Lokma ve  Şambali'nin Coğrafi İşaretler Kutlandı

Lokma ve  Şambali'nin Coğrafi İşaretler Kutlandı

İzmir Ticaret Odası, geçtiğimiz günlerde coğrafi işaretleri alınarak İzmir için tescillenen  şambali ve İzmir Lokması’nı oda binası önünde düzenlenen etkinlikte vatandaşlara dağıttı

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir’in simge tatlarından ve geleneksel ürünlerinden olan şambali ve İzmir Lokması’nın coğrafi işaretlerini geçtiğimiz günlerde yaptığı çalışmalar sonucu alarak ürünleri kent adına “tescilleyen” İzmir Ticaret Odası, iki ürünü düzenlediği etkinlikle vatandaşlara dağıttı.  Oda binası önünde düzenlenen renkli etkinlikte lokma İzmir’e uygun şekilde döküldü, önceden hazırlanan  şambali de vatandaşlara dağıtıldı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da günün anısına lokma dökülen ocağın başına geçerek bir süre ustalara yardım etti. Demirtaş, lokma ve şambali dışında İzmir Boyozu, Tulum Peyniri ve kumrunun da işaretlerinin önümüzdeki günlerde alınacağını söyleyerek, “Kaliteyi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” dedi.

Lokma ve şambali dağıtımından sonra basın mensuplarına konuşan Başkan Demirtaş, “Amacımız İzmir’in geçmişinden günümüze İzmir’le birlikte anılan ürünlerin coğrafi işaretlerini alarak gelecek nesillere tarifleriyle birlikte aktarmak. Bunun için pek çok ürün ile ilgili başvurumuz yapıldı. Bugün şambali ve İzmir Lokması’nın coğrafi işaretinin alınışıyla ilgili etkinliği yaptık. 6 yıldır İzmir Lokması’nın coğrafi işaretini almak için çaba gösterdik. Nihayet 21 Mart tarihinde elimize ulaştı. Bu konuda hocamız çok destek verdi. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliğinden Şebnem Tavman hocamızın bize çok büyük desteği oldu. Tabi odamız elemanları da bu konuda takipçi oldular” dedi.

SIRADA BOYOZ, PEYNİR VE KUMRU VAR
İzmir Lokması ve şambaliden sonra İzmir Boyozu, İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Kumrusu’nun da kısa süre sonra coğrafi işareti alacağına inandığını söyleyen Demirtaş, “Lokma ve şambali dışında İzmir Boyozu, İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Kumrusu devam eden başvurularımız. Ümit ediyorum ki onları da kısa zamanda alacağız. Bu coğrafi işareti almak ne demek? Bundan sonra bu ürünlerin geçmişte yapıldığı gibi  tarifine uygun olarak yapılmasıdır. Şayet tarifine uygun yapmayıp, şambali veya lokma yazıyor ise bunu engelleme hakkımız var. Yani bu ürün ancak yapılan tarife göre üretilebilir. Böylece hem kaliteyi kontrol edip hem de aynı kaliteyi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” diye konuştu.

Çalışmayı gerçekleştiren ekibin başında yer alan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Şebnem Tavman ise, “Biz İzmir Ticaret Odası ile birlikte bu çalışmayı yapmaktan kentin en eski üniversitesi olarak gurur duyuyoruz. İlk önce bu işi geleneksel olarak yapan firmaların üretim aşamalarını izledik. Daha sonra bileşimleri ve katılan maddeleri standart hale getirmek için bölümümüzde bir grup konuyla ilgili çalıştı. Ticaret Odamızın başvurusu için destekte bulunmuş olduk. Bu noktaya gelmiş olmaktan dolayı da mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.