Lavrov Türk Askeri Suriye'de Dedi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ellerinde Türk askerinin Suriye topraklarında olduğuna dair delil olduğunu söyledi.
Türk askerinin Suriye topraklarında olduğuna dair delile sahip olduklarını söyleyen Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov Rus Ren TV kanalına verdiği röportajda Türkiye'nin Suriye sınırında gösterdiği hareketliliği genişleme politikası olarak nitelendirdi.
Rus Dış İşleri Bakanı, Türkiye'nin tüm itirazlarına karşın Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Suriye görüşmelerinde Kürtler'in de yer alması gerektiğini vurgularken IŞİD'in elinde olan Rakka'yı geri almak için ABD ile işbirliği yapabileceklerini de söyledi.
REN TV muhabirinin, REN TV'nin daha önce Türkiye sınırında çatışmaları çektiğini ve sınırdaki Türk tanklarını gördüğünü söylemesi üzerine Lavrov; Türkiye'nin daha önce Kürtler'in Suriye'nin kuzeyinde güçlenmesine izin vermeyecekleri söylediğini ifade ederek; "Kürtler orada bizim ve Amerika'nın desteğiyle IŞİD ile mücadele etseler de Türkler, batı ve doğudaki yerleşim bölgelerinin IŞİD'i yenmek söz konusu olsa bile kabul etmeyeceklerini söyledi." dedi.
Sorunun Türkiye'nin sorunu olmadığını söyleyen Dış İşleri Bakanı, Kürtler'in Suriye'nin geleceğinin belirleneceği görüşmelerden atılırsa, devlet içerisinde kalmak isteyip istemeyeceklerinin bilinemeyeceğini söyledi. Lavrov, Türkiye'nin dışındaki ülkeler gibi BM'nin ültimatomlar karşısında eğilmeden durması ve Kürtleri görüşme sürecine katılmaya çağırmalarını sağlayacaklarını belirtti.
Türkiye'nin Suriye'de Kürt tarafının güçlenmesine izin verilmemesini isteyerek, Türkiye'nin kendi topları dışındaki ülke topraklarında güvenlik alanları kurmak için egemenlik hakkına sahip olduğunu iddia etmeye başladı. Bizim elimizdeki bilgilere göre, Türkiye ülke içerisinde sınırdan birkaç yüz metre uzaklıkta mevzilenmeye başladı.
Lavrov öte yandan Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel ziyaretine de değinerek bu ziyareti, "Türkiye'nin ultimatomlarına cevap aramak" olarak nitelendirdi. "Brüksel'de göçmen krizi görüşüldü" diyen Lavrov "Sonuçlar Avrupa Birliği'nin otoritesi, itibarı ve kendi yasal çıkarlarını koruma gücü konusunda ve bu anlaşmaların uluslararası insani haklara uyup uymadığı konusunda ciddi sorular oluşturdu." şeklinde konuştu
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer kuruluşlara da atıfta bulunan Rus Dış İşleri Bakanı; "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer kuruluşlar, mülteciler konusundaki evrensel konvansiyonlarının görmezden gelindiğini bildirdiler." diyerek; "Brüksel'e atılan bu adımın BM Güvenlik Konseyi'nin tüm kararlarını destekleyeceğine, Suriye'nin bölünmesine izin vermeyeceğine ilişkin resmi açıklamalarına ne kadar uygun olduğunu sorduk. Cevap bekliyoruz." dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.