-GE anlamında da lider olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda TÜGİP, firmaların ürün ve fikirlerini hayata geçirmeleri, inovasyon ve AR-GE maliyetlerini azaltmaları ve işbirliğinin gücünden yararlanmaları için tek bir kaynaktan birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla bütünsel çözümler sunuyor. Türkiye Gıda İnovasyon Platformu ülkemiz gıda sanayisi için birlikte çalışmayı kültüre dönüştürecek oldukça önemli bir potansiyel barındırıyor. Birlikten güç doğar mantığıyla burayı özel sektörün hizmetine açtık. Gıda ve içecek sektörü ile beraber yeni ürünler geliştireceğiz. Ülkemize katma değer yaratacağız.”
Kuru Meyve Çalıştayı; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, kuru meyve ihracatçısı firmalar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, merkez ve taşra teşkilatından yetkililer, Üniversite, Araştırma Enstitüleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odalarının temsilcileri ve sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti.
Kuru Meyve Üretiminde Araştırma Sonuçları ve İklim Değişikliği konulu ilk panelin moderasyonunu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli yaptı.
Kuru Meyve Sektöründe Yeni Ürünler ve Gelecek Beklentisi konulu ikinci panelin moderasyonunu ise TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Pala yaptı.
Üçüncü panelde ise Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali IŞIK moderatörlüğünde Kuru Meyve İşleme Sanayinin Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Türkiye’de Kuru Meyve Sektörünün Değerlendirilmesi yapıldı.
Ege İhracatçı Birlikleri Tarım 1 Şube Müdürü Ece Tırkaz, Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Ur-Ge Proje Uzmanı Ayhan Karabulut 2022 Yılında Ege İhracatçı Birlikleri Tarafından Yürütülen Çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Kuru Meyveler Sektöründe Geleceğin Şekillendirilmesi için katılımcıların görüşleri alındı ve TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Pala, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık genel değerlendirmesiyle 2022 yılı Kuru Meyve Çalıştayı sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.